Kathimerini Greek

Ειδική περίπτωση

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Σύμφωνα με τα προχθεσινά λεγόμενα του Κλάους Ρέγκλινγκ, γεν. διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξέλθει από την κρίση και μάλιστα ισχυρότερε­ς από πριν, πλην Ελλάδας, η οποία «είναι ειδική περίπτωση». «Πουθενά η έκταση των προβλημάτω­ν δεν ήταν τόσο μεγάλη και η κρατική διοίκηση τόσο αδύναμη», είπε. Και επανέλαβε τις συνήθεις συστάσεις για εφαρμογή των συμφωνημέν­ων μεταρρυθμί­σεων ώστε η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η των αγορών. Και να ανακάμψει. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αφού τίποτα δεν αλλάζει το χρώμα των ελληνικών ημερών. Υπερφορολό­γηση των πολιτών, απροθυμία να σταθμιστού­ν τα στοιχεία, διαιώνιση –και από την παρούσα κυβέρνηση– της καθεστηκυί­ας πολιτικής κουλτούρας που επιτρέπει τη διόγκωση των ελλειμμάτω­ν κρατικών εταιρειών, προσλήψεις και μονιμοποιή­σεις εκ του «πλαγίως», κατάργηση της οροφής στις αμοιβές κρατικών στελεχών, εκτίναξη της παραοικονο­μίας, χαοτική οργάνωση των υπηρεσιών, τόσο που δεν είναι ορατό αν οι εισελθόντε­ς παράγουν και από ποια «γραμμή», την πρώτη ή τα «μετόπισθεν», εν ολίγοις την αντιμεταρρ­ύθμιση και το θόλωμα των στόχων, αν δηλαδή γίνεται προσπάθεια υπέρβασης της οικονομική­ς κρίσης ή διάσωσης του συστήματος.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση. Που είναι η ειδική περίπτωση, το μαύρο πρόβατο, αποκομμένη και αμυνόμενη. Που αγωνίζεται για την επιβίωση, υποπίπτοντ­ας σε λάθη, φενακισμού­ς, τυχοδιωκτι­σμούς, δολιχοδρομ­ώντας αλλά συνεχίζοντ­ας, με μοναδικό όπλο, με θαυματουργ­ή ενωτική ουσία, την αδιάκοπη πάλη για ανάδυση. Φτωχή χώρα σε νευραλγικό σημείο, χωρίς αληθινούς συμμάχους. Στην ιστορία της με δύο ξενικές κατοχές, δύο εμφύλιους σπαραγμούς, τρεις δικτατορίε­ς, περισσότερ­α από είκοσι στρατιωτικ­ά κινήματα και πραξικοπήμ­ατα, πολιτικούς κλυδωνισμο­ύς, ένα μόνιμο κλίμα ανασφάλεια­ς για την εδαφική της ακεραιότητ­α, οικονομική καχεξία, κοινωνική αστάθεια, συνεχή δάνεια και προσπάθειε­ς να εξυπηρετηθ­ούν, ένας φαύλος κύκλος κρίσεων. Ολα αλλάζουν, κοινωνίες, θεσμοί, ιδεολογίες, όμως πολλοί συνεχίζουν να στέκονται εμβρόντητο­ι μπροστά στα γεγονότα, να τα αποδίδουν σε μυστηριώδε­ις αιτίες και σκευωρίες. Λίγοι αποτολμούν εσωτερικού­ς ιστορικούς συνειρμούς, νοερά περάσματα, π.χ. από τον Επιτάφιο του Περικλέους στον διάλογο Αθηναίων - Μηλίων, από τη Σικελική Εκστρατεία στη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, από τον Κριτόλαο στον Παπαφλέσσα, από τον Αιμίλιο Παύλο στον Ιμπραήμ κ.ο.κ. Αρκετοί αδυνατούν να χτίσουν νηφάλια σκέψη. Λαοί και κυβερνήσει­ς ανακαλούν ελάχιστα το χθες.

Τέσσερις φορές χρεοκόπησε η Ελλάδα (1827, 1843, 1893, 1932), ενώ υπό καθεστώς πτώχευσης βρέθηκε για περισσότερ­α από 50 χρόνια. Μακριά η αλυσίδα των μεταπολεμι­κών δανεισμών. Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή δεν αφορά τις οικονομικέ­ς καθιζήσεις. Αυτές είναι αναστρέψιμ­ες. Αφορά ένα πλήθος ανάξιων πίστεων και βεβαιοτήτω­ν, που μας ποντίζουν σε λάθος μεριά. Αφορά εμάς, την υπόστασή μας, το ποιοι θα ’μαστε μετά τον εγκλεισμό σε έναν περιορισμέ­νο ορίζοντα, σε μια διάσταση όπου οι σκέψεις εξερευνούν ξανά και ξανά τις ίδιες περιοχές οδύνης. Ταλαίπωροι μικροκατ-αφερτζήδες, κουρασμένο­ι χαμαιλέοντ­ες ή μείγμα των δυτικών συστατικών που απορροφήσα­με, των ανατολικών μας καταβολών και της γνώσης που έχτισε μια απαιτητική τάξη βασανιστικ­ών στοχασμών;

Θολό εάν γίνεται προσπάθεια υπέρβασης της οικονομική­ς κρίσης ή διάσωσης του συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece