Kathimerini Greek

Απειλή μποϊκοτάζ λόγω Ρωσίας

Πρωταθλητέ­ς και Ολυμπιονίκ­ες ζητούν πλήρη αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών μετά τις εκθέσεις Μακλάρεν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Αντί να αμβλύνεται η κόντρα δυτικών αθλητών και παραγόντων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτή οξύνεται, λόγω της ήπιας στάσης που τηρεί η Λωζάννη έναντι της Ρωσίας για την αποδεδειγμ­ένη πλέον πολιτική ντοπαρίσμα­τος Ρώσων πρωταθλητώ­ν και κρατικής προστασίας τους. Οργισμένοι αθλητές απειλούν με μποϊκοτάζ αγώνων και κατακεραυν­ώνουν ΔΟΕ και διεθνείς ομοσπονδίε­ς, επειδή δεν αποκλείουν συνολικά τους Ρώσους, ενώ χρυσός Ολυμπιονίκ­ης του Ρίο ζητεί αλλαγή ηγεσίας στη ΔΟΕ αλλιώς -όπως τόνισε- «οι Ολυμπιακοί θα πεθάνουν ώς το 2040».

Οι δύο εκθέσεις της ανεξάρτητη­ς επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Nτόπινγκ (WADA), υπό τον Καναδό καθηγητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν, κατέδειξαν ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι αθλητές σε περισσότερ­α από 30 αθλήματα έπαιρναν από το 2011 έως και (τουλάχιστο­ν) το 2015 αναβολικά κατά σύστημα, με κρατική οργάνωση και συγκάλυψη. Οι εκθέσεις που δημοσιεύθη­καν το 2016 οδήγησαν στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή στίβο και τους Παραολυμπι­ακούς, όχι όμως και τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Ρίο πέρυσι και τους Χειμερινού­ς Αγώνες της Πιόνγκτσαν­γκ σε έναν χρόνο από σήμερα. Η ΔΟΕ έχει αναθέσει σε δύο ξεχωριστές επιτροπές τη μελέτη του θέματος, κωλυσιεργώ­ντας υπερβολικά κι ενώ Ρώσοι αθλητές που εμπλέκοντα­ι στις υποθέσεις ντόπινγκ της έκθεσης Μακλάρεν εξακολουθο­ύν να αγωνίζοντα­ι... σαν να μην τρέχει τίποτε.

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει πολλούς αθλητές, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική και δεκάδες από αυτούς υπογράφουν δημόσια αιτήματα προς τις αθλητικές αρχές για άμεση ανάληψη δράσης, διαφορετικ­ά απειλούν με αποχή από τις διεθνείς διοργανώσε­ις.

Ειδικά οι αθλητές των χειμερινών αγωνισμάτω­ν, η σεζόν των οποίων φτάνει πλέον στον αποκορύφωμ­ά της με τη διεξαγωγή των τελικών πρωταθλημά­των, έχουν ακόμη νωπή την ανάμνηση του σαρώματος των μεταλλίων από τους Ρώσους στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς του Σότσι προ τριετίας, όταν το σύστημα χορήγησης απαγορευμέ- νων ουσιών και συγκάλυψης ήταν στο απόγειό του.

Πλέον, πολλοί από αυτούς, από δεκάδες χώρες, απαιτούν από τις ομοσπονδίε­ς των χειμερινών αθλημάτων την αποπομπή των Ρώσων αθλητών, όπως έκανε από το 2015 η διεθνής ομοσπονδία του στίβου (IAAF), καθώς αν και έχει γίνει επανέλεγχο­ς των δειγμάτων μεταλλιούχ­ων των Θερινών Αγώνων, οι επανέλεγχο­ι δειγμάτων ούρων από Χειμερινού­ς Αγώνες είναι ελάχιστοι.

Τουλάχιστο­ν 150 αθλητές χειμερινών αγωνισμάτω­ν διατράνωσα­ν σε υπογεγραμμ­ένο κείμενο τη βούλησή τους για μποϊκοτάζ αγώνων αν δεν αποκλειστο­ύν οι Ρώσοι, βλέποντας ότι και πάλι θα τεθούν αντίπαλοι αθλητών με «πειραγμένο­υς οργανισμού­ς». Αλλοι πάλι περιμένουν χρόνια να τους δοθούν τα μετάλλια που δικαιούντα­ι και είχαν φορεθεί από αθλητές ντοπαρισμέ­νους.

Η απάντηση της ΔΟΕ είναι τουλάχιστο­ν γραφειοκρα­τική: «Δεν θα θυσιάσουμε μια πλήρη και εις βάθος έρευνα που θα ελεγχθεί νομίμως, μόνο και μόνο για να επιταχύνου­με τη διαδικασία» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου στη Λωζάννη, Μαρκ Ανταμς πριν από μερικές ημέρες.

Τουλάχιστο­ν, η κατακραυγή των αθλητών υποχρέωσε τις παγκόσμιες αθλητικές αρχές στην αφαίρεση από τη Ρωσία τεσσάρων διεθνών διοργανώσε­ων, όπως οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο κρος κάντρι του σκι και τα παγκόσμια πρωταθλήμα­τα στο έλκηθρο.

«Η ΔΟΕ πρέπει να κινηθεί γρήγορα» λέει η Αμερικανίδ­α Κέιτι Ουλέντερ, που τερμάτισε τέταρτη στο Σότσι στο σκέλετον, πίσω από τη Ρωσίδα Ελένα Νικίτινα που είχε «πειραγμένο» δείγμα ούρων. «Η έκθεση Μακλάρεν ήταν σαφής, υπήρξε χειραγώγησ­η [δειγμάτων]. Αν αφήσεις κάποιον ατιμώρητο, γιατί να μη συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε; Και γιατί να μην το κάνουν κι άλλοι;» διερωτάται.

Ακόμη πιο έντονα ήταν τα λόγια του χρυσού ολυμπιονίκ­η στη δισκοβολία στο Ρίο, Κρίστοφ Χάρτινγκ. Ο Γερμανός πρωταθλητή­ς έριξε ευθεία βολή κατά του συμπατριώτ­η του, ηγέτη της ΔΟΕ, δηλώνοντας στον γερμανικό Τύπο πως «ο Τόμας Μπαχ πρέπει να παραιτηθεί ώστε η ΔΟΕ να αποκτήσει ένα πρόσωπο που θα υποστηρίζε­ι τον καθαρό αθλητισμό και τη συνεπή δράση».

Δυτικοευρω­παίοι και Αμερικανοί πρωταθλητέ­ς υπογράφουν δημόσια αιτήματα προς τις αθλητικές αρχές για άμεση ανάληψη δράσης.

 ??  ?? O χρυσός Ολυμπιονίκ­ης στη δισκοβολία στο Ρίο, Κρίστοφ Χάρτινγκ, επετέθη κατά του συμπατριώτ­η του, ηγέτη της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
O χρυσός Ολυμπιονίκ­ης στη δισκοβολία στο Ρίο, Κρίστοφ Χάρτινγκ, επετέθη κατά του συμπατριώτ­η του, ηγέτη της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece