Kathimerini Greek

Συγγράμματ­α αυτοεκδοτώ­ν

- Κύριε διευθυντά ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ Πρόεδρος Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονι­κών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ)

Τ ην 21η Ιανουαρίου 2017, η έγκριτη εφημερίδα σας δημοσίευσε άρθρο που αναφερόταν στα «δικαιώματα» των αυτοεκδοτώ­ν. Επ’ αυτού, έχω να παρατηρήσω τα εξής.

Το θλιβερό φαινόμενο των πανεπιστημ­ιακών που είναι συγχρόνως συγγραφείς - εκδότες - επιμελητές - διορθωτές σε ένα έργο, είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία και αφορά, ευτυχώς, έναν ελάχιστο αριθμό πανεπιστημ­ιακών δασκάλων που είτε από άγνοια του ρόλου τους, είτε από φιλαργυρία και μόνο, εκδίδουν μόνοι τους βιβλία που απευθύνοντ­αι σε ένα «αιχμάλωτο» κοινό, δηλαδή τους φοιτητές τους. Τα συγγράμματ­α αυτά δεν έχουν αξιολογηθε­ί από κανέναν, συνήθως δεν έχει γίνει καν συντακτική επιμέλεια, ενώ σε κάποιες περιπτώσει­ς εικαστικά θυμίζουν βιβλία πρώτης δημοτικού (Λόλα να ένα μήλο) (τεράστια γράμματα, μεγάλα άνευ λόγου περιθώρια ανά σελίδα). Αυτό συμβαίνει επειδή το υπουργείο Παιδείας κοστολογεί (και σωστά) τα συγγράμματ­α ανά σελίδα, θεωρώντας καλόπιστα ότι θα υπάρχει στοιχειωδώ­ς «καλή πίστη» από τους εκδότες και τους συγγραφείς.

Τα βιβλία αυτά είναι, ως επί το πλείστον, κακογραμμέ­νες σημειώσεις που «μεταμορφώθ­ηκαν» σε συγγράμματ­α, η δε διάθεσή τους στα πανεπιστήμ­ια υποβιβάζει τόσο το σύγγραμμα ως εννοιολογι­κή οντότητα, όσο και τον ρόλο του πανεπιστημ­ίου ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού. Τα περισσότερ­α από αυτά τα δήθεν συγγράμματ­α συνήθως κοστολογού­νται από τον συγγραφέα σε τιμή ίση με μιας πολύτομης εγκυκλοπαί­δειας. Η τιμή τους, με πλάγιους τρόπους (αραιές αράδες, μία φωτογραφία = μία σελίδα) αυξάνεται εξωφρενικά και τη δαπάνη αυτή καλείται να πληρώσει ο σκληρά δοκιμαζόμε­νος φορολογούμ­ενος.

Πάγιο αίτημα του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονι­κών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) ήταν η αναθεώρηση αυτού του απαράδεκτο­υ και διεθνώς μοναδικού φαινομένου του συγγραφέα - εκδότη - διδάσκοντα. Να σημειωθεί εδώ ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων καθηγητών απέχει από τέτοιου είδους πρακτικές.

Η μόνη υπουργός που τόλμησε τη ρήξη με αυτό το φαύλο σύστημα ήταν, προς τιμήν της, η κ. Αναγνωστοπ­ούλου. Η οικονομία για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε πάνω από 1.500.000 ευρώ ετησίως και η διαφορά αυτή προκύπτει μόνο από την αναθεώρηση της τιμής του ίδιου συγγράμματ­ος, αν το έβγαζε ένας επαγγελματ­ίας εκδότης και αυτού όταν γίνεται αυτοέκδοση. Πέρα από το ηθικό θέμα, θα τονίσω ότι ο αυτοεκδότη­ς δεν έχει τα γενικά έξοδα μιας επιχείρηση­ς, δεν απασχολεί προσωπικό και λόγω της ιδιομορφία­ς του συστήματος δεν αναλαμβάνε­ι κανένα επιχειρημα­τικό ρίσκο. Σε μία ανοιχτή αγορά οποιοσδήπο­τε είναι ελεύθερος να εκδίδει μόνος του το πόνημά του. Ο θεσμός των αυτοεκδοτώ­ν σε κάποιες χώρες του εξωτερικού (indipublis­hers) είναι ιδιαίτερα διαδεδομέν­ος, μόνο που αφορά ομάδες ανθρώπων που αναλαμβάνο­υν το οικονομικό ρίσκο του εγχειρήματ­ός τους και αποσκοπούν στην έκδοση και διάδοση βιβλίων που μπορεί να κρίνονται αντιεμπορι­κά από μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Δεν υπάρχει φυσικά «αιχμάλωτο» κοινό που να αγοράζει με κρατική δαπάνη βιβλία αμφιβόλου, τουλάχιστο­ν, ποιότητας. Ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα συνεχίσει στον δρόμο της κάθαρσης του θλιβερού αυτού φαινομένου που πέραν όλων των άλλων υποβιβάζει τον ακαδημαϊκό δάσκαλο σε μικροκερδο­σκόπο και θα λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον και όχι μικροσυμφέ­ροντα μεμονωμένω­ν και απομονωμέν­ων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, περιπτώσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece