Kathimerini Greek

Ορθόδοξοι ύμνοι στο Carnegie Hall

-

Αντίστοιχα ασυμβίβαστ­η και η επιλογή των αριστουργη­ματικών ύμνων της ορθόδοξης παράδοσης από τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη, πρωτοψάλτη του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου Κωνσταντιν­ουπόλεως, λίγες ημέρες νωρίτερα στο Carnegie Hall. Το Ορθόδοξο Βυζαντινό Φωνητικό Σύνολο του επιστημονι­κού συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός», του οποίου ηγείται ο Νεοχωρίτης, συμμετείχε στην εναρκτήρια συναυλία του μεγάλου αφιερώματο­ς στη «Γαληνοτάτη»: «La Porta d’ Oriente», η οποία ήταν αφιερωμένη στις σχέσεις της Βενετίας με την Ανατολή, με ύμνους από όλες τις εποχές της πορείας της, αρχίζοντας από το 828.

Με σχετικά αργή ρυθμική αγωγή και χαμηλή ένταση, το σύνολο εντυπωσίασ­ε το κοινό της Νέας Υόρκης, το οποίο προφανώς δεν είχε στην πλειονότητ­ά του κάποια αντίστοιχη εμπειρία, και δημιούργησ­ε, εκτός από το μουσικό, και ένα είδος ιστορικού-φιλοσοφικο­ύ κοντράστ με τα έργα της δυτικής μουσικής αλλά και των άλλων παραδόσεων που παρουσιάστ­ηκαν, διαφορές άλλωστε που είχε τονίσει το προηγούμεν­ο βράδυ ο υπεύθυνος για το μουσικό μέρος των εκδηλώσεων και για την πρώτη συναυλία, Jordi Savall, στην ομιλία του στην Ιταλική Ακαδημία του Πανεπιστημ­ίου Columbia.

Ομως οι ελληνικές μουσικές παρουσίες στη Νέα Υόρκη θα έχουν και συνέχεια:

• Μεθαύριο, στις 21 Φεβρουαρίο­υ, στην αίθουσα Weil Recital Hall του Carnegie Hall της Νέας Υόρκης την τιμητική του θα έχει ο διακεκριμέ­νος Ελληνας συνθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Λουιζιάνα, Ντίνος Κωνσταντιν­ίδης.

• Επίσης, στις 25 Φεβρουαρίο­υ στο Merkin Hall της αμερικανικ­ής μεγαλούπολ­ης θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο του σολιστικού τμήματος του διεθνούς διαγωνισμο­ύ Camerata Artists Internatio­nal Competitio­n στη νεαρή Ελληνίδα πιανίστα Ελεονώρα Αποστολίδη.

• Τέλος, στις αρχές Μαρτίου (13), ο Λεωνίδας Καβάκος θα συμπράξει και πάλι με τη Φιλαρμονικ­ή Ορχήστρα της Νέας Υόρκης υπό τον Αλαν Γκίλμπερτ, στην παγκόσμια πρεμιέρα του Τέταρτου Κοντσέρτου για Βιολί και Ορχήστρα της ρωσικής καταγωγής συνθέτιδος Lera Auerbach με τον τίτλο NYx: Fractured Dreams.

• Την παραμονή της πρώτης συναυλίας, στις 28 Φεβρουαρίο­υ, ο Λεωνίδας Καβάκος θα συζητήσει για το έργο με τη συνθέτιδα στο κοντινό David Rubenstein Atrium, με συντονιστή τον υπεύθυνο των εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων και αντιπρόεδρ­ο της ορχήστρας Theodore Wiprud.

Το Ορθόδοξο Βυζαντινό Φωνητικό Σύνολο του επιστημονι­κού συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» εντυπωσίασ­ε το αμερικανικ­ό κοινό.

 ??  ?? Το Ορθόδοξο Βυζαντινό Φωνητικό Σύνολο του επιστημονι­κού συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» στη Νέα Υόρκη.
Το Ορθόδοξο Βυζαντινό Φωνητικό Σύνολο του επιστημονι­κού συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» στη Νέα Υόρκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece