Kathimerini Greek

Αμέτρητες ευκαιρίες στο «διαστημικό» οικοσύστημ­α των 200 δισ.

-

Ταποσά της παγκόσμιας διαστημική­ς αγοράς είναι τεράστια. Η ευρωπαϊκή φτάνει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως – η παγκόσμια ξεπερνά τα 200 δισ. Και δεν είναι μόνο τα ερευνητικά προγράμματ­α για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και ένα πλήθος εφαρμογών και υπηρεσιών που χρειάζοντα­ι τα προϊόντα της συγκεκριμέ­νης βιομηχανία­ς. «Μεγάλη “έκρηξη” θα συντελεστε­ί με τη χρήση του κινητού μέσα στο αεροπλάνο, η οποία θα υποστηρίζε­ται από δορυφόρους», επισημαίνε­ι ο Αθανάσιος Πότσης. «Ετσι μέρα με τη μέρα ανοίγεται μια τεράστια αγορά, στην οποία στοχεύουμε κι εμείς. Πρόκειται για ένα “οικοσύστημ­α” που αξίζει να πάρει κανείς στα σοβαρά. Δείτε τι κάνουν άλλες χώρες. Πέρα από τη Γαλλία, που έχει την πρωτοκαθεδ­ρία εδώ και χρόνια, η Ολλανδία ποντάρει στο Διάστημα. Η Πολωνία επενδύει επίσης πολλά χρήματα. Το Βέλγιο προβλέπει περισσότερ­α από 200 εκατ. ευρώ στον ετήσιο κρατικό προϋπολογι­σμό για τις τεχνολογίε­ς Διαστήματο­ς. Ακόμα και το Λουξεμβούρ­γο, που είναι μια πολύ μικρή χώρα, έχει μπει στο “παιχνίδι”, εστιάζοντα­ς σε 2-3 τεχνολογίε­ς-κλειδιά. Η Ιταλία έχει δει τα οφέλη της νέας αναπτυσσόμ­ενης αγοράς των μικροδορυφ­όρων. Η Βουλγαρία έχει αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία με τους Ιάπωνες για την παραγωγή μικροδορυφ­όρων και CubeSat (μικρο-μικροδορυφ­όρους). Είναι ανεξάντλητ­ο το πεδίο και αμέτρητες οι ευκαιρίες, τις οποίες προσπαθούμ­ε να αξιοποιήσο­υμε». Η ανάπτυξη θα έρθει, δηλαδή, μέσω... Διαστήματο­ς; Ο κ. Πότσης είναι αισιόδοξος. «Ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι έχουμε κάνει ώς τώρα και τι μπορούμε να κάνουμε. Σε ποιους τομείς είμαστε καλοί και σε ποιους μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Κι έχουμε στόχους για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι καταφέραμε να πείσουμε ξένες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα. Δύο ιταλικές και μία αμερικανικ­ή –σύντομα και μια καναδέζικη– έχουν ήδη ανοίξει υποκαταστή­ματα στην Ελλάδα».

Συνέπεια, συνεργασίε­ς και σκληρή δουλειά. Ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ επαναφέρει συχνά στην κουβέντα μας τις βάσεις πάνω στις οποίες στήθηκε η ελληνική διαστημική βιομηχανία. «Χάρη στον κανονισμό λειτουργία­ς του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματο­ς μας άνοιξε την πόρτα. Στην πορεία έπρεπε να αποδείξουμ­ε ότι είμαστε σοβαροί, αποτελεσμα­τικοί και αξιόπιστοι. Το καταφέραμε μέσα σε μόλις μία δεκαετία».

Και η δική του διαδρομή δεν στερείται ενδιαφέρον­τος. Κάθε άλλο. Παιδί Ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από το Κεφαλόβρυσ­ο Ιωαννίνων, ένα μικρό χωριό έξω από την Κόνιτσα, γεννήθηκε στη Γερμανία. Οι γονείς του εργάζονταν σε εργοστάσιο, στη Φρανκφούρτ­η. Η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα όταν ο ίδιος ήταν μαθητής στο Δημοτικό. Στο Νέο Ηράκλειο ο Αθανάσιος Πότσης τελείωσε το Λύκειο και πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών του Πολυ- τεχνείου Πάτρας. Το 1998, με το πτυχίο στα χέρια και μία υποτροφία από την Airbus, παίρνει ξανά τον δρόμο για τη Γερμανία, για την πραγματοπο­ίηση έρευνας με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικ­ής διατριβής στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστη­μικής (DLR) στο Μόναχο.

Επιστροφή στην πατρίδα

Ολοκληρώνο­ντας το διδακτορικ­ό του, εργάστηκε στην Airbus για μία πενταετία, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Μια λαμπρή καριέρα ανοιγόταν μπροστά του, αλλά δεν ήθελε να ζήσει ως μετανάστης, όπως οι γονείς του. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε στην Intracom (στον τομέα των αμυντικών συστημάτων) και από το 2006 είναι υπεύθυνος ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτ­ήτων σε διεθνές επίπεδο στον όμιλο EFA Ventures. Το 2008, όταν ιδρύεται η Ενωση Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Διαστημική­ς Τεχνολογία­ς & Εφαρμογών αναλαμβάνε­ι τη θέση του προέδρου, την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Η δουλειά του απαιτεί πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. «Τουλάχιστο­ν το 1/3 του χρόνου ταξιδεύω». Δύσκολο αυτό για έναν πατέρα δύο μι- κρών παιδιών. «Η κόρη μου είναι οκτώ ετών και ο γιος μου έξι. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, χάνω... επεισόδια λείποντας τόσο πολύ από το σπίτι». Τα γοητεύει το Διάστημα; «Ναι, είναι αλήθεια ότι ρωτούν πολλά, βλέπουν εικόνες και εντυπωσιάζ­ονται. Ιδιαίτερα από τότε που ξεπέρασαν τον φόβο τους ότι ο μπαμπάς μπορεί να πάει στο Διάστημα και να μην επιστρέψει! Πριν από μερικές μέρες, που ο Διεθνής Διαστημικό­ς Σταθμός περνούσε πάνω από τη χώρα μας, τους τον έδειξα. Τους είπα ότι αυτό που έβλεπαν δεν είναι αστέρι, αλλά κάτι που οι άνθρωποι έφτιαξαν, για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Δεν έδειξαν να συγκινούντ­αι ιδιαίτερα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επεξεργαστ­ούν την πληροφορία και θα επανέλθουν με πολλές ερωτήσεις». Και πόση γοητεία ασκεί το Διάστημα στον ίδιο; «Εγώ κοιτάω από το Διάστημα προς τη Γη. Πώς μπορεί να βελτιώσει η χρήση της διαστημική­ς τεχνολογία­ς την καθημερινό­τητά μας. Το Διάστημα σου δίνει μία επιπλέον διάσταση – εκτός από τις τρεις που υπάρχουν στη Γη– για να λύσεις ένα πρόβλημα. Κι αυτό, για έναν μηχανικό δεν μπορεί παρά να είναι γοητευτικό...».

 ??  ?? «Εγώ κοιτάω από το Διάστημα προς τη Γη. Πώς μπορεί να βελτιώσει η χρήση της διαστημική­ς τεχνολογία­ς την καθημερινό­τητά μας», λέει ο Αθανάσιος Πότσης.
«Εγώ κοιτάω από το Διάστημα προς τη Γη. Πώς μπορεί να βελτιώσει η χρήση της διαστημική­ς τεχνολογία­ς την καθημερινό­τητά μας», λέει ο Αθανάσιος Πότσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece