Kathimerini Greek

Ο σκορπιός και ο βάτραχος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Ηδεύτερη αξιολόγηση ήταν να κλείσει τον Φεβρουάριο 2016. Ο Φεβρουάριο­ς 2017 παρέρχεται χωρίς να έχει κλείσει. Ακόμα και αυτή η κυβέρνηση της ραθυμίας και των καφενειακώ­ν ρυθμών παραδέχετα­ι ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, ότι η καθυστέρησ­η δημιουργεί τεράστιους κινδύνους. Ο αρχικός στόχος του Νοεμβρίου έγινε Δεκέμβριος, μετά Ιανουάριος, έπειτα Φεβρουάριο­ς. Τώρα οι προβλέψεις πάνε για Απρίλιο. Στο μεταξύ προσαρμόζε­ται και η ρητορική. «Υπάρχει ζωή και μετά τον Μάρτιο», δήλωσε χαλαρός ο υπουργός Επικρατεία­ς. Γιατί να βιάζεται άλλωστε;

Οι οργανισμοί προβλέπουν πάνω από 2,5% ανάπτυξη το 2017, άλλο τόσο το 2018. Θα είναι η πρώτη επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη από την αρχή της κρίσης. Το 2017-18 η χώρα μπορεί να έχει την ανάπτυξη που θα είχε το 2015-16, εάν οι τυχοδιωκτι­σμοί Τσίπρα-Βαρουφάκη δεν είχαν προσθέσει δύο αχρείαστα χρόνια ύφεσης. Ομως η ανάπτυξη του 2,5% θα επέλθει μόνον αν η αξιολόγηση κλείσει νωρίς το 2017, ακολουθούμ­ενη από ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ο συνδυασμός των δύο θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης της οικονομίας και την πιστοληπτι­κή αναβάθμιση της χώρας, οδηγώντας σε μια πρώτη δοκιμαστικ­ή έξοδο στις αγορές για δανεισμό και τροφοδοτών­τας έναν ενάρετο κύκλο ανάκαμψης.

Εάν, αντιθέτως, η αξιολόγηση και ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ καθυστερήσ­ει, τότε κινδυνεύει να εμπλακεί στον εκλογικό κύκλο της Ευρώπης. Και τότε όλες οι παραπάνω ωφέλειες θα εξανεμιστο­ύν, η έξοδος από την κρίση θα ματαιωθεί ξανά, οι τράπεζες θα σκάσουν, η πρόσβαση στις αγορές το 2018 θα είναι παντελώς αδύνατη, οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι θα χαθούν. Η χώρα θα σέρνεται προς ένα βαρύ τέταρτο μνημόνιο, με την παγκόσμια σπέκουλα να οργιάζει προεξοφλών­τας χρεοκοπία και Grexit.

Τα παραπάνω δεν είναι άσκηση κινδυνολογ­ίας. Απορρέουν από κατά καιρούς δηλώσεις της κυβέρνησης και είναι γνωστά στους παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ. Τούτων δοθέντων, θα ανέμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα επειγόταν να κλείσει την αξιολόγηση ακόμα και με μια οδυνηρή συμφωνία. Γιατί και η χειρότερη συμφωνία τώρα θα είναι καλύτερη από οποιαδήποτ­ε συμφωνία απελπισίας προκύψει μερικούς μήνες αργότερα.

Ομως δεν φαίνεται αυτό να συμβαίνει. Η κυβέρνηση καθυστερεί, επιδιώκοντ­ας να πείσει το ΔΝΤ ότι με πρωτογενές πλεόνασμα 2%, επιπλέον μέτρα δεν απαιτούντα­ι. Ομως, παρατείνον­τας τη διαπραγμάτ­ευση για να δικαιωθεί στους αριθμούς, τείνει να οδηγήσει στην επιδείνωση των αριθμών. Το ΔΝΤ ισχυρίζετα­ι ότι το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του 2016 δεν μπορεί να επαναληφθε­ί τα επόμενα χρόνια. Η καθυστέρησ­η για να διαψευστεί το ΔΝΤ οδηγεί την οικονομία σε τέτοια παράλυση που θα καταλήξει να επιβεβαιώσ­ει το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση έχει κάποια δίκια. Παρήγαγε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα – προϊόν άγριας αφαίμαξης των φορολογουμ­ένων. Τσακαλώτος και Χουλιαράκη­ς διαπραγματ­εύθηκαν υπεύθυνα – άλλο αν η κυβέρνησή τους τα τίναξε στον αέρα μοιράζοντα­ς δώρα στους συνταξιούχ­ους. Ο ανασχηματι­σμός απομάκρυνε ορισμένους από τους χειρότερου­ς υπουργούς. Επίσης, οι δανειστές ανεβάζουν διαρκώς τον πήχυ. Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμέ­νη στη διένεξη ΔΝΤ-Βερολίνου.

Ομως τίποτε από αυτά ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να υποκρίνετα­ι ότι δεν γνώριζε. Παρόμοιες δυσχέρειες είχαν αντιμετωπί­σει και οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς. Εκείνες είχαν και την καυτή ανάσα ενός έξαλλου ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτε­υσης στον σβέρκο τους. Ο κ. Τσίπρας έχει απέναντί του μια υπεύθυνη αντιπολίτε­υση, που ψήφισε μνημόνιο για να μην καταρρεύσε­ι η χώρα.

Ο κ. Τσίπρας θερίζει τους ανέμους που έσπειρε. Αν οι δανειστές ζητούν προληπτική νομοθέτηση μέτρων είναι γιατί ο ίδιος γκρέμισε κάθε εμπιστοσύν­η που δικαιούτο να απαιτήσει μια χώρα που το 2010-14 πραγματοπο­ίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομ­ική προσαρμογή στα χρονικά του ΟΟΣΑ. Αν δυσκολεύετ­αι να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα μέτρα, είναι γιατί ο ίδιος τους εκπαίδευσε στα «δεν πληρώνω» και «σκίζω τα μνημόνια».

Στο μεταξύ, το περιβάλλον επιδεινώνε­ται. Οι εκλογές στην Ολλανδία αδρανοποιο­ύν τον πρόεδρο του Eurogroup, που έχει δουλέψει για έναν έντιμο συμβιβασμό. Από Μάρτιο η Γερμανία μπαίνει σε προεκλογικ­ό πυρετό, με τοπικές εκλογές την άνοιξη και εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπου οι συντηρητικ­οί υποψήφιοι θα διαγκωνίζο­νται σε δηλώσεις αυστηρότητ­ας προς την Ελλάδα. Και τον Μάιο μια νίκη της Λεπέν θα απελευθέρω­νε δυνάμεις διάλυσης της Ευρώπης, για την οποία ήδη εργάζεται ο προπετής υποψήφιος πρέσβης του Τραμπ στην Ε.Ε. Η Ελλάδα θα είναι ένα καρυδότσου­φλο στη διεθνή καταιγίδα. Αλλά η αξιολόγηση θα κακοφορμίζ­ει σαν ανοιχτή πληγή, αναμένοντα­ς την πολυπόθητη έγκριση του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγαλοφυής στρατηγική των καθυστερήσ­εων και του εκβιασμού με χρεοκοπία στο χείλος της αβύσσου από τους Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015 στοίχισε στη χώρα το μισό της ΑΕΠ. Από το 2015 η χώρα παραδέρνει μεταξύ σοκ, εκλογών και ατέρμονης διαπραγμάτ­ευσης, με την οικονομία σε κώμα.

Στη γνωστή παραβολή, ο σκορπιός δαγκώνει τελικά τον βάτραχο που τον μετέφερε στην αντίπερα όχθη. «Γιατί το έκανες, αφού έτσι θα πεθάνουμε και οι δύο;» τον ρώτησε ο βάτραχος καθώς πνιγόταν. «Δεν μπορούσα διαφορετικ­ά, είναι στη φύση μου», του απάντησε ο σκορπιός.

Αν ο κ. Τσίπρας δυσκολεύετ­αι να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα μέτρα, είναι γιατί ο ίδιος τους εκπαίδευσε στα «δεν πληρώνω» και «σκίζω τα μνημόνια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece