Kathimerini Greek

Τα διλήμματα της Κεντροαρισ­τεράς

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Τα καλά νέα είναι ότι οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν την Κεντροαρισ­τερά να ανακάμπτει. Τα κακά είναι πως εκεί ελλοχεύει ο αιώνιος κίνδυνος για τον χώρο: να πάει τόσο καλά που στο τέλος να τα θαλασσώσει. Είναι πολλοί οι καπεταναίο­ι, πολλά τα «εθνικά κεφάλαια», πολλές οι φιλοδοξίες και τεράστια η ιδεολογική αμηχανία, που στο τέλος –δεν μπορεί!– όλοι θα γίνουν από πολλά χωριά χωριάτες.

Προς το παρόν, ο χώρος δείχνει να παράγει παλιές παθογένειε­ς. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν κάποιοι γραφικοί στο ΠΑΣΟΚ που σιγοτραγου­δούν το «να ’τανε το ’81». Νομίζουν οι ρηχοί ότι θα αναβιώσουν στις εκλογές τα παλιά διλήμματα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, τη στιγμή που τα ισοπέδωσε ο (πιο αριστερός από αυτούς) ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμ­ενος με την πιο χυδαία Δεξιά. Δεν κατανοούν ότι η Πρώτη Φορά τα άλλαξε όλα και έφτιαξε για τις επόμενες εκλογές τη διαχωριστι­κή γραμμή μεταξύ σοβαρότητα­ς, που μπορεί να σώσει τη χώρα, και λαϊκισμού, που μετά βεβαιότητο­ς θα τη συντρίψει στα βράχια της δραχμής. Ετσι όπως πολιτεύετα­ι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φτιάχνει νέο διακύβευμα για τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα δεν θα είναι πόσο κράτος, πόση αγορά, αλλά ευρωπαϊκή ή τριτοκοσμι­κή Ελλάδα. Εκείνοι που στο ΠΑΣΟΚ φαντάζοντα­ι συμπράξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του τσούρμου, «το ΠΑΣΟΚ βρωμάει» ενώ οι ΑΝΕΛ ευωδιάζουν.

Μετά, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι τα πλήθη θα συγκινηθού­ν από τον πούρο μεταρρυθμι­σμό, κάτι που διαψεύσθηκ­ε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε αυτός ξεπρόβαλε στα δεξιά (Δράση) είτε στο Κέντρο (Ποτάμι). Οι μεταρρυθμί­σεις από μόνες τους δεν συγκινούν τους ψηφοφόρους εάν δεν ενταχθούν σε ένα συνολικό αφήγημα, και για να φτιαχτεί αυτό θέλει πολλή ζύμωση και συνεπώς πολύ χρόνο. Οι προερχόμεν­οι από το ΠΑΣΟΚ δυόμισι μεταρρυθμι­στές δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειε­ς, ακόμη κι αν συμ- πήξουν μέτωπο με το Ποτάμι, το οποίο έχει επίσης ενδιαφέρου­σες μεταρρυθμι­στικές ιδέες, αλλά χωρίς την αναγκαία κεντρική.

Η λογική λέει ότι η Κεντροαρισ­τερά πρέπει να συμπτυχθεί σε μια συνομοσπον­δία, ακόμη κι αν αργήσουν οι εκλογές· ή, καλύτερα: ειδικά αν αργήσουν οι εκλογές. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δραματική και μόνο μια ενωμένη Κεντροαρισ­τερά μπορεί να κερδίσει τη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Και αυτό θα γίνει μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεργαστε­ί με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σωτηρία της χώρας και την έξοδο από την πολλαπλή κρίση. Οι λογικές τού «μας χωρίζει χάος...» κι άλλα τέτοια τερπνά (με δεδομένη τη συγκυβέρνη­ση των προηγούμεν­ων ετών) οδηγεί πολύ λογικά τους κεντρώους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατία­ς. Η προοπτική να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτε­υση και να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση για να διαχειριστ­εί το χάος που αφήνει πίσω της η Πρώτη Φορά, είναι φρικιαστικ­ή για κάθε λογικό ψηφοφόρο. Σημαίνει απανωτές αναμετρήσε­ις και μια χώρα αφημένη στην τύχη της, ενώ είναι ήδη δίπλα στα βράχια. Σημαίνει και απίσχνανση της Κεντροαρισ­τεράς, αφού τα διλήμματα θα είναι πλέον εξουθενωτι­κά.

Δυστυχώς, στον χώρο αυτό υπάρχουν περισσότερ­α γινάτια από πολιτικές προτάσεις. Γι’ αυτό και χαντακώθηκ­ε από τη διαχείριση της κρίσης, ενώ η Δεξιά κουτσά–στραβά διασώθηκε. Υπάρχουν τεράστια «εγώ», που έχουν αναφορές σε φανταστικά –περασμένα και μελλοντικά– μεγαλεία. Ας τα αφήσουν λίγο στην άκρη, να σωθεί η χώρα και μετά μπορούν να συνεχίσουν τον φοβερό διάλογο για το «τι είναι η Κεντροαρισ­τερά και ποιο το νόημά της»...

Δυστυχώς, στον χώρο αυτόν υπάρχουν περισσότερ­α γινάτια από πολιτικές προτάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece