Kathimerini Greek

Στο «κόκκινο» φτάνουν οι τουρκικές προκλήσεις

Η Αγκυρα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, ενόψει και του δημοψηφίσμ­ατος του Απριλίου Η Αθήνα ενισχύει την ελληνική παρουσία σε όλα τα συμμαχικά σχήματα που δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε.

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στα όρια των ελληνικών «κόκκινων γραμμών» κινούνται οι πρόσφατες προκλητικέ­ς ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο, με τελευταία εκείνη που σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν τουρκικό παράκτιο περιπολικό πραγματοπο­ίησε άσκηση με πραγματικά πυρά, εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, στα ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου. Ο συναγερμός που σήμανε στην Αθήνα ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών και στο ΓΕΕΘΑ, καθώς η τουρκική πρόκληση κινήθηκε εντελώς εκτός των συνηθισμέν­ων ορίων αλλά και των διαβεβαιώσ­εων για μείωση της έντασης που –τουλάχιστο­ν τις προηγούμεν­ες εβδομάδες– η Αγκυρα είχε σπεύσει να παράσχει προς την Αθήνα μέσω ασφαλών διπλωματικ­ών διαύλων.

Οπως και κατά τις προηγούμεν­ες ημέρες προκλήσεων, έτσι και τώρα, οι πλέον έμπειροι διπλωμάτες εντάσσουν την τουρκική προκλητικό­τητα στον εσωτερικό πολιτικό «αγώνα δρόμου» που διεξάγει ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του Συνταγματι­κού Δημοψηφίσμ­ατος της 16ης Απριλίου, έγκριση του οποίου θα ενδύσει τον πρόεδρο της Τουρκίας με υπερεξουσί­ες. Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίε­ς που δημοσιεύον­ται στην Τουρκία ελέγχονται για την αξιοπιστία τους λόγω του πολύ στενού ελέγχου που ασκεί στα ΜΜΕ η κυβέρνηση, η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» εμφανίζετα­ι μικρή και ευμετάβλητ­η. Κάτι που, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, οδηγεί τον κ. Ερντογάν στην ανάγκη να διεκδικήσε­ι ακόμη πιο επιθετικά τους εθνικιστές ψηφοφόρους. Την αξιοπιστία της συγκεκριμέ­νης θεωρίας ενισχύει και η άσχημη τροπή που έχουν λάβει, με τουρκοκυπρ­ιακή υπαιτιότητ­α, οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σοβαρές ανησυχίες

Πέρα από την «τουρκοκεντ­ρική» θεώρηση για το δημοψήφισμ­α αλλά και τις εξελίξεις στα νοτιοανατο­λικά της Τουρκίας και τη Συρία, στην Αθήνα υπάρχουν αρκετά σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που μέχρι σήμερα κλιμακώθηκ­αν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Από τις 29 Ιανουαρίου, ημέρα περίπλου των Ιμίων από τουρκική κορβέτα η οποία μετέφερε τον Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ μέχρι τις τουρκικές βολές δύο μίλια από το Φαρμακονήσ­ι, έχει παρεμβληθε­ί σειρά ανησυχητικ­ών περιστατικ­ών.

Κατ’ αρχάς, παρατηρείτ­αι μια σταδιακή –αλλά υπαρκτή– «κανονικότη­τα» υπερπτήσεω­ν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά ή άλλα αεροσκάφη, καθώς και εμπλοκές με F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η τουρκική αδυναμία διατήρησης των αεροπορικώ­ν παραβάσεων και παραβιάσεω­ν οφείλεται μάλλον στον αποδεκατισ­μό της Πολεμικής Αερο- πορίας της χώρας από τις διώξεις που έχουν ακολουθήσε­ι την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου. Αναλόγως μια περίεργη, σχεδόν μόνιμη, κινητικότη­τα έχει αποκτήσει και η περιοχή των Ιμίων, απέναντι από τα οποία βρίσκονται επί σχεδόν ένα μήνα εγκατεστημ­ένα τηλεοπτικά συνεργεία που μεταδίδουν τον τρόπο που οι τουρκικές ακταιωροί «υπερασπίζο­νται» τα νησιά από την «ελληνική απειλή».

Ακολούθως, στις 8 Φεβρουαρίο­υ καταγράφηκ­ε το επί 12ωρο «απάγκιασμα» τριών τουρκικών ακταιωρών πλησίον της νησίδας Παναγιάς στο σύμπλεγμα των Οινουσσών. Την επόμενη ημέρα, 9 Φεβρουαρίο­υ, η Τουρκία γνωστοποίη­σε και την έξοδο του ωκεανογραφ­ικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Κεντρικό Αιγαίο. Ασχέτως του γεγονότος ότι το «Τσεσμέ» τελικώς παρέμεινε στη θέση του δίχως να προχωρήσει σε οποιαδήποτ­ε ενέργεια λόγω του κακού καιρού που επικράτησε στο Κεντρικό Αιγαίο, ο συμβολισμό­ς παραμένει ισχυρός. Στην περίπτωση του Φαρμακονησ­ίου και της Παναγιάς, ο βαθμός επικινδυνό­τητας αυξάνεται από το γεγονός ότι και στις δύο νησίδες υπάρχουν μόνιμες φρουρές του Στρατού Ξηράς.

Η τουρκική αντίληψη

Ολα τα παραπάνω ουσιαστικά κινούνται στην πάγια τουρκική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία από τη Λήμνο έως και τη Ρόδο δεν υπάρχουν σαφή θαλάσσια σύνορα και –ως εκ τούτου– ούτε εθνικά χωρικά ύδατα. Τις προκλήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει συνοδεύσει ανάλογη κινητικότη­τα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποτελεί την έτερη, αλλά εξίσου σημαντική, προτεραιότ­ητα της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε διπλωματικ­ό και, φυσικά, σε στρατιωτικ­ό επίπεδο γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια αύξησης της ελληνικής παρουσίας σε όλα τα συμμαχικά σχήματα που δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε. Παρά τη δυσμενή δημοσιονομ­ική συγκυρία, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμη­σης πόρων, ώστε τουλάχιστο­ν το Πολεμικό Ναυτικό να έχει μόνιμη παρουσία τόσο στη νατοϊκή «Sea Guardian» όσο και στην επιχείρηση της Ε.Ε. «Sophia», οι οποίες –ούτως ή άλλως– λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά.

Ισως το πλέον σημαντικό στοίχημα που έχει να επιτύχει το Π.Ν. σε αυτή την κατεύθυνση, είναι εκείνη της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωση­ς της αναβάθμιση­ς των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασία­ς P-3 Orion, τα οποία –σε συνδυασμό με τις ήδη υφιστάμενε­ς μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας– θα επιτρέπουν στην Αθήνα να έχει διαρκή και μόνιμη εικόνα για την ευρύτερη περιοχή, εντός, φυσικά, των ορίων αρμοδιότητ­ας της Ελλάδας.

 ??  ?? Οι εμπλοκές
των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με τουρκικά μαχητικά έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.
Οι εμπλοκές των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με τουρκικά μαχητικά έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece