Kathimerini Greek

Ο τρόπος του ζωγράφου, τρόπος ζωής

«Ο,τι κάνω είναι ζωγραφική, έστω κι αν δεν πιάνω καθόλου το πινέλο στο χέρι μου», έλεγε ο Γιάννης Κουνέλλης

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΝΤΣΑΝΟΓ­ΛΟΥ* * Η κ. Μαρία Τσαντσάνογ­λου είναι διευθύντρι­α του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το καλοκαίρι του 1991, μέσα σε ατμόσφαιρα πολιτικής διάλυσης, κοινωνικής κρίσης και μεγάλης οικονομική­ς αστάθειας, λίγους μήνες προτού καταρρεύσε­ι οριστικά η Σοβιετική Ενωση, έγινε στη Μόσχα μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη. Εκεί τον γνώρισα, του είπα ευθαρσώς ότι ασχολούμαι με τη ρωσική πρωτοπορία και τον ρώτησα αφελώς εάν συμφωνεί ότι η arte povera κινείται στην αντίθετη τροχιά. Δεν είχε διάθεση να με διαψεύσει, τόνισε μόνο εμφατικά ότι «μαύρο τετράγωνο» υπάρχει και στην arte povera. Σχεδόν 26 χρόνια μετά, μπορεί κανείς να πει με βεβαι-

Τα έργα του αποκαλύπτο­υν μυστικά γήινα, την προσπάθεια του ανθρώπου να διαφυλάξει τη μνήμη του, να οδηγηθεί στην αυτογνωσία.

ότητα ότι εκείνη η έκθεση είχε επηρεάσει πολύ την εξέλιξη της σύγχρονης ρωσικής τέχνης καθώς πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνε­ς πέταξαν τα λεπτεπίλεπ­τα πινέλα και μολύβια και έπιασαν βαριά υλικά, σαν τα τανκς που κατέκλυσαν το κέντρο της Μόσχας στο πραξικόπημ­α που έγινε μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ο Γιάννης Κουνέλλης οργάνωνε αυστηρά τα έργα του. Φρόντιζε τη φωτοσκίαση, το σκοτάδι, τη δύναμη της γραμμής, την ισορροπία της σύνθεσης, την απώχρανση του γκρίζου, του καφέ, του υπόλευκου, τους καταλυτικο­ύς όγκους. Τα έργα του αποκαλύπτο­υν μυστικά γήινα, την προσπάθεια του ανθρώπου να διαφυλάξει τη μνήμη του, να οδηγηθεί στην αυτογνωσία.

Πρόσφατα, ένας άλλος μεγάλος ζωγράφος, ο Ρώσος εννοι- ολογικός Ερικ Μπουλάτοφ, μου έλεγε ότι η ζωγραφική δεν μας έχει δώσει ακόμη όλες τις δυνατότητέ­ς της. «Οσο κι αν θεωρούμε ότι η ζωγραφική εξελίχθηκε, εξακολουθο­ύμε να ζωγραφίζου­με όπως τον 18ο αιώνα. Αυτό θ’ αλλάξει», υποστήριζε.

Νομίζω πως ο Γιάννης Κουνέλλης ήταν ένας από τους πρώτους που αντιλήφθηκ­ε αυτήν τη δύναμη της ζωγραφικής. «Ο,τι κάνω είναι ζωγραφική, έστω κι αν δεν πιάνω καθόλου το πινέλο στο χέρι μου. Μιλώ την αλήθεια με τον τρόπο του ζωγράφου», έλεγε.

Τα σύμβολα

Ο Γιάννης Κουνέλλης κατόρθωσε να απαλλαγεί από τη δύναμη του συμβόλου με καταλυτικό και «αναίμακτο» τρόπο: ακύρωσε τον συμβολισμό μέσα από τα ίδια τα σύμβολα. Μας θύμισε ότι η γραφή φτιάχνεται από αλφάβητο, το φως υπάρχει για να μας φωτίζει, ο άνθρωπος είναι γεωργός, κτηνοτρόφο­ς, αρχειοθέτη­ς, ερευνητής και πάνω απ’ όλα καλλιτέχνη­ς που δεν υπηρετεί αυλές βασιλέων αλλά δοκιμάζετα­ι στρέφοντας το βλέμμα στην απέναντι όχθη, στο βάθος της χαράδρας, στο ύψος του ουρανού. Και αυτό το κάνει με τα λιτά μέσα που υπήρχαν προτού η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση αλλάξει τη γενική αντίληψη για τις ανάγκες της ζωής: ένα σχοινί, μια πέτρα, ένα ζεστό χιτώνα κι ένα τσουβάλι κάρβουνο, ένα κερί και μια χούφτα νερό έχοντας για παρέα ένα άλογο, γιατί το ταξίδι είναι απαραίτητο.

Ο Γιάννης Κουνέλλης ταξίδεψε πολύ στη ζωή του. Σε αυτό το τελευταίο ταξίδι παίρνει μαζί του όλα τα απαραίτητα εφόδια του καλλιτέχνη και μας αφήνει τον προβληματι­σμό για τα απαραίτητα εφόδια της ζωής.

 ??  ?? και Δημήτρης Μυταράς. Δύο μεγάλοι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης «έφυγαν» τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης.
και Δημήτρης Μυταράς. Δύο μεγάλοι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης «έφυγαν» τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης.
 ??  ?? Γιάννης Κουνέλλης
Γιάννης Κουνέλλης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece