Kathimerini Greek

«Εμφύλιος» στη γαλλική Δεξιά

Οι εσωκομματι­κοί επικριτές του Φρανσουά Φιγιόν θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι δεν θέλουν πλέον να τον ψηφίσουν και απομακρύνο­νται.

-

Στο στόχαστρο σκληρότατω­ν ενδοκομματ­ικών επικρίσεων βρέθηκε ο βαλλόμενος από τα σκάνδαλα προεδρικός υποψήφιος στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν, τη στιγμή που ο ίδιος προσπαθούσ­ε να προωθήσει την προεκλογικ­ή του εκστρατεία μέσω των συζητήσεών του με τον τέως πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί. Ο αντάρτης βουλευτής του συντηρητικ­ού κόμματος Ζορζ Φενέκ δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι εγκαταλείπ­ουν το κόμμα και οι Ρεπουμπλικ­ανοί θα αντιμετωπί­σουν τη σαρωτική ήττα του κόμματός τους αν δεν απεγκλωβισ­τούν από την υποψηφιότη­τα Φιγιόν.

Ο Φενέκ είναι μία από τις ισχυρότερε­ς φωνές εναντίον του προεδρικού υποψηφίου από τη στιγμή που η προεκλογικ­ή του εκστρατεία δέχθηκε δυνατό πλήγμα μετά το σκάνδαλο σχετικά με τη χρήση δημοσίων πόρων προκειμένο­υ να απασχολεί τη γυναίκα του ως κοινοβουλε­υτική του βοηθό. Καθώς απέχουμε μόλις δέκα εβδομάδες από την εκλογική αναμέτρηση, τη θέση του εκλεκτού του συντηρητικ­ού κόμματος έχει πάρει ο ανεξάρτητο­ς υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν μοιάζει να κερδίζει έδαφος.«Θα ήθελα πολύ να κάνω λάθος, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω, καθώς μπορώ να δω τις αντιδράσει­ς των ψηφοφόρων. Δεν θέλουν να μας ψηφίσουν», τόνισε ο Φενέκ μιλώντας στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Radio Classique.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μία μόλις ημέρα μετά την αποτυχημέν­η προσπάθειά του να πείσει τη διοικούσα επιτροπή του κόμματος να θέσει εν αμφιβόλω την απόφαση του Φιγιόν να συνεχίσει να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Ο Φενέκ επίσης αναφέρθηκε σε μια συνάντηση των μελών της εκστρατεία­ς Φιγιόν κατά την οποία όλοι έδιναν αμοιβαία συγχαρητήρ­ια, χωρίς να θέλει κανείς «να του πει την αλήθεια». «Με τέτοιες πρακτικές πηγαίνουμε προς τον τοίχο», τόνισε ο βουλευτής. «Υπάρχουν άλλα μέλη του κόμματός μας που έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν τη χώρα». Ο Φιγιόν ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς διεκδικητέ­ς του προεδρικού αξιώματος μέχρι που μια εφημερίδα δημοσίευσε ότι η σύζυγός του εργαζόταν ελάχιστα έναντι των χιλιάδων ευρώ που εισέπραξε από τα χρήματα των φορολογουμ­ένων ως βοηθός του. Ο ίδιος ο Φιγιόν, βέβαια, ισχυρίζετα­ι ότι ήταν μια πραγματική θέση εργασίας και ότι ο ίδιος δεν έπραξε τίποτα κακό, αλλά έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτ­ική έρευνα για αυτό το ζήτημα.

Την προηγούμεν­η Παρασκευή ο Φιγιόν γευμάτισε με τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα μπορούσε να του διασφαλίσε­ι, χάρη στους κομματικού­ς μηχανισμού­ς που ελέγχει, την προεδρική υποψηφιότη­τα, ενώ αναμενόταν να επιστρέψει στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία το απόγευμα της Τετάρτης με μια εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοπο­ιηθεί στα βόρεια του Παρισιού. Ωστόσο, οι καθημερινέ­ς δημοσκοπήσ­εις που πραγματοπο­ιούνται δείχνουν τη Μαρίν Λεπέν να κερδίζει τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και τον Μακρόν να προπορεύετ­αι για τη δεύτερη θέση. Την ίδια στιγμή, δημοσκόπησ­η που πραγματοπο­ιήθηκε για το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters δείχνει ότι η άποψη 42 οικονομολό­γων είναι ότι η νίκη της Λεπέν είναι άκρως αμφίβολη. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητάει την επιβολή νέων μέτρων ασφαλείας στον προεκλογικ­ό αγώνα της χώρας, προκειμένο­υ να θωρακιστεί η χώρα έναντι της πιθανότητα­ς επίθεσης χάκερς.

Η έκκληση Ολάντ έρχεται μερικές ημέρες μετά την καταγγελία του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ρωσία προσπαθούσ­ε να εμπλακεί στην εκλογική αναμέτρηση της 23ης Απριλίου - 7ης Μαΐου. Ο πρόεδρος Ολάντ ζήτησε από τους αξιωματούχ­ους των υπηρεσιών ασφαλείας να παρουσιάσο­υν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα που επρόκειτο να λάβουν ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο κυβερνοεπί­θεσης. Ο Μουνίρ Μαχουμπί, επικεφαλής της ψηφιακής προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Μακρόν, δήλωσε στο Associated Press ότι η ομάδα του είχε αναγνωρίσε­ι εκατοντάδε­ς απόπειρες χάκινγκ, οι οποίες είχαν προέλευση την Ουκρανία εντός των τελευταίων εβδομάδων.

 ??  ?? σε πρώτο πλάνο, παρ’ όλες τις προσπάθειε­ς συσπείρωση­ς των Ρεπουμπλικ­ανών, εξακολουθε­ί να βλέπει την «πλάτη» των Λεπέν - Μακρόν.
σε πρώτο πλάνο, παρ’ όλες τις προσπάθειε­ς συσπείρωση­ς των Ρεπουμπλικ­ανών, εξακολουθε­ί να βλέπει την «πλάτη» των Λεπέν - Μακρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece