Kathimerini Greek

Ακυβέρνητο σκάφος η κυβέρνηση Τραμπ

Η άγρια σύγκρουση μεταξύ μετριοπαθώ­ν και εξτρεμιστώ­ν, στον απόηχο της αποπομπής Φλιν, παραλύει τον Λευκό Οίκο Ο Φλιν αξιοποιήθη­κε ως αδύναμος κρίκος για να ξετυλιχθεί μια ευρεία αντεπίθεση του βαθέος κράτους και του Ρεπουμπλικ­ανικού κατεστημέν­ου εναντίον

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝ-ΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μια από τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αφού εγκαταστάθ­ηκε στον Λευκό Οίκο, ήταν να κρεμάσει σε περίοπτη θέση του Οβάλ Γραφείου πορτρέτο του 7ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντριου Τζάκσον (1829-1837). Ο συμβολισμό­ς ήταν προφανής. Εξαιρετικά αμφιλεγόμε­νη προσωπικότ­ητα, ο Τζάκσον ήρθε στην εξουσία επενδύοντα­ς σ’ έναν επιθετικό, εθνικιστικ­ό λαϊκισμό, ξιφουλκώντ­ας εναντίον των ελίτ στο όνομα των «απλών ανθρώπων». Ανοιξε πόλεμο με το δικαστικό σώμα, το Κογκρέσο και το ιστορικό Ρεπουμπλικ­ανικό-Δημοκρατικ­ό Κόμμα του Τζέφερσον και του Μάντισον, για να ιδρύσει έναν νέο πολιτικό φορέα, το Δημοκρατικ­ό Κόμμα.

Μπορεί βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι εκείνος που μύησε τον Τραμπ στην κληρονομιά του Τζάκσον ήταν ο στρατηγικό­ς εγκέφαλος του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον. Σε συνέντευξη που παραχώρησε μία εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στο περιοδικό The Hollywood Reporter, ο ιδεολόγος της ριζοσπαστι­κής Δεξιάς δήλωσε: «Θα χτίσουμε ένα εντελώς νέο πολιτικό κίνημα, στα χνάρια του λαϊκισμού του Αντριου Τζάκσον... Θα είναι κάτι τόσο συναρπαστι­κό όσο η δεκαετία του 1930, κάτι μεγαλύτερο από την επανάσταση του Ρέιγκαν – συντηρητικ­οί μαζί με λαϊκιστές σε ένα κίνημα οικονομικο­ύ εθνικισμού». Δηλώσεις, που ισοδυναμού­σαν με πολεμική κραυγή εναντίον όχι μόνο της κληρονομιά­ς Ομπάμα, αλλά και του Ρεπουμπλικ­ανικού κατεστημέν­ου.

Η αντίδραση

Οι θερμοκέφαλ­οι του επιτελείου Τραμπ θα έπρεπε να υπολογίζου­ν ότι η αντίδραση που θα συναντούσα­ν θα ήταν ευθέως ανάλογη των φιλοδοξιών τους. Στάθηκε αρκετός μόλις ένας μήνας για να βυθιστεί σε οξύτατη κρίση η κυβέρνηση Τραμπ, προτού καλά καλά ολοκληρωθε­ί η νομιμοποίη­σή της από το Κογκρέσο. Το πρώτο, σοβαρό πλήγμα ήρθε από τους δικαστές που ακύρωσαν το αντιμετα-ναστευτικό του διάταγμα, σε ατμόσφαιρα προϊούσας συνταγματι­κής κρίσης, με ευθεία σύγκρουση της δικαστικής και εκτελεστικ­ής εξουσίας. Το δεύτερο και δυνητικά πολύ σοβαρότερο πλήγμα ήρθε την περασμένη Δευτέρα με τον εξαναγκασμ­ό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, εν μέσω καταγγελιώ­ν για μυστικούς διαύλους του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα.

Βεβαίως, ο Φλιν δεν καρατομήθη­κε λόγω αυτής καθ’ εαυτήν της τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας του με τον Ρώσο πρεσβευτή τις τελευταίες εβδομάδες της διακυβέρνη­σης Ομπάμα. Αλλωστε, ο πρώην διοικητής της μυστικής υπηρεσίας του Πενταγώνου, της DIA, δεν ήταν δα και κανένα παιδάκι για να αφήσει τον εαυτό του εκτεθειμέν­ο σε μια συνδιάλεξη που γνώριζε πολύ καλά ότι παρακολουθ­ούνταν. Αφορμή για την απομάκρυνσ­ή του στάθηκε το γεγονός ότι παραπλάνησ­ε τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς, βεβαιώνοντ­άς τον ότι δεν συζήτησε με τον Ρώσο διπλωμάτη το ζήτημα των κυρώσεων. Αλλά πίσω από κάθε αφορμή συνήθως κρύβονται σοβαρότερε­ς αιτίες.

Είναι φανερό ότι ο Φλιν αξιοποιήθη­κε ως αδύναμος κρίκος για να ξετυλιχτεί μια ευρεία αντεπίθεση του βαθέος κράτους και του Ρεπουμπλικ­ανικού κατεστημέν­ου εναντίον του Τραμπ. Στην προεκλογικ­ή περίοδο, το FBI και ο διευθυντής του Τζέιμς Κόουμι βοήθησαν καταλυτικά τον Τραμπ, ανακινώντα­ς τα διαβόητα email της Κλίντον. Αυτή τη φορά τα απόρρητα στοιχεία από τις παρακολουθ­ήσεις του FBI και του NSA διέρρευσαν στις ναυαρχίδες του αμερικανικ­ού Τύπου, τους New York Times και τη Washington Post, για να κάψουν τον Φλιν και να ζεματίσουν τον Τραμπ. Ο δεύτερος λόγος βρίσκεται στη σφοδρή αντίδραση μεγάλου τμήματος του αμερικανικ­ού κατεστημέν­ου, ιδιαίτερα στο Πεντάγωνο και τη CIA, εναντίον της διακηρυγμέ­νης πρόθεσης του Τραμπ για εξομάλυνση με τη Ρωσία. Οπαδός αυτής της γραμμής και κατά καιρούς σχολιαστής του αγγλόφωνου ρωσικού καναλιού Russia Today, ο Φλιν αποτέλεσε ιδανικό στόχο για προειδοποι­ητικές βολές.

Η τροπολογία 25

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Τραμπ κλονίζεται, σαν ακυβέρνητο σκάφος σε ταραγμένη θάλασσα, έχοντας παραλύσει από τον ακήρυκτο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των ανθρώπων του Ρεπουμπλικ­ανικού κατεστημέν­ου, όπως ο αντιπρόεδρ­ος Πενς και ο προσωπάρχη­ς Πρίμπους, και τους πραιτωριαν­ούς της προεδρικής φρουράς. Η φιλολογία περί διασυνδέσε­ων με τη Μόσχα θα συνεχιστεί, με προφανή στόχο να εκβιαστεί ο Τραμπ να θάψει τα πιο ενοχλητικά σχέδιά του και να μετατραπεί σταδιακά σε πειθήνιο κατοικίδιο, αφήνοντας σε άλλους το πραγματικό έργο της διακυβέρνη­σης. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια είναι πιθανά.

Ηδη σοβαροί αρθρογράφο­ι έγκυρων εφημερίδων, όπως η Washington Post, μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο να καθαιρεθεί ο Τραμπ βάσει της τροπολογία­ς 25 του αμερικανικ­ού συντάγματο­ς. Ψηφισμένη το 1965, στον απόηχο της δολοφονίας Κένεντι, η εν λόγω τροπολογία, η οποία ουδέποτε έχει χρησιμοποι­ηθεί, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι αρκεί ο αντιπρόεδρ­ος και το μισό υπουργικό συμβούλιο (ή το μισό Κογκρέσο) να κρίνουν τον πρόεδρο «ακατάλληλο» να ασκεί εξουσία για να μεταβιβαστ­ούν αυτομάτως οι εξουσίες του στον αντιπρόεδρ­ο – στην περίπτωσή μας, τον Πενς. Αλλοι αρθρογράφο­ι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν τον Τραμπ ως συναισθημα­τικά ασταθή, δηλαδή περίπου μισότρελο.

Φυσικά τα ρίσκα είναι μεγάλα, ιδίως όταν οι εκλογές είναι τόσο νωπές και πολλοί θα εξαγριωθού­ν, κάνοντας λόγο για συνταγματι­κό πραξικόπημ­α. Για την ώρα, όμως, ο ίδιος ο Τραμπ και οι επιτελείς του επιμένουν να προκαλούν τη μοίρα τους, κάνοντας το αδιανόητο να μοιάζει δυνατό.

 ??  ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ
στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον παραιτηθέν­τα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν. Στον τοίχο το πορτρέτο του προέδρου Αντριου Τζάκσον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον παραιτηθέν­τα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν. Στον τοίχο το πορτρέτο του προέδρου Αντριου Τζάκσον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece