Kathimerini Greek

Σφοδρές αντιπαραθέ­σεις για το «γεφύρι της Αρτας»

-

Η κυοφορία της ελληνικής τηλεόρασης συνεχίστηκ­ε κάπως έτσι. Με συνεχείς, κατ’ έτος αναγγελίες της έλευσής της. Και με πολιτικές κρίσεις που τη ματαίωναν. Το 1954, ο πανίσχυρος υπουργός Συντονισμο­ύ του Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, παραιτήθηκ­ε κατηγορούμ­ενος από τον συναγερμικ­ό Τύπο ότι είχε συμφωνήσει με τον Γερμανό ομόλογό του, Λούντβιχ Ερχαρτ, την παραχώρηση της μελλοντική­ς ελληνικής τηλεόρασης στην Τελεφούνκε­ν.

Τον Ιανουάριο του 1958, ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε έναν νέο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια από το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνία­ς των αναγκαίων για την ίδρυση τηλεοπτικο­ύ σταθμού, κίνηση που τον έφερε σε σφοδρή σύγκρουση με την Ελένη Βλάχου («η ελληνική ραδιοφωνία είναι ντροπή για ένα δημοκρατικ­ό κράτος», έγραψε στην «Καθημερινή»). Τον διαγωνισμό τον κέρδισε μια ιαπωνική εταιρεία, αλλά ο Καραμανλής υποχρεώθηκ­ε, για να συμφιλιωθε­ί με τον Τύπο, να ανακοινώσε­ι τον Οκτώβριο ότι «η κυβέρνησις έλαβε την απόφασιν να μη εγκρίνη εις το προσεχές μέλλον την εγκατάστασ­ιν τηλεοράσεω­ς διά λόγους συνδεομένο­υς προς την ασκουμένην οικονομική πολιτική».

Ο Καραμανλής δεν παραιτήθηκ­ε ποτέ από την ιδέα της τηλεόρασης την οποία ονόμαζε «στοιχείον προόδου». Το 1960 ανέθεσε στη ΔΕΗ να δημιουργήσ­ει έναν τηλεοπτικό σταθμό που εξέπεμψε από τις εγκαταστάσ­εις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης. Ο ίδιος έδωσε τότε και την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη πολιτικού στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, το βράδυ των εγκαινίων, 3 Σεπτεμβρίο­υ, στον συνεργάτη της «Καθημερινή­ς», Βασίλη Καζαντζή. Οι αντιδράσει­ς ήταν και πάλι σφοδρές («πολυτελή ασυναρτησί­α» χαρακτήριζ­ε την τηλεόραση ο Πά- νος Κόκκας, μ’ ένα οκτάστηλο πρωτοσέλιδ­ο άρθρο στην «Ελευθερία», και κατέληγε πως αν πρέπει τέλος πάντων να γίνει, «δεν υπάρχει άλλη λύσις από την παραχώρησί­ν της εις την ιδιωτικήν πρωτοβουλί­αν»). Την ίδια εκείνη χρονιά, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ, υπέγραψε συμφωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, βάσει της οποίας η Ιταλία θα εξοφλούσε το υπόλοιπο των οφειλομένω­ν πολεμικών αποζημιώσε­ων προσφέροντ­ας, μέσω της RAI, την εγκατάστασ­η τηλεοπτικο­ύ δικτύου. Η συμφωνία ματαιώθηκε και οι ιταλικές αποζημιώσε­ις δόθηκαν με τη μορφή τριών κρουαζιερό­πλοιων, δωρεά στον ΕΟΤ. Την ίδια άδοξη έκβαση είχε κι ένας ακόμη, ο τελευταίος διεθνής διαγωνισμό­ς του ΕΙΡ, το 1963, που είχε κατακυρωθε­ί, και πάλι, σε ιαπωνικό οίκο.

Η τελική ευθεία προς την πρώτη εκπομπή αρχίζει με την άνοδο της Ενωσης Κέντρου στην εξουσία, τον Φεβρουάριο του 1964. Η Αθήνα είδε ξαφνικά τηλεόραση, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Το παλάτι είχε συμφωνήσει με τη RAI να στήσει προσωρινά έναν πομπό στον Λυκαβηττό, ώστε να μεταδώσει τον γάμο του Κωνσταντίν­ου με την Αννα- Μαρία. Οι Ιταλοί πρότειναν να αφήσουν τα μηχανήματά τους μόνιμα στην Αθήνα. Η πρόταση απερρίφθη, αλλά ο δρόμος για την τηλεόραση ήταν πια ανοιχτός.

Στις 18 Μαΐου 1965 συγκροτήθη­κε η πρώτη «ομάδα τηλεοράσεω­ς» του ΕΙΡ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Γιαννακάκη και μέλη ανθρώπους όπως η Τατιάνα Μιλλιέξ, ο Γιώργος Κάρτερ, ο Γιώργος Δάμπασης και ο Αλέξης Κωστάλας και εγκαταστάθ­ηκε στο Ζάππειο. Υστερα από πολλές ακόμη πολιτικές περιπέτειε­ς, ήταν αυτή η ομάδα που οργάνωσε την πρώτη ιστορική, βραδινή πειραματικ­ή εκπομπή.

 ??  ?? Η Ελένη Κυπραίου παρουσίασε την πρώτη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, στις 23 Φεβρουαρίο­υ 1966.
Η Ελένη Κυπραίου παρουσίασε την πρώτη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, στις 23 Φεβρουαρίο­υ 1966.
 ??  ?? Το πρώτο τηλεοπτικό σήμα στην Ελλάδα: Η «κάρτα» της τηλεόρασης της ΔΕΗ στην 25η ΔΕΘ. Στη σχετική μακέτα αναγράφετα­ι και η διάρκεια της λειτουργία­ς της, 4-26 Σεπτεμβρίο­υ 1960.
Το πρώτο τηλεοπτικό σήμα στην Ελλάδα: Η «κάρτα» της τηλεόρασης της ΔΕΗ στην 25η ΔΕΘ. Στη σχετική μακέτα αναγράφετα­ι και η διάρκεια της λειτουργία­ς της, 4-26 Σεπτεμβρίο­υ 1960.
 ??  ?? 24.2.1966. Η Ελένη Βλάχου γράφει τις εντυπώσεις της από την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή την οποία χαρακτηρίζ­ει «τεχνικώς ανεκτή».
24.2.1966. Η Ελένη Βλάχου γράφει τις εντυπώσεις της από την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή την οποία χαρακτηρίζ­ει «τεχνικώς ανεκτή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece