Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκές αρρυθμίες

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Ττης ελληνικής πολιτικής σκηνής διεκτραγωδ­ήθηκε κατ’ επανάληψιν και ασφαλώς δικαίως. Εάν επρόκειτο περί αυτού και μόνον, τότε θα ήταν δυνατόν να αποδοθεί η ελληνική κακοδαιμον­ία εις το «ανώριμον της φυλής» και άλλα παρόμοια που πομπωδώς χαρακτηρίζ­ουν τον δημόσιο «διάλογο» και τις κοινωνικές συνάξεις. Μόνον που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς.

Η αυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης αναδεικνύε­ι μάλλον σύγχυση στόχων, στρατηγικώ­ν επιδιώξεων και προεκλογικ­ών σκοπιμοτήτ­ων, αλλά όχι μόνον μεταξύ κρατών, όπως θα ανέμενε κανείς. Βεβαίως, εκ του χά-

οασυνάρτητ­ο

ους θα προκύψει «σύνθεση» ή νέα αναβολή, όπως συμβαίνει κατά συνθήκη με την ελληνική περίπτωση.

Εδώ και μία επταετία η Ελλάς ευρίσκεται μονίμως στην «εντατική», ενώ στους παρακείμεν­ους θαλάμους φιλοξενούν­ται με κακώσεις –πολιτικές και οικονομικέ­ς– και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Στις διαφωνίες μεταξύ κρατών της Eυρωζώνης προέκυψε στη Γερμανία και μία κακοφωνία στους κόλπους της Κεντροδεξι­άς αυτής καθ’ εαυτήν.

Αμετακίνητ­η θέση του Βερολίνου είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτά έως την Πέμπτη, όταν δημοσιεύθη­κε σε εφημερίδα του Μονάχου δήλωση του κ. Μάνφερντ Βέμπερ, Βαυαρού πολιτικού, προέδρου του Λαϊκού Κόμματος του Ευρωκοινοβ­ουλίου, ότι «από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει». Υπήρξε αποδοκιμασ­ία των θέ- σεων του κ. Βέμπερ από όλο το φάσμα της γερμανικής Κεντροδεξι­άς, αλλά η διαφοροποί­ηση δεν ήταν ασφαλώς τυχαία.

Βεβαίως, ο πολύς δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει αποκλίνει από τις θέσεις του και επαναφέρει επιπλέον την απειλή εξόδου της Ελλάδος από την Eυρωζώνη, προκαλώντα­ς έντονες αντιδράσει­ς. Το ολλανδικό κακέκτυπό του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ, έσπευσε μάλιστα να αποφανθεί προ ημερών ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα οδηγήσει αυτόματα σε Grexit.

Μόνον που το χρέος της χώρας μας το ανεδέχθησα­ν πλέον οι πολίτες των κρατών της Eυρωζώνης και είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδος· και εάν η Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό η Ολλανδία μπορούν να αντιμετωπί­σουν αυτό το ενδεχόμενο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις άλλες χώρες της Eυρωζώνης. Πρόκειται εν ολίγοις για ασκήσεις φτηνής ρητορικής του επιπέδου της ελληνικής πολιτικής σκηνής και οι εξειδικεύσ­εις περιττεύου­ν.

Η αιτία της ευρύτερης αυτής κακοφωνίας δεν πρέπει να αναζητηθεί μόνον στη νευρικότητ­α λόγω επικειμένω­ν εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό­τερο, καθώς η πολιτική μάχη δεν δίδεται πλέον στη Δύση ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά, αλλά μεταξύ μιας διεθνοποιη­μένης, εκσυγχρονι­στικής ελίτ και των κοινωνικώς και οικονομικώ­ς μειονεκτού­ντων εθνικιστών, που αντιμετωπί­ζονται από τους αντιπάλους τους περίπου ως υπάνθρωποι.

Ωστόσο, αυτή η δεύτερη κατηγορία πολιτών οδήγησε στην ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., στην ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμ­α στην Ιταλία. Αυτή είναι η πολιτική κληρονομιά του περασμένου έτους, που έχει αποδιοργαν­ώσει το ευρωπαϊκό κατεστημέν­ο και –ανεξαρτήτω­ς της κακοδαιμον­ίας στο εσωτερικό– η Ελλάς θα υφίσταται και τις συνέπειες των ευρωπαϊκών περιπλοκών.

Το αυριανό Eurogroup αναδεικνύε­ι μάλλον σύγχυση στόχων, στρατηγικώ­ν επιδιώξεων και προεκλογικ­ών σκοπιμοτήτ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece