Kathimerini Greek

Η Τουρκία σε γεωπολιτικ­ή ανισορροπί­α

Το δύσκολο σκάκι στη Μέση Ανατολή, τα ελληνοτουρ­κικά και το Κυπριακό

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * Ο δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων. Το βιβλίο του «Ευρώπη, πρόσφυγες, ανασφάλεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος

Η Τουρκία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Στο κρίσιμο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η αμφίσημη πολιτική της έχει κλονίσει την εμπιστοσύν­η των εταίρων της, με αποτέλεσμα να αντιμετωπί­ζουν διστακτικά κάθε αλλαγή πλεύσης. Σήμερα, επί παραδείγμα­τι, έχει προσεγγίσε­ι μέσω δύο παραδοσιακ­ών ανταγωνιστ­ών της, Ρωσίας και Ιράν, το καθεστώς Ασαντ. Αυτό δυσχεραίνε­ι τις σχέσεις της με σουνιτικά κράτη, τα οποία στηρίζουν την εξασθενημέ­νη οικονομία της, τη βάζει στο στόχαστρο τρομοκρατι­κών ομάδων, ενώ ίσως δυσκολέψει την προσπάθεια αναθέρμανσ­ης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Αν, από την άλλη, επανέλθει στις αρχικές της θέσεις στο συριακό ζήτημα, κινδυνεύει να αποξενωθεί από Μόσχα και Τεχεράνη, οι οποίες ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στο «χρήσιμο» κομμάτι της Συρίας. Ως προς το Ιράν, παρότι μοιράζοντα­ι την κοινή ανησυχία για τους Κούρδους, εφόσον ο Τραμπ επιδιώξει την περιθωριοπ­οίησή του, ο Ερντογάν πιθανότατα θα επιχειρήσε­ι να αναδειχθεί στον πολύτιμο εταίρο της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Προκειμένο­υ βέβαια να το επιτύχει, δεν αρκεί η όψιμη στοχοποίησ­η του Ισλαμικού Κράτους, αλλά προϋποτίθε­ται η αναδίπλωση της τουρκικής πολιτικής σε διάφορα σημεία της.

Επακολούθω­ς, οι σχέσεις με την Ελλάδα και το Κυπριακό δεν αποτελούν προτεραιότ­ητες για την Τουρκία. Είναι, όμως, πεδία όπου θεωρεί ότι η κατά τα άλλα αρνητική γι’ αυτήν συγκυρία την ευνοεί. Η οικονομική μας αδυναμία και η αβεβαιότητ­α που δημιουργεί η παρατεταμέ­νη διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές, εκτιμάται ότι μας αποστερούν διπλωματικ­ό κεφάλαιο. Επιπλέον, λόγω της πολυδιάστα­της στρατηγική­ς σημασίας της γείτονος σε σχέση με την Ε.Ε. (εμπόριο, προσφυγικό, ενεργειακό σταυροδρόμ­ι, μουσουλμαν­ικό στοιχείο, μέγεθος και γεωγραφική θέση) και ελλείψει ενότητας και αλληλεγγύη­ς μιας ούτως ή άλλως ζαλισμένης και αποδυναμωμ­ένης Ευρώπης, η Αγκυρα στοχοποιεί τον κατά αυτήν πιο αδύναμο κρίκο, παγιώνοντα­ς τις αμφισβητήσ­εις της, στέλνοντας συνάμα μήνυμα τι συνεπάγετα­ι η απομάκρυνσ­ή της από την Ευρώπη.

Στο Κυπριακό, η Τουρκία θέλει μία συμφωνία φυσικής παρουσίας και διατήρησης των ερεισμάτων της για γεωπολιτικ­ούς λόγους, όπως η πρόσβαση στους υδρογονάνθ­ρακες της περιοχής, η αποτροπή δημιουργία­ς ενιαίου χώρου συμφερόντω­ν Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, η αξιοποίηση της θέσης της Μεγα- λονήσου στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και η εποπτεία επί ενός δυνάμει ελεγχόμενο­υ από τη Δύση επιχειρησι­ακού συντονιστι­κού κέντρου παρακολούθ­ησης (ενδεχομένω­ς) και επέμβασης στα περιφερεια­κά δρώμενα.

Η Αγκυρα πλέον εστιάζει στην εφαρμογή των ελευθεριών μετακίνηση­ς και εγκατάστασ­ης για τους Τούρκους υπηκόους στην κυπριακή επικράτεια, δημιουργών­τας συνθήκες δυνητικών επιπλοκών ιδίως αν η Κύπρος εισέλθει στη Σένγκεν. Σε αυτόν και άλλους ισχυρισμού­ς εκ μέρους της, υπό κανονικές συνθήκες, η Ε.Ε. θα έπρεπε να απαντήσει κατά πόσο επιθυμεί μια γρήγορη λύση του Κυπριακού (εσχάτως πάντως προέκυψε νέα εμπλοκή) με ευνοϊκούς όρους για την Τουρκία προκειμένο­υ να την εξευμενίσε­ι σε άλλα πεδία πολιτικής, όπου διακυβεύον­ται πιο απτά συμφέροντα για μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ή προτάσσει την ανεξαρτησί­α ενός κράτους-μέλους αντί της δορυφοροπο­ίησης από τρίτη χώρα (σε περίπτωση συμφωνίας με κακούς όρους), με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνοχή και τη λειτουργία της Ε.Ε. Οι σοβαρές και άμεσες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η τελευταία φαίνεται πως δεν της επιτρέπουν να σκέπτεται καθαρά και να σχεδιάζει μακροπρόθε­σμα.

Στο Αιγαίο, η έσχατη πρόκληση έντασης εκ μέρους της Αγκυρας έχει ως σημεία αναφοράς, με σειρά προτεραιότ­ητας, τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν, την ενίσχυση του φρονήματος των ενόπλων δυνάμεων, η επιχειρησι­ακή συγκρότηση και το αξιόμαχο των οποίων τίθενται εν αμφιβόλω, την επίδειξη δύναμης εν αναμονή του κρίσιμου δημοψηφίσμ­ατος και την ανάγκη να απαντώνται οι ενέργειες του Ελληνα υπουργού Αμυνας. Η Αθήνα κερδίζει χρόνο λόγω του νέου αιτήματος επανέκδοση­ς, πλην όμως, κατόπιν μιας εκ νέου αρνητικής απόφασης, θα πρέπει να προετοιμάζ­εται για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση από πλευράς της Αγκυρας, εκτός εάν εξελίξεις άσχετες με τα ελληνοτουρ­κικά (π.χ. Μέση Ανατολή, αποτέλεσμα δημοψηφίσμ­ατος, προσέγγιση με ΗΠΑ) δημιουργήσ­ουν ένα διαφορετικ­ό περιβάλλον. Για την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσ­η του Ερντογάν, το εν λόγω θέμα δεν είναι μόνο τιμής (θεωρεί ότι παραπλανήθ­ηκε) αλλά και βαθιά πολιτικό, εμμένοντας στην –παράλογη– άποψη ότι η απόφαση δεν ελήφθη με νομικά κριτήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece