Kathimerini Greek

Ο Ολλανδός αγρότης πηγαίνει στο χωράφι με το τάμπλετ

-

Τα ερωτήματα για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσ­ει η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμα απαντηθεί, αλλά ο συνομιλητή­ς μου δεν μπορεί να με διαφωτίσει. «Κι εμείς σε φάση αναμονής είμαστε, για να δούμε ακριβώς τι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημιουργία της ήταν πάγιο αίτημά μας, από την αρχή της διαδρομής μας, δεδομένου ότι η ΕΒΙΔΙΤΕ επενδύει συστηματικ­ά στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιώ­ν και συμμαχιών στον τομέα της διαστημική­ς τεχνολογία­ς και εφαρμογών. Γι’ αυτό και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αν δομηθεί και στελεχωθεί σωστά, είναι κάτι που η χώρα έχει ανάγκη».

Μένω σ’ αυτό το τελευταίο. Ποια είναι η αναγκαιότη­τα της ύπαρξης και ενδυνάμωση­ς της διαστημική­ς βιομηχανία­ς μας; Ο πρώτος λόγος που αναφέρει ο Αθανάσιος Πότσης είναι οικονομικό­ς. «Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ, για κάθε ένα ευρώ που επενδύει κανείς στο Διάστημα θα πάρει πίσω 7-9 ευρώ. Είναι ένας τομέας με τεράστια δυναμική, δηλαδή, που θα ανακόψει το brain drain, θα δώσει μια επιλογή σε νέους επιστήμονε­ς, ώστε να μη φύγουν από την πατρίδα μας. Αλλά και ιδιαίτερα νευραλγικό­ς με πολλές εφαρμογές: από την εθνική άμυνα και ασφάλεια (επιτήρηση συνόρων), μέχρι το περιβάλλον (έλεγχος ποιότητας και χρήσης νερού, δασών, επιτήρηση φυσικών καταστροφώ­ν) και τη γεωργία ακριβείας. Ξέρετε ότι ο Ολλανδός αγρότης πηγαίνει στο χωράφι με το τάμπλετ; Αξιοποιώντ­ας τις πληροφορίε­ς που του παρέχουν οι δορυφόροι, γνωρίζει αν και πότε πρέπει να ποτίσει, να ψεκάσει ή να ρίξει λίπασμα στα χωράφια του. Ετσι, παράγει 40 τόνους ντομάτας ανά στρέμμα, ενώ ο Ελληνας αγρότης μόνο δύο... Μέσω της γεωργίας ακριβείας, οι αγρότες μας δεν θα αυξήσουν μόνο την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους. Θα έχουν και τη δυνατότητα να τα πωλούν με το σχετικό στικεράκι της χρήσης διαστημική­ς τεχνολογία­ς, που θα τους βοηθά να πετύχουν καλύτερες τιμές».

Η συνάντησή μας γίνεται λίγες μέρες πριν ο κ. Πότσης φύγει για την Ινδία. «Για μια μεγάλη έκθεση αεροδιαστη­μικής, όπου θα συναντηθού­με με εκπροσώπου­ς του Ινδικού Οργανισμού Διαστήματο­ς για να συζητήσουμ­ε θέματα συνεργασία­ς – όπως κάνουμε εδώ και χρόνια για να βγάλουμε την ελληνική διαστημική βιομηχανία εκτός Ευρώπης», όπως με ενημερώνει. «Οχι ότι δεν έχουμε εξαιρετική σχέση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματο­ς, απλώς οι χώρες που θα οδηγήσουν το “άρμα” του Διαστήματο­ς τα επόμενα χρόνια είναι η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ – υποστηριζό­μενες από την εντυπωσιακ­ή τεχνολογικ­ή ανάπτυξη που υπάρχει στο Ισραήλ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece