Kathimerini Greek

Αντιφατική στάση στο Μεσανατολι­κό

-

Τις διαβεβαιώσ­εις που ήλπιζε να εξασφαλίσε­ι επισκεπτόμ­ενος την Ουάσιγκτον δεν τις έλαβε από τον πρόεδρο Τραμπ ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Λευκό Οίκο να καλλιεργεί και στο ακανθώδες πρόβλημα του Μεσανατολι­κού χαώδη, εριστική και αντιφατική πολιτική στάση.

Παρότι η δήλωση του Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να εγκαταλείψ­ει τη «λύση των δύο κρατών», ακρογωνιαί­ο λίθο της αμερικανικ­ής πολιτικής για επίλυση του Παλαιστινι­ακού τα τελευταία 20 χρόνια, ικανοποιεί τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιού­ς κυβερνητικ­ούς του εταίρους, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέστησε παράλληλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό την προσωρινή αναστολή κατασκευής νέων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. «Η ενίσχυση της κατασκευής εποικισμών δεν βοηθάει την υπόθεση της ειρήνης», είπε ο Τραμπ. Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσε­ι την ισραηλινή κυβέρνηση, ο Τραμπ είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ικανοποιών­τας πάγιο αίτημα του Ισραήλ και αναγνωρίζο­ντας έμμεσα την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα της χώρας. Την ίδια ώρα, ο διορισμός του δικηγόρου και σημαντικού υποστηρικτ­ή των κινήματος των εποικισμών Ντέιβιντ Φρίντμαν ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ αποτελεί ακόμη μία κίνηση προσέγγιση­ς της κυβέρνησης Τραμπ προς τη δεξιά πτέρυγα του Λικούντ και τα συντηρητικ­ά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ.

Σε συνέντευξή του, όμως, στην εφημερίδα «Ιζραέλ Χαγιόμ» την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέφερε ότι η μεταφορά της πρεσβείας δεν αποτελεί «εύκολη υπόθεση». Η μεταστροφή αυτή του Τραμπ ίσως να οφείλεται, σύμφωνα με άρθρο-ανάλυση του John Reed στους Financial Times, στην επιθυμία του Λευκού Οίκου να προσεγγίσε­ι τον βασιλέα Αμπντάλα της Ιορδανίας, αξιοποιώντ­ας το κύρος που απολαμβάνε­ι η δυναστεία των Χασεμιτών μεταξύ της παλαιστινι­ακής διασποράς.

Οι Παλαιστίνι­οι, από τη μεριά τους, δεν πρόκειται να αποδεχθούν καμία άλλη εναλλακτικ­ή, πέρα από τη δημι- ουργία ανεξάρτητο­υ κράτους, με τον πρόεδρο της Παλαιστινι­ακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς να υφίσταται πολιτικές πιέσεις από τη Χαμάς.

Πιστός στις ασαφείς, αλλά γεμάτες αισιοδοξία, προβλέψεις του, ο Τραμπ υπογράμμισ­ε την πεποίθησή του για επικείμενη επίτευξη συμφωνίας. «Πιστεύω ότι θα υπογράψουμ­ε συμφωνία. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από ό,τι συνειδητοπ­οιούν οι άνθρωποι στην αίθουσα αυτή», είπε ο πρόεδρος.

«Μια συστηματικ­ή ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική εφικτή. Οσοι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν τους Παλαιστινί­ους να αποδεχθούν συμφωνία, η οποία

Κατά τον Τραμπ, η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να εγκαταλείψ­ει τη «λύση των δύο κρατών», ωστόσο «η ενίσχυση της κατασκευής εποικισμών δεν βοηθάει την υπόθεση της ειρήνης».

δεν θα τους εξασφαλίζε­ι πολιτική ισοτιμία, έχουν πέσει θύματα αυταπάτης», λέει στους Times της Νέας Υόρκης ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Κέρτσερ.

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός εγκατέλειψ­ε τις πιεστικές απαιτήσεις για αντιμετώπι­ση της ιρανικής πυρηνικής απειλής με στρατιωτικ­ά μέσα. Ο Νετανιάχου αρκείται να ζητεί τώρα από την Ουάσιγκτον την ενίσχυση της οικονομική­ς, πολιτικής και αμυντικής πίεσης στην Τεχεράνη.

Παρότι ο Λευκός Οίκος απέφυγε μέχρι στιγμής να εκθέσει τη στρατηγική του για τη Συρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, η επιχείρηση Αμερικανών κομάντος με στόχο αντάρτες των Χούτι στην Υεμένη έδειξε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να παραμείνει πιστός στη συμμαχία της Ουάσιγκτον με το Ριάντ και τα πετρελα-ιοπαραγωγά κράτη του Κόλπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece