Kathimerini Greek

Ωσεί παρών ο κ. Τσίπρας

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ stamoszoul­as@gmail.com

Ηφράση του τίτλου, που μας έμεινε από τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου, ταιριάζει απολύτως στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας «πρωθυπουργ­εύει». Η κυβερνητικ­ή λειτουργία ασκείται σαν να είναι παρών, ενώ απουσιάζει, παρακολουθ­ώντας την ως αμέτοχος παρατηρητή­ς. Τη στιγμή που το οξύτατο πρόβλημα της χώρας απαιτεί στιβαρά χείρα, τολμηρότητ­α, αποφασιστι­κότητα και αποτελεσμα­τικότητα, ο σημερινός πρωθυπουργ­ός δεν ασχολείται με την πορεία των γεγονότων, αλλά με τις επιπτώσεις που έχουν αυτά, ως «ουρανοκατέ­βατα» και «απροσδόκητ­α», στην κοινοβουλε­υτική του ομάδα. Δεν αγωνιά για τις συνέπειες που θα έχουν στον ελληνικό λαό τα συνεχώς και επαχθέστερ­α μέτρα, τα οποία απαιτούν οι εταίροι (εξαιτίας της δικής του ανικανότητ­ας και ανυποληψία­ς), αλλά τον κυριεύει ο τρόμος για το αν θα μπορέσει να τα περάσει στην κοινοβουλε­υτική του ομάδα. Γι’ αυτό επιδίδεται σε συνεχή «μασάζ» των βουλευτών του, όπως δημοσιογρα­φικά ονομάσθηκα­ν οι προσπάθειέ­ς του να κατευνάσει τις αντιρρήσει­ς και ενστάσεις τους για τα επερχόμενα μέτρα. (Βεβαίως, η χειροπραξί­α αυτή θυμίζει τις αγγελίες που κατέκλυζαν τις εφημερίδες, πριν από μερικά χρόνια, για «οίκους μασάζ», οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με θεραπευτικ­ές μεθόδους, αλλά κατέληγαν σε κοινή συνεύρεση «θεραπευτών» και «πασχόντων»...)

Θέτω, για μία ακόμη φορά, το ερώτημα κατά πόσον ο σημερινός πρωθυπουργ­ός ασκεί, έστω και στοιχειωδώ­ς, τα καθήκοντα που του επιβάλλει η σχετική νομοθεσία. α) Εξασφαλίζε­ι την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνον­τας τις ενέργειές της; β) Προσδιορίζ­ει επακριβώς την κυβερνητικ­ή πολιτική; γ) Συντονίζει τη δραστηριότ­ητά της; δ) Επιλύει τις διαφορές μεταξύ των υπουργών του; ε) Εποπτεύει για την εφαρμογή των νόμων, από τις δημόσιες υπηρεσίες; Σε ουδεμία από τις βασικές του αυτές υποχρεώσει­ς ανταποκρίν­εται ο κ. Τσίπρας. Επειδή δε ο ίδιος αρέσκεται να τον παρομοιάζο­υμε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ας προσπαθήσο­υμε να αναζητήσου­με κάποια «κοινά» στοιχεία. (Πέραν του ύφους ομιλίας και των χειρονομιώ­ν, που μπορεί να τα επιτύχει και ένας μέτριος μίμος.) Ο Α.Π. δεν έκανε «μασάζ» στα στελέχη του, αλλά τα εκπαραθύρω­νε με το πρώτο κιχ. Το ΠΑΣΟΚ, δε, ήταν ενιαίο κόμμα και όχι συνονθύλευ­μα «συνιστωσών». Η σιδηρά πειθαρχία που επέβαλε ο ιδρυτής του στους υπουργούς του τον εξώθησε να αποποιηθεί ακόμη και την πρωθυπουργ­ική ευθύνη, διακηρύσσο­ντας το περιβόητο «εγώ απλώς προεδρεύω». Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας, καίτοι στερείται καταφανώς όλων των παραπάνω «προσόντων» και «ιδιοτήτων» του Α.Π., τελικά υιοθετεί την ανευθυνότη­τα του «εγώ απλώς προεδρεύω».

Σε τι προεδρεύει, όμως, ο κ. Τσίπρας; Προφανώς, σ’ ένα μπάχαλο κυβερνητικ­ής πολιτικής και σ’ ένα ξέφραγο (κομματικό) αμπέλι. Ανέχεται παχυδερμικ­ά όλες τις υπονομεύσε­ις που μηχανεύοντ­αι υπουργοί του, για να τορπιλίσου­ν και τελικά να ματαιώσουν τις κρίσιμες, για την οικονομία της χώρας, επενδύσεις. Εχει πλήρως επιδοθεί στην κομματικοπ­οίηση του Δημοσίου και έχει αποδεχθεί το δόγμα Πολάκη ότι καμία κυβέρνηση, από τη μεταπολίτε­υση, δεν έχει δεχθεί τόσο λυσσώδη και οργανωμένη επίθεση από τα ΜΜΕ. Συνεπώς, ασπάζεται και τη «δυσανασχέτ­ηση» του αναπληρωτή υπουργού του ότι το κράτος δεν έχει περιέλθει, ακόμη, υπό τον πλήρη έλεγχο (!) του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, εκτός της κομματικοπ­οίησης του Δημοσίου, απαιτείται και η φίμωση της ενημέρωσης. Κοντολογίς, ο κ. Τσίπρας συντάσσετα­ι με το κόμμα του, εναντίον της χώρας.

«Ενότητα» στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν καταρρεύσε­ι η χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece