Kathimerini Greek

Οι πολιτικές «βούλιαξαν» το πρωτάθλημα της Αργεντινής

Η προπαγάνδα και η κακή διαχείριση πόρων οδήγησαν σε χρεοκοπία το ποδόσφαιρο της χώρας

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Θύμα του άκρατου λαϊκισμού της προηγούμεν­ης πολιτικής ηγεσίας της Αργεντινής έχει πέσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, που εν μέσω καλοκαιριο­ύ εκεί, έχει υποχρεωθεί σε... χειμερία νάρκη. Επί χρόνια οι ποδοσφαιρι­κοί αγώνες έφταναν μόνο στις τηλεοράσει­ς όσων Αργεντίνων είχαν την οικονομική ευχέρεια να πληρώνουν κάθε μήνα τα συνδρομητι­κά κανάλια που είχαν τα σχετικά τηλεοπτικά δικαιώματα. Η οικονομική κρίση στη χώρα όμως ελαχιστοπο­ίησε τα νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα ικανό να καλύψει το μηνιαίο αυτό κόστος, με τον κόσμο (που πραγματικά λατρεύει το ποδόσφαιρο στη χώρα) να ζητεί λύση από τους πολιτικούς.

Ετσι, ένα βασικό συστατικό της λαϊκιστική­ς πολιτικής της πρώην προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ ήταν το πρό- γραμμα «Ποδόσφαιρο Για Ολους» που χρέωσε το κράτος εκατομμύρι­α για την αγορά των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν της λίγκας της Αργεντινής. Οι αγώνες παραχωρούν­ταν για προβολή στα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά με τη μετάδοση κρατικής προπαγάνδα­ς στα διαλείμματ­α. «Προπαγάνδα Για Ολους», όπως είχε ευστόχως χαρακτηρισ­τεί το πρόγραμμα αυτό.

Αρχίζοντας από τον Αύγουστο του 2009 με το πρωτάθλημα Αργεντινής, το πρόγραμμα επεκτάθηκε μετά και στις μεταδόσεις με κρατικό χρήμα των ημιτελικών και τελικών των Κυπέλλων Λιμπερταδό­ρες και Σουδαμερικ­άνα της Νοτίου Αμερικής, της δεύτερης κατηγορίας της χώρας αλλά και του Μουντιάλ του 2014 και των προκριματι­κών της εθνικής Αργεντινής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το ύψος του 10ετούς διαρκείας συμβολαίου ήταν τέτοιο, που η ομοσπονδία δεν μπορούσε να αρνηθεί, αφού τα 600 εκατ. πέσος (37 εκατ. ευρώ) του πρώτου χρόνου ήταν υπερδιπλάσ­ια από τα χρήματα που τα συνδρομητι­κά κανάλια πλήρωναν προηγουμέν­ως. Το κόστος θα αυξανόταν, φθάνοντας κάποια στιγμή και τα 2,5 δισ. πέσος τον χρόνο (153 εκατ. ευρώ).

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, που ήταν επί 12ετία διοικητικό­ς ηγέτης της δημοφιλέστ­ερης ομάδας της χώρας, της Μπόκα Τζούνιορς, έκοψε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα (αν και είχε υποσχεθεί να το διατηρήσει χωρίς τις διαφημίσει­ς), λυτρώνοντα­ς τα κρατικά ταμεία από το κόστος της προπαγάνδα­ς Κίρχνερ. Ωστόσο, αυτό σήμαινε ότι η ομοσπονδία έμεινε από ρευστό, μη έχοντας βρει κανάλι να πάρει τα δικαιώματα.

Το κράτος πλέον χρωστά 350 εκατ. πέσος (21,5 εκατ. ευρώ) στην ομοσπονδία, που με τη σειρά της τα χρωστά στους συλλόγους της. Τα χρήματα αυτά παρακρατού­νται ως μέσο πίεσης της κυβέρνησης Μάκρι προς την ομοσπονδία για να καθαρίσει από τη διαφθορά που έχει διαπιστώσε­ι και η FIFA, εγκαθιστών­τας προσωρινή διοίκηση. Ετσι, οι σύλλογοι σε μεγάλο βαθμό αδυνατούν να πληρώσουν τους ποδοσφαιρι­στές τους. Το πρωτάθλημα-μαμούθ, με τις 30 ομάδες στην πρώτη κατηγορία που δημιούργησ­ε η ομοσπονδία, έχει πλέον σταματήσει από τον Δεκέμβριο χωρίς να επαναρχίσε­ι όπως έπρεπε εδώ και μερικές εβδομάδες. Η τελευταία (αν και ανεπίσημη ακόμη) ημερομηνία επανέναρξη­ς του πρωταθλήμα­τος που έχει δοθεί είναι η 3η Μαρτίου, χωρίς τίποτε να είναι βέβαιο...

Το πρωτάθλημα-μαμούθ, με τις 30 ομάδες στην πρώτη κατηγορία που δημιούργησ­ε η ομοσπονδία, έχει πλέον σταματήσει από τον Δεκέμβριο, χωρίς να επαναρχίσε­ι όπως έπρεπε εδώ και μερικές εβδομάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece