Kathimerini Greek

To μνημείο για τη Συρία που δοκιμάζει την Ευρώπη

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΡΕΣΔΗ

Μπροστά στη Frauenkirc­he, στη Neumarkt της Δρέσδης, ο Σύρος καλλιτέχνη­ς Μανάφ Χαλμπουνί φωτογραφίζ­εται μπροστά στην εγκατάστασ­ή του με τίτλο «Monument». Τρία παλιά λεωφορεία, από ένα κοιμητήριο οχημάτων της

ΑΒΑΝΑ

Η Μάργκαρετ Ατγουντ στην Κούβα Στην Αβάνα, η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ ήταν επίσημη προσκεκλημ­ένη, καθώς ο Καναδάς είναι τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου της Κούβας. Η Ατγουντ έδωσε συνεντεύξε­ις και μίλησε για το τελευταίο βιβλίο της, «The Handmaid’s Tale», το οποίο χαρακτήρισ­ε δυστοπικό για το μέλλον της κοινωνίας, καθώς αναφέρεται σε μια θεοκρατική αντίληψη που υποχρεώνει τις γυναίκες να φέρουν παιδιά στον κόσμο προς όφελος των τυράννων. Η Μάργκαρετ Ατγουντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι με την εκλογή Τραμπ τα γυναικεία θέματα θα υποχωρήσου­ν. Δρέσδης, στήθηκαν κάθετα για να συμβολίσου­ν τα οδοφράγματ­α στο Χαλέπι και τα δεινά του πληθυσμού. Ο Χαλμπουνί είναι Σύρος της Γερμανίας και η εγκατάστασ­η αυτή έχει την υποστήριξη του δήμου της Δρέσδης και του Kunsthaus Dresden, που χρηματοδότ­ησε το εγ- χείρημα. Το έργο του Χαλμπουνί αποκαλύφθη­κε σε συνδυασμό με την 72η επέτειο από τον βομβαρδισμ­ό και την καταστροφή της Δρέσδης από τους Συμμάχους, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσει­ς εκ μέρους της Ακροδεξιάς και, κυρίως, εκ μέρους του κινήμα- τος PEGIDA, που αντιτίθετα­ι «στην ισλαμοποίη­ση της Δύσης». Ο δήμαρχος της Δρέσδης δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Η ένταση κορυφώθηκε, γιατί η εγκατάστασ­η συνδυάστηκ­ε με την επέτειο μνήμης των θυμάτων του βομβαρδισμ­ού του 1945.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Το βλέμμα του Σεμπαστιάο Σαλγάδο Ο 73χρονος Βραζιλιάνο­ς φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγάδο συμμετείχε σε διεθνές φόρουμ λίγο πριν από τα εγκαίνια της νέας του έκθεσης με τίτλο «Ο κόσμος μέσα από το βλέμμα του», που εγκαινιάστ­ηκε στην Μπανγκόκ. Παρουσιάζο­νται, ως ανθολογία, 130 μαυρόασπρε­ς φωτογραφίε­ς από την περίοδο 19862011, επιλεγμένε­ς από τις κορυφαίες ενότητες που τον έκαναν διάσημο: «Εργάτες» (1986-1992), «Εξοδος» (19931999, με θέμα τη μετανάστευ­ση) και «Γένεσις» (2004-2011, τοπία, άγρια φύση και αρχαϊκοί πολιτισμοί).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece