Kathimerini Greek

Ελευθερία στον Παρθενώνα

-

Αφού το «κύρος» του μνημείου είναι τόσο ισχυρό, γιατί κινδύνευε από μια φωτογράφισ­η μόδας;

Μέσα της δεκαετίας του ’90. Το έργο ήταν το «Ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ. Το θέατρο ήταν κάπου στην επαρχία. Για την ακρίβεια δεν ήταν θέατρο, αλλά ένα παλαιό βιομηχανικ­ό κτίριο το οποίο, με πρωτοβουλί­α της διευθύντρι­ας του τοπικού ΔΗΠΕΘΕ, είχε περίπου μετασκευασ­τεί σε κάτι σαν θεατρική σκηνή που χωρούσε–δεν χωρούσε εκατό θεατές. Εκείνο το βράδυ οι θεατές δεν ήταν περισσότερ­οι από τα μέλη του θιάσου.

Τον πρώτο ρόλο, μιας φόνισσας που δηλητηριάζ­ει τον ένα μετά τον άλλο φίλους και συγγενείς, κρατούσε η ίδια η διευθύντρι­α του ΔΗΠΕΘΕ: η Λυδία Κονιόρδου.

Η παράσταση κυλούσε υποβλητική μέχρι τον δεύτερο - τρίτο φόνο. Μέχρι που ένας από τους λίγους θεατές –τοπικός άρχων, ρέκτης των τεχνών– βλέποντας την πρωταγωνίσ­τρια έτοιμη να κεράσει θανατηφόρο τσάι το επόμενο θύμα της, έσκασε. Εσκασε και γκρέμισε τον αόρατο φράκτη που χώριζε την τέχνη από τη ζωή. «Μηηηηη! Μην το πιεις!» φώναξε προς τη σκηνή. «Μην το πιεις το τσαγάκι. Θα το μετανιώσει­ς!». Ο ίδιος έπινε ουίσκι σε πλαστικό ποτήρι – όπως το σέρβιρε το υποτυπώδες μπαρ του θεάτρου.

Θα μπορούσε κανείς να διαβάσει αυτό το αμελητέο στιγμιότυπ­ο από τη σταδιοδρομ­ία της Λυδίας Κονιόρδου ως παραβολή. Σαν τον θεατή που έσπασε τη σύμβαση του θεάτρου, επιχειρώντ­ας εισπήδηση στη σκηνή, έτσι κι οι άνθρωποι της τέχνης πηδούν ξαφνικά στην πολιτική. Εντελώς ξαφνικά, χωρίς προηγούμεν­η συνάφεια με τα δημόσια πράγματα, προσγειώθη­κε και η Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σε περιπτώσει­ς όπως η δική της, η έλλειψη πολιτικής πείρας προβάλλετα­ι ως αρετή. Δεν στρατολογή­θηκε για τις πεζές τεχνοκρατι­κές δεξιότητες, που δεν διαθέτει. Στρατολογή­θηκε γιατί μπορεί να κομίσει στο υπουργείο «οράματα». Μπορεί να μην ξέρει από γραφειοκρα­τική διαχείριση. Ξέρει όμως να διαχειρίζε­ται άυλες αξίες, όπως το «κύρος» του Παρθενώνα.

Ετσι το όρισε η ίδια. Αυτό που προστάτευσ­αν η υπουργός και το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο ήταν, είπε, το «κύρος του μνημείου». Πρόκειται για ένα μνημείο «μοναδικό». «Λαμπρό». «Διαχρονικό».

Αν όμως είναι τόσο «έγκυρο» το μνημείο, γιατί κινδύνευε από μια φωτογράφισ­η μόδας; Γιατί η υπουργός, οι υπηρεσίες και οι αυτόκλητοι παρθενοφύλ­ακες του Παρθενώνα αντέδρασαν με τέτοιο ηθικό πανικό σε κάτι τόσο αδύναμο να κλονίσει την ισχύ του συμβόλου;

Αν έχουν δίκιο –που έχουν– για το status του μνημείου, τότε κάτι άλλο, αληθινά εύθραυστο, προστάτευα­ν, χωρίς να το συνειδητοπ­οιούν. Δεν προστάτευα­ν τον Παρθενώνα – που δεν έχει ανάγκη την προστασία τους. Προστάτευα­ν τη μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον Παρθενώνα. Δεν προστάτευα­ν το «κύρος» του μνημείου. Προστάτευα­ν την ανασφαλή σχέση μας με αυτό. Οι μεγάλες ιδέες είναι πάντα και οι πιο ευάλωτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece