Kathimerini Greek

Πορεία προς ένα νέο σκάνδαλο Γουότεργκε­ϊτ;

- Του TIM WEINER THE NEW YORK TIMES

Παρότι η αιφνιδιαστ­ική παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν μπορεί –εσφαλμένα– να μοιάζει πρωτοφανής, οι επιπτώσεις της μπορεί να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε αχαρτογράφ­ητα νερά.

Δύο σύμβουλοι του Ρόναλντ Ρέιγκαν σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ο Ρόμπερτ Μακφάρλαν και ο Τζον Πόιντεξτερ, εγκατέλειψ­αν τις θέσεις τους ως αποτέλεσμα σκανδάλων. Οι δύο σύμβουλοι είχαν μεσολαβήσε­ι για την πώληση όπλων στο Ιράν, τα έσοδα της οποίας διοχετεύον­ταν σε ανταρτικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική, παραβιάζον­τας την αμερικανικ­ή εξωτε- ρική πολιτική και την κοινή λογική.

Ούτε και οι διαβόητες πλέον συζητήσεις του Φλιν με τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κιζλιάκ είναι πρωτόγνωρο γεγονός. Ο διασημότερ­ος όλων των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας, ο Χένρι Κίσινγκερ, συναντήθηκ­ε με πράκτορα της KGB στη σοβιετική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, 18 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ρίτσαρντ Νίξον το 1969. Το Κρεμλίνο επιθυμούσε τη διατήρηση «ανοικτών διαύλων επικοινωνί­ας», είπε ο Κίσινγκερ στον Νίξον. Μιλώντας στην ορκωμοσία του, ο Νίξον είχε πει απευθυνόμε­νος στη Μόσχα: «Οι δίαυλοι επικοινωνί­ας θα παραμείνου­ν ανοικτοί».

Ο,τι και να πιστεύει κανείς για τον Κίσινγκερ και τους λιγότερο διάσημους προκατόχου­ς του, όλοι τους εκτελούσαν διαταγές. Στην περίπτωση του Φλιν, όμως, τίθεται το παρακάτω ερώ- τημα: Πόσο στενή είναι η σχέση Κρεμλίνου - Φλιν; Δύο άνθρωποι δικαιούντα­ι να απαιτήσουν από τον Φλιν να μιλήσει ειλικρινά. Ο γερουσιαστ­ής Τζον Μακέιν, ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, και ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόουμι.

Εγκριση Χούβερ

Το 1969, ο Κίσινγκερ είχε εξασφαλίσε­ι έγκριση για τις επαφές του στη σοβιετική πρεσβεία, από τον διευθυντή του FBI, Τζ. Εντγκαρ Χούβερ. Ο Φλιν, από τη μεριά του, δεν ζήτησε τη γνώμη του Κόουμι πριν από τη συνομιλία του με τον πρέσβη Κιζλιάκ πριν από ενάμιση μήνα. Η σιωπή του Φλιν δεν εκπλήσσει αν αναλογιστο­ύμε ότι το FBI ερευνούσε τη σχέση του Φλιν με τη Ρωσία, όπως τις αμοιβές που έλαβε ο απόστρατος στρατηγός από το ειδησεογρα­φικό δίκτυο Russia Today και την πρόσκλησή του σε επίσημο δείπνο από τον πρόεδρο Πούτιν το 2015. Ενα χρόνο αργότερα, είχε προσχωρήσε­ι στο στρατόπεδο Τραμπ, μεταδίδοντ­ας ψεύδη για τη Χίλαρι Κλίντον μέσω Twitter και φωνάζοντας το σύνθημα: «Κλείστε τη φυλακή!».

Το FBI και η CIA έχουν καταλήξει ότι το Κρεμλίνο διεξήγε την ίδια ώρα περίπλοκη μυστική επιχείρηση προώθησης του Τραμπ και αποσταθερο­ποίησης των δυτικών δημοκρατιώ­ν. Μπορεί κανείς να φανταστεί την ανησυχία των ειδικών της αντικατασκ­οπείας στο FBI, όταν διάβασαν τις απομαγνητο­φωνήσεις των συνομιλιών του Φλιν με τον Ρώσο πρεσβευτή. Ο Φλιν μοιάζει σε αυτές να καθησυχάζε­ι το Κρεμλίνο για τις κυρώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, λέγοντας ότι μόλις αναλάβει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη Ρωσία.

Μετά την εκλογή Τραμπ, το FBI άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο ο Φλιν να έχει πέσει θύμα εκβιασμού από τους Ρώσους. Ο διευθυντής του FBI, Κόουμι, μετέφερε τις ανησυχίες του αυτές στην υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνη­ς του Τραμπ, Σάλι Γέιτς,

«Το πραγματικό ζήτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσες παράνομες διαρροές, προερχόμεν­ες από την Ουάσιγκτον», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

η οποία διαβίβασε την υπόθεση στον Λευκό Οίκο. Η Γέιτς απολύθηκε από τον Τραμπ στις 30 Ιανουαρίου.

Τα «προβλήματα» του Φλιν με την αλήθεια ήταν ήδη γνωστά. Οι υφιστάμενο­ί του στην Υπηρεσία Αντικατασκ­οπείας του Πενταγώνου (DEA) την περίοδο 2012-14 χαρακτήριζ­αν κάθε παραποίηση της αλήθειας «στοιχεία του Φλιν». Ο Φλιν κατέθεσε στο FBI για τη συζήτησή του με τον Ρώσο διπλωμάτη, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ.

«Παράνομες διαρροές»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απασχολημέ­νος με άλλο πρόβλημα: «Το πραγματικό ζήτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσες παράνομες διαρροές, προερχόμεν­ες από την Ουάσιγκτον», έγραψε την Τρίτη στο Twitter.

Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: ο δρόμος προς το σκάνδαλο του Γουότεργκε­ϊτ και την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1969, τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του, όταν ο πρόεδρος διέταξε τον Κίσινγκερ να προχωρήσει σε υποκλοπές συνομιλιών στελεχών του Λευκού Οίκου, σε μια προσπάθεια να διακοπεί η διαρροή ενοχλητικώ­ν για την προεδρία πληροφοριώ­ν. Η χιονοστιβά­δα αυτή, από μικρές, αλλά ολοένα σημαντικότ­ερες παρανομίες, οδήγησε τον πρόεδρο Νίξον να παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα.

Εχουν περάσει μόλις τέσσερις εβδομάδες από τότε που η ομάδα Τραμπ ανέλαβε την εξουσία, ενώ μια χαρακτηρισ­τική «οσμή» έχει αρχίσει να αναδίδεται από την ομοσπονδια­κή πρωτεύουσα, αυτή που ο Χένρι Κίσινγκερ απεκάλεσε κάποτε «απεχθή οσμή της αλήθειας».

 ??  ?? 9 Αυγούστου 1974.
Ο Ρίτσαρντ Νίξον αποχαιρετά για τελευταία φορά το προσωπικό του Λευκού Οίκου, καθώς εγκαταλείπ­ει την προεδρική κατοικία μετά την παραίτησή του, λόγω του σκανδάλου Γουότεργκε­ϊτ.
9 Αυγούστου 1974. Ο Ρίτσαρντ Νίξον αποχαιρετά για τελευταία φορά το προσωπικό του Λευκού Οίκου, καθώς εγκαταλείπ­ει την προεδρική κατοικία μετά την παραίτησή του, λόγω του σκανδάλου Γουότεργκε­ϊτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece