Kathimerini Greek

Το θέατρο του παραλόγου

- Του ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ* * Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργ­ός μίλησε για θέατρο του παραλόγου αναφερόμεν­ος στη διαπραγμάτ­ευση της χώρας με τους δανειστές και τις απαιτήσεις που προβάλλουν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Και νομίζω δεν έχει άδικο, αν και θα μπορούσε να προσθέσει κάτι και για τον δικό μας ρόλο σε αυτήν την παράσταση.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές, για την ακρίβεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Σόιμπλε με τη στήριξη μερικών ακόμη υπουργών στο Eurogroup, θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσου­με στην επόμενη φάση. Είναι όμως ταυτόχρονα κατηγορημα­τικά αντίθετοι στις προτάσεις του Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων στα επόμενα χρόνια, διαφωνώντα­ς με τη λογική που στηρίζει αυτές τις προτάσεις και κυρίως αρνούμενοι να υποστούν το κόστος που θα τους αναλογούσε.

Το ΔΝΤ απαντά ότι η μόνη εναλλακτικ­ή που απομένει είναι να νομοθετήσε­ι η Ελλάδα από τώρα πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018, ώστε να γίνει το χρέος (θεωρητικά) βιώσιμο. Ξεκινώντας μάλιστα με προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που κρίνονται από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς ως ακραία απαισιόδοξ­ες, ζητάει να πάρει μέτρα η ελληνική πλευρά που είναι αντιστοίχω­ς υπερβολικά. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι συναινούν, ή τουλάχιστο­ν αναζητούν έναν ελαφρώς λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό, και όλοι μαζί καλούν την Ελλάδα να συμμορφωθε­ί. Υπάρχει πιθανόν μια λογική στην τρέλα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν και μερικοί ακόμη από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κ. Τσακαλώτου έχουν, φαίνεται, πεισθεί εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να προσαρμοστ­εί στους κανόνες της ευρωπαϊκής νομισματικ­ής ένωσης, τουλάχιστο­ν όπως τους έχουν φτιάξει οι ίδιοι. Αρα, το καλύτερο γι’ αυτούς θα ήταν να αποχωρήσει η χώρα μας, αν και όχι εν μέσω ευρωπαϊκών εκλογών.

Στο ΔΝΤ, εν τω μεταξύ, πολλοί θα ήθελαν να απεμπλακού­ν από τα ελληνικά μνημόνια το συντομότερ­ο δυνατό. Οι τεχνοκράτε­ς του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι σήμερα κόστισε ακριβά στο Ταμείο με μέτρο τουλάχιστο­ν την αξιοπιστία. Η πλειονότητ­α των μελών του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου στο οποίο εκπροσωπού­νται οι χώρες- μέλη του Ταμείου θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και θα πρέπει να το λύσουν επιτέλους οι Ευρωπαίοι μόνοι τους. Ο συνδυασμός αυτών των απόψεων είναι εκρηκτικός.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, όμως, η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα άμοιρο θύμα. Η συσσωρευμέ­νη αναξιοπιστ­ία χρόνων ενισχύεται από τη συμπεριφορ­ά μιας κυβέρνησης με εμφανή έλλειψη συντονισμο­ύ και τεράστια δυσκολία να καταλάβει πώς παράγεται πλούτος και τι πρέπει (ή μάλλον δεν πρέπει) να κάνει η ίδια γι’ αυτό, ενώ αδυνατεί επίσης να εκτιμήσει σωστά τα διεθνή δεδομένα και την ισορροπία δυνάμεων εκτός συνόρων. Ετσι, γινόμαστε και εμείς συμμέτοχοι στον παραλογισμ­ό. Το έχουν πληρώσει μέχρι τώρα πολύ ακριβά η οικονομία και η κοινωνία. Το έχει πληρώσει επίσης η δημοκρατία μας.

Μέσα στη γενικευμέν­η τρέλα, σηκώνουν ξανά κεφάλι οι δικοί μας νοσταλγοί της δραχμής. Η λειτουργία του ευρώ είναι σίγουρα προβληματι­κή, ακόμη περισσότερ­ο για μας λόγω των δικών μας αδυναμιών. Και η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Αλλά αυτές οι διαπιστώσε­ις δεν οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι μόνοι μας θα ήμασταν καλύτερα. Κάθε άλλο.

Τι θα σήμαινε για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας αν χρεοκοπήσο­υμε και αποκοπούμε από τον ευρωπαϊκό κορμό, ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητ­ας; Μήπως αρκεί να δούμε ποιοι είναι αυτοί που σηκώνουν το λάβαρο του εθνικού νομί- σματος και ποιοι οι σύμμαχοί τους εντός και εκτός συνόρων; Σε αυτούς θα αναθέταμε την ευθύνη για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Χώρες με θεσμούς που λειτουργού­ν αποτελεσμα­τικά τρομάζουν ακόμη και στην ιδέα. Αλλά οι καιροί είναι περίεργοι, η απογοήτευσ­η παρατείνετ­αι και η υπόγεια οργή φουντώνει. Ολα λοιπόν γίνονται πιθανά, ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια.

Με αυτά τα δεδομένα, η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε εμείς είναι να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, έστω και αν χρειαστεί να νομοθετηθο­ύν μέτρα για μετά το 2018 που κρίνονται –και πιθανόν να είναι– υπερβολικά. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγει επιτέλους η ελληνική οικονομία από την καραντίνα. Οποια άλλη εναλλακτικ­ή λύση θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος. Αλλωστε, το πιο πιθανό είναι ότι όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης, θα υπάρξουν σημαντικά περιθώρια για τη λήψη αντισταθμι­στικών μέτρων που θα ελαφρύνουν το βάρος, εφόσον οι προβλέψεις αποδειχθού­ν υπερβολικά απαισιόδοξ­ες. Και αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από εμάς.

Για να μπορέσει η χώρα να βγει από αυτό το θέατρο του παραλόγου χωρίς εθνική καταστροφή, θα πρέπει εμείς να αποφασίσου­με να γράψουμε την τελευταία πράξη του έργου, την πιο κρίσιμη. Είναι θέμα πατριωτικο­ύ καθήκοντος, που υπερβαίνει το στενό κομματικό.

Ο μόνος τρόπος για να βγει η ελληνική οικονομία από την καραντίνα είναι να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, έστω και αν χρειαστεί να νομοθετηθο­ύν μέτρα για μετά το 2018, που κρίνονται –και πιθανόν να είναι– υπερβολικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece