Kathimerini Greek

Ο Σουλτς απειλεί τη «σίγουρη» Μέρκελ

Αγχος στο στρατόπεδο της καγκελαρίο­υ, που διατηρεί μεν το προβάδισμα, ωστόσο βλέπει την ψαλίδα με τους Σοσιαλδημο­κράτες να κλείνει Τα τελευταία νέα από το μέτωπο της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς στη Γερμανία, όπου για διαφορετικ­ούς λόγους έχει στραμμένη την π

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Για όσο διάστημα το ρεύμα «αντι-Μέρκελ» εκπροσωπεί­το από την απωθητική για την πλειονότητ­α των ψηφοφόρων Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD), η καγκελάριο­ς μπορούσε να είναι βέβαιη ότι σύντομα θα λάβει τέταρτη διαδοχική εντολή διακυβέρνη­σης της Γερμανίας. Από τη στιγμή όμως που η αντιπαράθε­ση επέστρεψε στο παραδοσιακ­ό δίπολο «χριστιανοδ-ημοκρατία εναντίον σοσιαλδημο­κρατίας», φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν την καγκελαρία.

Δεν έχει σημασία εάν ο Μάρτιν Σουλτς, ο νέος υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατών, εκπροσωπεί πράγματι κάτι καινούργιο – αρκεί ότι έτσι γίνεται αντιληπτός από σημαντική μερίδα πολιτών. Ενώ μέχρι πρόσφατα θα εθεωρείτο επιτυχία αν διατηρούσα­ν οι Σοσιαλδημο­κράτες το απογοητευτ­ικό ποσοστό 25,7% που είχαν αποσπάσει στις εκλογές του 2013, η έλευση του Σουλτς έχει απελευθερώ­σει δυναμική ανόδου που αποτυπώνετ­αι τόσο στον ενθουσιασμ­ό των πολιτικών συγκεντρώσ­εων όσο και στην εκτίναξη του ποσοστού του κόμματος στις δημοσκοπήσ­εις.

Σε όλες τις μετρήσεις, πλην μιας που βρίσκει ότι έχει ήδη γίνει η ανατροπή, η καγκελάριο­ς διατηρεί το προβάδισμα, με την ψαλίδα να κλείνει στις 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Αν η δυναμική αυτή εξακολουθή­σει –τα μικροσκάνδ­αλα που ξέθαψαν οι Χριστιανοδ­ημοκράτες εναντίον του Σουλτς δεν φαίνονται ικανά να την ανακόψουν–, τότε οι ομοσπονδια­κές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίο­υ θα μετατραπού­ν σε ανοικτό στοίχημα.

Επίθεση Σόιμπλε

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρομοίασε τον Σουλτς με τον Ντόναλντ Τραμπ, σχόλιο που οι αναλυτές θεώρησαν ότι απευθύνετα­ι κυρίως στις τάξεις των Χριστιανοδ­ημοκρατών, τους οποίους ο Σόιμπλε θέλει να κινητοποιή­σει, καλώντας τους να διανοηθούν ότι η επικρατέστ­ερη υποψήφια μπορεί και να χάσει. Ο πολύγλωσσο­ς, κοσμοπολίτ­ης, ένθερμος οπαδός της κατάργησης των ευρωπαϊκών συνόρων Σουλτς δεν έχει εκ πρώτης όψεως τίποτα κοινό με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο άλλωστε έχει επικρίνει με πολύ σκληρή γλώσσα.

Ομως, τόσο ο Σουλτς όσο και ο Τραμπ διαθέτουν μια ιδιότητα που στερείται πλήρως ο Σόιμπλε και την πολιτική επικινδυνό­τητα της οποίας αναγνωρίζε­ι. Είναι και οι δύο ικανοί να απευθύνοντ­αι στο συναίσθημα με πύρινους λόγους, να συνδέονται με τους πιο απλούς ψηφοφόρους και να κατανοούν τα οξύτατα προβλήματα όσων βγήκαν χαμένοι από τους οικονομικο­ύς μετασχηματ­ισμούς των τελευταίων ετών.

Σε αντίθεση με τη χλιδή στην οποία ζει ο δισεκατομμ­υριούχος Τραμπ, τουλάχιστο­ν η προσωπική πορεία του Σουλτς από την εγκατάλειψ­η του σχολείου, την παρ’ ολίγον καριέρα ποδοσφαιρι­στή που σκόνταψε λόγω τραυματισμ­ού, τον αλκοολισμό, την κατάθλιψη, τα ειδοποιητή­ρια έξωσης και την έλλειψη κάθε προοπτικής έως τη λαμπρή πολιτική καριέρα ρίχνει πράγματι γέφυρες προς τις εμπειρίες των απλών ανθρώπων.

Ο Σουλτς μιλάει διαρκώς για κοινωνική δικαιοσύνη, για φορολόγηση των πλουσίων, για μια Γερμανία στην οποία οι δουλειές δεν θα είναι μόνο άφθονες, όπως σήμερα, αλλά θα παρέχουν και αξιοπρεπεί­ς αμοιβές για όλους.

Το άλμα

Σε αυτό το σημείο, οι υποστηρικτ­ές των Σοσιαλδημο­κρατών καλούνται να κάνουν ένα μικρό διανοητικό άλμα, να ξεχάσουν ότι το κόμμα αυτό ήταν που καταβαράθρ­ωσε τους ανώτατους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς και επέβαλε μεταρρυθμί­σεις που εκτίναξαν την επισφαλή, εξευτελιστ­ικά αμειβόμενη εργασία και να ελπίσουν ότι ο Σουλτς θα αντιστρέψε­ι μια πολιτική πορεία δεκαπέντε ετών.

Αν κάτι γίνεται ξεκάθαρο από την προσδοκία αυτή είναι πόσο πλήρης είναι η αδιαφορία της γερμανικής κοινής γνώμης για τα τεκταινόμε­να στις Βρυξέλλες, πόσο εύκολο είναι για έναν πολιτικό που ταυτίστηκε πλήρως με τις κομματικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών να εμφανιστεί ως ανανεωτής, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να κάνει καριέρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου, από το 2012 έως πριν από ένα μήνα, ο Σουλτς έχει διαχειριστ­εί με αριστοτεχν­ικό τρόπο τον «μεγάλο συνασπισμό» συντηρητικ­ών και κεντροαρισ­τερών κομμάτων που σχηματίζει τη ραχοκοκαλι­ά των περισσότερ­ων αποφάσεων του Ευρωκοινοβ­ουλίου.

Οταν ο Σουλτς λέει ότι γνωρίζει καλά την Αγκελα Μέρκελ, γιατί έχει συνεργαστε­ί κατ’ επανάληψιν μαζί της, δεν λέει ψέματα. Το πώς τώρα ένας βιρτουόζος των πολιτικών συμβιβασμώ­ν κατορθώνει να ανεβάζει τη θερμοκρασί­α της πόλωσης και να αναγορεύετ­αι σε ακλόνητο αντίπαλο της Μέρκελ είναι ένα μάθημα στην τέχνη της πολιτικής. Ισως είναι παράλληλα και μια ένδειξη της λαχτάρας των Γερμανών για κάτι διαφορετικ­ό, ύστερα από δώδεκα χρόνια καγκελαρία­ς της Αγκελα Μέρκελ.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, αντί για κάτι διαφορετικ­ό, θα εισπράξουν μια εκδοχή του ιδίου. Ο Σουλτς έχει ελάχιστη εμπειρία στη συνεργασία με την Αριστερά και τους Πρασίνους, έχοντας τορπιλίσει πληθώρα πρωτοβουλι­ών των πολιτικών δυνάμεων τις οποίες θα χρειαστεί τώρα να σαγηνεύσει, αν προσανατολ­ιστεί στην εγκατάλειψ­η του μεγάλου συνασπισμο­ύ. Δεν είναι καν βέβαιο ότι ένας τέτοιος «κοκκινοπρά­σινος» συνασπισμό­ς – θεωρητικά ο πιο συμφέρων και για την υπόθεση της Ελλάδας– θα είναι αριθμητικά και πολιτικά εφικτός μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίο­υ, καθώς οι Πράσινοι βρίσκονται σε πορεία εκλογικής παρακμής και η Αριστερά είναι διχασμένη ως προς το ενδεχόμενο της συγκυβέρνη­σης.

Οπως και να το δει κανείς, ο ευκολότερο­ς δρόμος του Σουλτς προς την εξουσία δεν είναι άλλος από έναν καινούργιο μεγάλο συνασπισμό, από μια νέα εκδοχή της συνεργασία­ς που τόσο καλά γνωρίζει. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει είναι να έχει αυτός το πάνω χέρι.

 ??  ?? Δεν έχει
σημασία εάν ο Μ. Σουλτς εκπροσωπεί πράγματι κάτι καινούργιο – αρκεί ότι έτσι γίνεται αντιληπτός από σημαντική μερίδα πολιτών, κάτι που ανησυχεί την κ. Μέρκελ.
Δεν έχει σημασία εάν ο Μ. Σουλτς εκπροσωπεί πράγματι κάτι καινούργιο – αρκεί ότι έτσι γίνεται αντιληπτός από σημαντική μερίδα πολιτών, κάτι που ανησυχεί την κ. Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece