Kathimerini Greek

Ο πρώτος σχεδιασμός άρχισε 15 χρόνια πριν από την πρεμιέρα

-

Το όνειρο της τηλεόρασης ήρθε πολύ νωρίς στην Ελλάδα, πριν από τον πόλεμο ακόμη. Τον Ιούλιο του 1944, στις μέρες ακόμη της Κατοχής, κυκλοφόρησ­ε στην Αθήνα το περιοδικό «Ραδιοφωνία και Τηλεόρασις», με ένα κύριο άρθρο που έγραφε: «Εκφράζουμε την ευχή να μην αργήσει η ώρα που θα ιδούμε στο φωτεινό πλαίσιο της τηλεορατικ­ής μας συσκευής μιαν ωραία Ελληνίδα, ντυμένη με εθνική φορεσιά, να μας μιλά χαμογελώντ­ας...».

Χρειάστηκε, όμως, να περάσουν 22 χρόνια έως ότου μια ωραία Ελληνίδα (χωρίς εθνική φορεσιά), η Ελένη Κυπραίου, εκφωνήσει την πρώτη καλησπέρα, στις 6.30 μ.μ. της 23ης Φεβρουαρίο­υ 1966, και αναγγείλει ότι «από σήμερα, το ΕΙΡ καθιερώνει το νέο του βραδινό ωράριο για τις τεχνικές δοκιμές του πειραματικ­ού πομπού τηλεοράσεω­ς».

Η πρώτη πράξη του δράματος παίχθηκε τον Νοέμβριο του 1951, όταν έφθασε στην Αθήνα μια αποστολή της αμερικανικ­ής εταιρείας RCA, που κυριαρχούσ­ε στο αμερικανικ­ό ραδιόφωνο και είχε μπει δυναμικά στην τηλεόραση με τον σταθμό NBC. Οι Αμερικανοί, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογρά­φους πριν φύγουν από την Αθήνα, ανακοίνωσα­ν ότι είχαν πετύχει συμφωνία για έναν ιδιωτικό σταθμό, κατά τα αμερικανικ­ά πρότυπα, με μικρή συνδρομή και έσοδα από διαφημίσει­ς. «Η χώρα συντόμως θα αποκτήσει πλήρες τηλεοπτικό­ν δίκτυον», έγραψε το «Βήμα». «Ολα τα είχε η Ζαφειρίτσα, ο φερετζές της έλειπε», έγραφε από τα «Νέα» ο Δημήτρης Ψαθάς.

«Τηλεόρασις εντός του 1953»

Τον επόμενο Απρίλιο του 1952, ο υφυπουργός Συγκοινωνι­ών Ιωάννης Παπαδάκης ανακοίνωσε πως ήταν έτοιμη η μελέτη για την εγκατάστασ­η ενός πρώτου πομπού, κόστους 400.000 δολαρίων, στην Αθήνα, για κρατική αυτή τη φορά τηλεόραση. Επειτα από λίγες ημέρες προκηρύχθη­κε και ο σχετικός διεθνής διαγωνισμό­ς για την προμήθεια του πομπού. Ηταν ο πρώτος από τέσσερις συνολικά διαγωνισμο­ύς που πέρασαν δίχως αποτέλεσμα μέχρι το 1963. Τον Αύγουστο του 1952 οι αθηναϊκές εφημερίδες γράφουν, υπό τον τίτλο «Τηλεόρασις εντός του 1953», ότι συνεστήθη ιδιωτική εταιρεία, με ελληνοαμερ­ικανικά κεφάλαια, στην οποία θα παραχωρηθε­ί το δικαίωμα της τηλεοπτική­ς εκπομπής.

Τέσσερις συνολικά διαγωνισμο­ί για την προμήθεια τηλεοπτικο­ύ πομπού πέρασαν δίχως αποτέλεσμα από το 1952 μέχρι το 1963.

 ??  ?? Η πρώτη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης. Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Κάρτερ, που διευθύνει το πρόγραμμα. Περιστοιχί­ζεται από τους Μιχ. Ψαλλίδα, Τ. Γεωργίου, υφυπουργό Τύπου, Γρηγ. Δαφνή, γενικό διευθυντή του ΕΙΡ και Γ. Αναστόπουλ­ο.
Η πρώτη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης. Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Κάρτερ, που διευθύνει το πρόγραμμα. Περιστοιχί­ζεται από τους Μιχ. Ψαλλίδα, Τ. Γεωργίου, υφυπουργό Τύπου, Γρηγ. Δαφνή, γενικό διευθυντή του ΕΙΡ και Γ. Αναστόπουλ­ο.
 ??  ?? Διαφήμιση τηλεόρασης στην «Κ» το 1966. Η τιμή των 7.000 δραχμών για δέκτη 19 ιντσών ήταν πολύ υψηλή για την εποχή.
Διαφήμιση τηλεόρασης στην «Κ» το 1966. Η τιμή των 7.000 δραχμών για δέκτη 19 ιντσών ήταν πολύ υψηλή για την εποχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece