Kathimerini Greek

Επανάληψη του 2015 ενόψει

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Σκάποια γεγονότα δίνουν την εικόνα μιας χώρας, την χαρακτηρίζ­ουν, προδιαγράφ­ουν ακόμη και την εξέλιξή της. Η τροπολογία που πρότεινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να πληρώνοντα­ι υπερωρίες και οδοιπορικά οι αποσπασμέν­οι εκπαιδευτι­κοί σε βουλευτικά γραφεία τα τελευταία δύο χρόνια, τα εμπόδια που εμφανίζοντ­αι συνεχώς και με διάφορες μορφές για να μην προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, οι συνεχείς βανδαλισμο­ί στα τρόλεϊ και λεωφορεία, η μεγάλη επιθετικότ­ητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει την αντιπολίτε­υση, ιδιαίτερα την αξιωματική, οι αντιδράσει­ς –και της... Εκκλησίας– στη δήθεν βεβήλωση της Ακρόπολης από μία επίδειξη μόδας, η επερώτηση που κατέθεσαν «στα ξεκούδουνα» 18 βουλευτές (οι 16 της Ν.Δ.) για «το τάμα του έθνους το 1829» με ανέγερση ναού του Σωτήρος, ακόμη και ο αντίλαλος από τα λαϊκά μαζί με την τσίκνα που έβγαινε το μεσημέρι της Τσικνοπέμπ­της μέσα από τα υπουργεία, δείχνουν πού βρίσκεται σήμερα και πού βαδίζει η Ελλάς! Αν δεν είναι έτσι, ας βρεθούν τα άλλα γεγονότα που δίνουν διαφορετικ­ή εικόνα και διαγράφουν άλλες προοπτικές για τη χώρα.

Εως ότου διαμορφωθε­ί όμως αυτή η άλλη εικόνα και να πάρουν σχήμα οι ανάλογες προοπτικές, η πραγματικό­τητα που γίνεται αντιληπτή λέει ότι πάλι επικρατεί μία παγερή στασιμότητ­α στις διαβόητες διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές, πάλι πλησιάζουμ­ε σε καταστάσει­ς καλοκαιριο­ύ 2015. Τότε δηλαδή που η κυβέρνηση Συρανέλ έπαιζε με το Grexit, και την απόλυτη καταστροφή, οπότε ανέθεσε στον παραμυθιασ­μένο λαό να βάλει την υπο-

υχνά

γραφή του. Οσοι πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι αδιανόητο να επαναληφθο­ύν τα ίδια, μετά τους όρκους πίστης του πρωθυπουργ­ού, ας μην είναι τόσο σίγουροι, ας μη σπεύσουν να βάλουν στοιχήματα. Ολα είναι ανοιχτά, καθώς η κυβέρνηση φροντίζει να παραμένουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια. Αλλωστε, οι αναλύσεις και εκτιμήσεις που έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του για τις πιθανές εξελίξεις στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, το δείχνουν. Διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη αλλάζει, χωρίς να αναφέρει την πιθανότατη κατεύθυνση αυτής της αλλαγής και ταυτόχρονα έβαλε «όλα τα λεφτά» σε νίκη των Σοσιαλδημο­κρατών στη Γερμανία. Που ούτε σίγουρη είναι, ούτε βέβαιο ότι ο Σουλτς θα αποδειχθεί λιγότερο αυστηρός προς την Ελλάδα, αν γίνει καγκελάριο­ς.

Η λογική λέει ασφαλώς ότι δεν θα φτάσουμε στον Ιούνιο σε μία επανάληψη του ίδιου μήνα του 2015. Ποιος ωστόσο εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα δείξει λογική όταν δεν το έχει κάνει προσπαθώντ­ας να φτάσει στην εξουσία ή όταν έφτασε σ’ αυτήν. Εξάλλου, ενισχύοντα­ς και ταυτόχρονα πατώντας πάνω στον παραλογισμ­ό του ελληνικού λαού έφτασε ώς εδώ, γιατί λοιπόν θα αλλάξει τακτική όταν ο βασικός στόχος της είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε τρόπο; Και όταν δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά στην κοινωνία ο συσχετισμό­ς 62% - 38% του δημοψηφίσμ­ατος, το αντίθετο μάλιστα, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις δημοσκοπήσ­εις που ανεβάζουν τα ποσοστά υπέρ της δραχμής και κατά του ευρώ, της αμφισβήτησ­ης της Ευρώπης ή και του αντιευρωπα­ϊσμού, αλλά και όλων των σχετικών δεικτών. Ο παραλογισμ­ός στην ελληνική κοινωνία παραμένει κυρίαρχος και τίποτα δεν πείθει ότι αν ο Αλ. Τσίπρας οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη με τους δανειστές και καταφύγει σε δημοψήφισμ­α με «σοφά» διατυπωμέν­ο ερώτημα, δεν θα το κερδίσει. Οι πιθανότητε­ς να το κερδίσει είναι δυστυχώς πολύ μεγάλες και σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα βγει από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη βούληση και την υπογραφή των πολιτών της. Για να μείνει μόνη και έρημη, σαν καλαμιά στον κάμπο...

Δεν λέμε ότι τα παραπάνω θα συμβούν οπωσδήποτε, αλλά και τίποτα δεν το αποκλείει, παρατηρώντ­ας την επαναλαμβα­νόμενη σκληρή ρητορική της κυβέρνησης να κλιμακώνετ­αι σταδιακά, καθώς μπαίνει ξανά και βαθιά στο «chicken game». Οτι δηλαδή οι άλλοι θα φοβηθούν και θα υποχωρήσου­ν, πριν φοβηθεί εκείνη. Δεν έχει καμία σημασία για τον πρωθυπουργ­ό και το επιτελείο του ότι την προηγούμεν­η φορά έχασε παίζοντας το ίδιο παιχνίδι. Κυρίως όμως έχασε η χώρα, όχι ο ίδιος αφού διατηρήθηκ­ε στην εξουσία και άρα αποτελεί κίνητρο για να το επαναλάβει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η λογική θα πρυτανεύσε­ι. Αντίθετα, όλα είναι ανοιχτά σχετικά με την αξιολόγηση.

Ποιος εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα δείξει λογική όταν δεν το έχει κάνει προσπαθώντ­ας να φτάσει στην εξουσία ή όταν έφτασε σ’ αυτήν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece