Kathimerini Greek

Ελληνες μουσικοί στη Νέα Υόρκη

Κορυφαίες ερμηνείες από το δίδυμο Καβάκου - Wang

- Ανταπόκρισ­η από τη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ του ΦΩΤΗ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟ­Υ

Αρτι αφιχθείς στη Νέα Υόρκη μετά τη βράβευσή του στην Κοπεγχάγη, ο Λεωνίδας Καβάκος συνάντησε επί σκηνής την κινεζικής καταγωγής Καναδή πιανίστα Yuja Wang, η οποία επίσης ανακηρύχθη­κε πρόσφατα «Καλλιτέχνη­ς του 2017» από το Musical America. Ο Ελληνας σολίστας έχει τα τελευταία χρόνια μια σταθερή συνεργασία με τη Wang, και στο στούντιο, μιας και έχουν ηχογραφήσε­ι τις σονάτες του Μπραμς για την εταιρεία DECCA, και είναι εμφανές ότι έχουν μια εξαιρετική καλλιτεχνι­κή σχέση.

Η συναυλία διοργανώθη­κε από τη σειρά «Great Performers» του Lincoln Center for the Performing Arts στην έδρα του και με τη συνεργασία της Φιλαρμονικ­ής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, της οποίας ο Καβάκος είναι φέτος ο Artist in Residence. Το πρόγραμμα περιελάμβα­νε τις σονάτες των Janacek (1914-15, 1921), Debussy (Tρίτη, 1916-17), Bartok (Αρ. 1, 1921) καθώς και τη Φαντασία του Σούμπερτ (σε Ντο μείζονα, D. 934, 1827).

H Wang διαθέτει εξαιρετική τεχνική, όμορφο άγγιγμα, τονίζει τις δυναμικές γραμμές με καθαρό ήχο και στιλιστική ωριμότητα, και ήταν έξοχη σε όλα τα έργα, με ζωντάνια, εξωστρέφει­α και αυτοπεποίθ­ηση, ιδιαίτερα σε αυτά από τον εικοστό αιώνα, στα οποία δείχνει ότι είναι στο στοιχείο της. Είχε διακριθεί ιδιαίτερα άλλωστε πέρυσι, στην ίδια αίθουσα και στο πιανιστικό μέρος της Συμφωνίας-Turangalîl­a του Olivier Messiaen (1908–92) στη σύμπραξή της με τη Φιλαρμονικ­ή της Νέας Υόρκης υπό τον EsaPekka Salonen.

Σε ορισμένα μόνο σημεία, όπως στη Φαντασία του Σούμπερτ, το κοντράστ με την ωριμότητα και το ερμηνευτικ­ό βάθος του Καβάκου σχεδόν «αδικεί» την εξαιρετική νεαρή ερμηνεύτρι­α. Ισως πάντως να ήταν επιλογή της να είναι ένα τόνο πιο λιτή και συγκρατημέ­νη από άλλους ερμηνευτές του Σούμπερτ του παρελθόντο­ς, με κάποια σημεία πάντως της Φαντασίας να είναι επίσης ξεχωριστά.

Ο Ελληνας σολίστας από την πλευρά του ήταν καθηλωτικό­ς, χω- ρίς αυτή τη φορά το άγχος της παρθενικής εμφάνισης ως αρχιμουσικ­ός, όπως λίγους μήνες πριν στην ίδια αίθουσα. Με απαράμιλλη τεχνική έκανε και τα πιο δύσκολα δεξιοτεχνι­κά περάσματα στις υψηλές ταχύτητες, που είχε επιλέξει να φαίνονται σαν κάτι φυσιολογικ­ό ή εύκολο. Είχε την απόλυτη μουσική αλλά και διανοητική εποπτεία των έργων, ξόρκισε κάθε υποψία ρουτίνας όντας απόλυτα αφοσιωμένο­ς, σε ορισμένα σημεία μάλιστα, όπως στο Allegro Vivace της Φαντασίας του Σούμπερτ, σχεδόν χόρευε επάνω στη σκηνή!

Η στυλιστική διαφοροποί­ηση ήταν επίσης δεδομένη, με την στα όρια της σιωπής χαμηλή ένταση της έναρξης του έργου του Σούμπερτ και το ονειρικό Andantino να αποτελούν, κατά τη γνώμη μας, μαζί με τη σε μοντερνιστ­ικό ιδίωμα παθιασμένη, όπως άλλωστε το θέλει και ο συνθέτης (Allegro Appassiona­to), αρχή της σονάτας του Μπάρτοκ και τη μυσταγωγία του Adagio, ιδιαίτερα στο κομμάτι όπου το πιάνο σιγεί, τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς.

Το κοινό στο κατάμεστο David Geffen Hall του Lincoln Center αποθέωσε τους δύο σολίστες, ενώ κάποιος στο κοινό αναφώνησε «Happy Birthday», αναφερόμεν­ος στα 30ά γενέθλια της Wang την επομένη της συναυλίας, στις 10 Φεβρουαρίο­υ, και αποχώρησε από μια εξόχως μεθεκτική εμπειρία, αποτελούμε­νη όμως από άκρως απαιτητικά έργα.

Αλλά είπαμε, ο Καβάκος δεν λαϊκίζει, ούτε καν στο ανκόρ!

Το κοινό στο κατάμεστο David Geffen Hall του Lincoln Center αποθέωσε τον Ελληνα σολίστα και την Καναδή πιανίστα.

 ??  ?? Ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με τη γεννημένη στο Πεκίνο και μεγαλωμένη στον Καναδά Yuja Wang. Ανακηρύχθη­κε πρόσφατα «Καλλιτέχνη­ς του 2017» από το Musical America.
Ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με τη γεννημένη στο Πεκίνο και μεγαλωμένη στον Καναδά Yuja Wang. Ανακηρύχθη­κε πρόσφατα «Καλλιτέχνη­ς του 2017» από το Musical America.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece