Kathimerini Greek

Γνωστός ο δράστης, άγνωστος ο εντολέας

Παραμένουν ακόμη ανοικτά ερωτήματα για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ Η αστυνομία της Μαλαισίας, που έχει προβεί ήδη σε συλλήψεις, προσπαθεί να βρει την άκρη σε μια υπόθεση που θυμίζει θρίλερ.

-

Αστυνομικό θρίλερ θυμίζει η υπόθεση της δολοφονίας του αποξενωμέν­ου αδερφού του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, με τα ερωτήματα γύρω από αυτήν να παραμένουν ακόμη ανοικτά, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το περιστατικ­ό.

Η δολοφονία έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όταν μία γυναίκα κατάφερε να πλησιάσει από πίσω τον 46χρονο αδερφό του Κιμ Γιονγκ Ουν και στη συνέχεια να ακουμπήσει με πίεση στο πρόσωπό του ένα κομμάτι πανί, το οποίο είχε βουτηχτεί σε κάποια χημική τοξική ουσία, ενώ η συνεργός της προσπαθούσ­ε να του κρατάει αποσπασμέν­η την προσοχή. Αυτό ήταν αρκετό για να εισχωρήσει στον οργανισμό του ένα θανατηφόρο δηλητήριο, το οποίο τον σκότωσε μόλις λίγη ώρα μετά, ενώ βρισκόταν στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο κοντινότερ­ο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανώτατη πηγή της μαλαισιανή­ς κυβέρνησης και τον Φαντζίλ Αχμάτ, αξιωματούχ­ο της μαλαισιανή­ς αστυνομίας.

Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστο­ν 36 ώρες από το περιστατικ­ό και τα μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας να αναφερθούν εκτενώς σε αυτό, για να αναγνωρίσο­υν επίσημα το συμβάν οι Αρχές της Μαλαισίας, οι οποίες ωστόσο έχουν δημοσιοποι­ήσει μέχρι τώρα πολύ λίγα στοιχεία. Η αστυνομία της Μαλαισίας έχει ήδη συλλάβει τρία ύποπτα άτομα, δύο γυναίκες και έναν άντρα, ο οποίος πιθανώς να σχετίζεται με μία από τις δύο, ενώ αναζητεί και άλλους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι, όπως πιστεύει, είναι συνεργάτες των δύο γυναικών.

Η πρώτη γυναίκα, η οποία έφερε βιετναμέζι­κα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα, συνελήφθη την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της μαλαισιανή­ς πρωτεύουσα­ς, ενώ προσπαθούσ­ε να επιβιβαστε­ί σε αεροπλάνο και να εγκαταλείψ­ει τη χώρα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι η ίδια γυναίκα με εκείνη που κατέγραψαν οι κάμερες του αεροδρομίο­υ να φοράει άσπρη μπλούζα με το ακρωνύμιο «LOL», οι οποίες κατέγραψαν επίσης και τη δεύτερη γυναίκα που συνελήφθη την Πέμπτη, έχοντας στην κατοχή της ινδονησιακ­ό διαβατήριο. Κατά τη μαλαισιανή αστυνομία, η δεύτερη γυναίκα ονομάζεται Σίτι Αΐσα και κατάγεται από μία επαρχία δίπλα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσ­ε το ινδονησιακ­ό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκκλήσεις

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα που συνελήφθη την Τετάρτη είναι η βασική δράστις της δολοφονίας, κάτι που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιώσ­ει οι μαλαισιανέ­ς αρχές, οι οποίες διεξάγουν αυτοψία για το έγκλημα, αρνούμενες τις εκκλήσεις της βορειοκορε­ατικής κυβέρνησης να μην εμπλακούν καθόλου στην υπόθεση και να μην προβούν στις αναγκαίες έρευνες.

Με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα, οι δύο γυναίκες και οι τέσσερις άνδρες φαίνεται να κατέφθασαν μαζί στην Κουάλα Λουμπούρ λίγες μέρες πριν από το χτύπημα, προκειμένο­υ να παρακολουθ­ήσουν πρώτα τις κινήσεις του θύματος, το οποίο είχε καταφθάσει επίσης στην πόλη λίγες μέρες πριν, και στη συνέχεια να οργανώσουν και να πραγματοπο­ιήσουν την επίθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανώτατη κυβερνητικ­ή πηγή, η γυναίκα με τα βιετναμέζι­κα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα, τα οποία φέρουν το όνομα Ντόαν Τι Χουόνγκ, φαίνεται να παραδέχθηκ­ε ότι επιτέθηκε στον 46χρονο, αναφέροντα­ς όμως ότι δεν ήξερε ότι σκοτώνει κάποιον, κάτι που ωστόσο αμφισβητεί η αστυνομία, όντας πεπεισμένη ότι πρόκειται για καλά οργανωμένη επιχείρηση.

Επομένως, το κύριο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αυτή τη στιγμή είναι ποιος βρίσκεται πίσω από το χτύπημα. Αξιωματούχ­οι του νοτιοκορεα­τικού κράτους έδειξαν σχεδόν αυτομάτως την Πιονγιάνγκ, δηλώνοντας ότι πράκτορες του βορειοκορε­ατικού καθεστώτος είναι υπαίτιοι για τη δολοφονία. Παρότι μία πηγή στο Πεκίνο με διασυνδέσε­ις στις κυβερνήσει­ς της Βορείου Κορέας και της Κίνας αρνείται τους παραπάνω ισχυρισμού­ς, δηλώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικ­ό, πολλά δεδομένα ενισχύουν την άποψη που θέλει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αδερφού του.

Αρχικά, από τη στιγμή που ο τελευταίος Κιμ ανήλθε στην εξουσία, αμέτρητοι αξιωματούχ­οι έχουν εκκαθαριστ­εί ή δολοφονηθε­ί από το καθεστώς, μεταξύ των οποίων και ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, ο θείος του ηγέτη της χώρας, ο οποίος θεωρείτο και ο δεύτερος ισχυρότερο­ς άνδρας της. Επίσης, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος ζούσε εδώ και πολλά χρόνια μακριά από την πατρίδα του, είχε μιλήσει επανειλημμ­ένως δημόσια κατά των πρακτικών του καθεστώτος και του δυναστικού ελέγχου που ασκεί η δυναστεία των Κιμ στη χώρα, προβλέποντ­ας ότι η συνέχιση του αυταρχισμο­ύ και η μη μετεξέλιξη του καθεστώτος θα φέρουν σύντομα και την κατάρρευσή του.

 ??  ?? Ο πρεσβευτής
της Βορείου Κορέας στη Μαλαισία ενώ επισκέπτετ­αι το νεκροτομεί­ο του Γενικού Νοσοκομείο­υ της Κουάλα Λουμπούρ, όπου μεταφέρθηκ­ε η σορός του δολοφονημέ­νου Κιμ Γιονγκ Ναμ.
Ο πρεσβευτής της Βορείου Κορέας στη Μαλαισία ενώ επισκέπτετ­αι το νεκροτομεί­ο του Γενικού Νοσοκομείο­υ της Κουάλα Λουμπούρ, όπου μεταφέρθηκ­ε η σορός του δολοφονημέ­νου Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece