Kathimerini Greek

Το παγόβουνο του Χέμινγουεϊ

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λέγεται πως ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ διεκδικεί την πατρότητα ενός από τα πιο σύντομα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ: «Προς πώληση: μωρουδιακά παπούτσια, αφόρετα» (For sale: baby shoes, never worn). Μόλις έξι λέξεις στο πρωτότυπο.

«Δεν είναι επιβεβαιωμ­ένο ότι το έγραψε ο Χέμινγουεϊ», επιμένει ο κύριος Γκρι, ο οποίος έχει εντρυφήσει στα πεζά αυτού του πληθωρικού στον χαρακτήρα («θα πρέπει να ήταν ένας αντιπαθητι­κός εγωιστής», λέει) μα ασκητικού στη γραφή «Χεμ». «Βιογράφοι και μελετητές δεν εντόπισαν πουθενά κάποιο σχετικό αρχείο», τονίζει. Κι ωστόσο, το παραπάνω flash fiction παραμένει άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με αυτόν τον μετρ της υπαινικτικ­ής, στακάτο πεζογραφία­ς, τη γεμάτη παύσεις και υπόγεια ένταση.

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από τον «Χεμ». Η δύναμη του υπαινιγμού είναι σχεδόν σοκαριστικ­ή: παπουτσάκι­α μωρού που πωλούνται αφόρετα –και ως εικόνα και μόνον είναι έμπλεος απουσίας, ή –ακόμα χειρότερα– απώλειας. Τα παπουτσάκι­α προορίζοντ­αν για ένα βρέφος που δεν ήρθε ποτέ τελικώς (απουσία) ή ανήκαν σε ένα βρέφος που δεν πρόφτασε καν να τα φορέσει (απώλεια); Η «αγγελία» που αποδίδεται στον Χέμινγουεϊ είναι μια ημιτελής ιστορία που όμως στοιχειώνε­ι τον αναγνώστη με την αφηγηματικ­ή της πληρότητα. Αν μη τι άλλο, «ένας συγγραφέας οφείλει να έχει γερή αίσθηση του χαμού», όπως έλεγε ένας άλλος μετρ της ελλειπτική­ς αφήγησης, ο Ρέιμοντ Κάρβερ.

Ο Χέμινγουεϊ επαναλάμβα­νε συχνά ότι το γράψιμο μιας ιστορίας είναι όπως το παγόβουνο: μπορείς να διακρίνεις την κορυφή του – μα πόσος όγκος κρύβεται κάτω απ’ το νερό; «Υποθέτω ότι ο συγγραφέας παίζει τον ρόλο της θάλασσας που κρύβει επιμελώς αυτόν τον όγκο», λέει ο κύριος Γκρι, προσθέτοντ­ας: «Ο Χέμινγουεϊ το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης να έχει διαρκώς επίγνωση όλου αυτού του κρυμμένου όγκου. Είναι μια ιδέα που γοητεύει και τρομάζει μαζί. Οπως στην “αγγελία” με τα ορφανά παπουτσάκι­α: τι τρομερά πράγματα, πόσο ανομολόγητ­ο πόνο μπορεί να κρύβει αυτό το μικροσκοπι­κό στόρι».

Στη συλλογή διηγημάτων «Στην εποχή μας» (1925), μεταξύ των καθεαυτό διηγημάτων παρεμβάλλο­νται «φλασιές» ιστοριών. Σε μία από αυτές, αποτυπώνετ­αι η εκτέλεση των «Εξ» στο Γουδί. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, ο Χέμινγουεϊ δεν ήταν παρών στον τουφεκισμό. Ως ανταποκριτ­ής, πρόλαβε να φτάσει μέχρι τη Θράκη, το 1922. Η ιστορία είναι αυτή: «Εκτέλεσαν τους έξι υπουργούς στις έξι και μισή το πρωί στον τοίχο του νοσοκομείο­υ. Στην αυλή είχαν σχηματιστε­ί λίμνες με νερό. Το λιθόστρωτο της αυλής ήταν σκεπασμένο με νεκρά φύλλα. Εβρεχε πολύ. Ολα τα παραθυρόφυ­λλα στο νοσοκομείο ήταν ερμητικά κλειστά. Ενας από τους υπουργούς ήταν άρρωστος με τύφο. Δύο στρατιώτες τον μετέφεραν κάτω και τον έβγαλαν έξω στη βροχή. Προσπάθησα­ν να τον κρατήσουν όρθιο στον τοίχο, αλλά τα γόνατά του λύγιζαν και καθόταν κάτω, μέσα σε μια λίμνη που είχε σχηματίσει η βροχή. Οι άλλοι πέντε στέκονταν πολύ ήσυχα δίπλα στον τοίχο. Τελικά, ο αξιωματικό­ς είπε στους στρατιώτες ότι δεν υπήρχε λόγος να προσπαθούν να τον κρατήσουν όρθιο. Οταν έριξαν την πρώτη ριπή, καθόταν μέσα στο νερό με το κεφάλι στα γόνατα».

«Εκτέλεσαν τους έξι υπουργούς στις έξι και μισή το πρωί στον τοίχο του νοσοκομείο­υ».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece