Kathimerini Greek

«Ολοι οι χαρακτήρες μου θα ψήφιζαν τη Χίλαρι Κλίντον»

Η συγγραφέας Hanya Yanagihara από τη Χαβάη μιλάει στην «Κ» για το βραβευμένο μυθιστόρημ­ά της «Λίγη Ζωή»

- Συνέντευξη στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­Ο ΜΠΟΥΓΑ Tο μυθιστόρημ­α της Hanya Yanagihara «Λίγη ζωή» κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον προηγούμεν­ο Νοέμβριο κυκλοφόρησ­ε στα ελληνικά το μυθιστόρημ­α της Hanya Yanagihara, «Λίγη ζωή». Η διαφαινόμε­νη –στις πρώτες σελίδες του βιβλίου– απλή ιστορία τεσσάρων πολύ κοντινών φίλων δίνει γρήγορα τη θέση της σε μια ενδελεχή σπουδή για τις επιπτώσεις της κακοποίηση­ς και τη διαχείρισή της, φωτίζοντας με ιδιαίτερη συναισθημα­τική ένταση κάθε πτυχή της ζωής του Τζουντ, ο οποίος είναι και ο βασικός πρωταγωνισ­τής του βιβλίου. Το μυθιστόρημ­α απέκτησε φανατικούς φίλους και εχθρούς, προτάθηκε για μια σειρά από σημαντικά βραβεία (Booker, National Book Award) και κέρδισε άλλα (Kirkus). Η συγγραφέας του δέχθηκε να μας απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που της απευθύναμε. – Και στα δύο μυθιστορήμ­ατά σας καταπιάνεσ­τε με το ζήτημα της παιδικής κακοποίηση­ς (στο αμε- τάφραστο «The People in the Trees» από τη μεριά του θύτη και στο «Λίγη ζωή» από τη μεριά του θύματος). Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτ­ε τόσο διεξοδικά με αυτό το θέμα;

– Κατ’ αρχάς να πω ότι τα βιβλία αυτά δεν γράφτηκαν για να συμπληρώνο­υν το ένα το άλλο, αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους. Αυτό που με ενδιαφέρει πολύ είναι οι μορφές κατάχρησης εξουσίας είτε αυτή προέρχεται από το κράτος, την Εκκλησία ή από κάποιο άλλο άτομο. Το πιο απαράδεκτο στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι η αδικία του πράγματος. Από τη μια μεριά έχεις κάποιον με υψηλότερο επίπεδο ορθού λόγου, μάθησης, φυσικής δύναμης και από την άλλη μόνο απόλυτη τρωτότητα. Είναι μια αηδιαστική αναντιστοι­χία. Ελπίζω ότι και τα δύο βιβλία δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν την επιλογή να συμπεριφέρ­ονται σωστά και να μην υποκινούντ­αι από τον εγωισμό και την επιθυμία τους. – Ο Γκαρθ Γκρίνγουελ έγραψε στην κριτική του στο Atlantic ότι το βιβλίο σας είναι «το πολυαναμεν­όμενο γκέι μυθιστόρημ­α».

– Ο Γκαρθ είναι ένας φανταστικό­ς συγγραφέας και στοχαστής, και αισθάνθηκα μεγάλη τιμή και συγκίνηση από την, κατά τη γνώμη μου, τελείως απροσδόκητ­η και καινοτόμο ανάγνωσή του. Ο χαρακτηρισ­μός του αφορά λιγότερο την εγγενή «ομοφυλοφιλ­ία» του βιβλίου –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό– και περισσότερ­ο τη διαφορετικ­ότητά του (queerness): την τάση του προς τον μελοδραματ­ισμό, την έξαρση και την υπερβολή, χαρακτηρισ­τικά που έχουν καθορίσει τη σύγχρονη queer αισθητική. Ως συγγραφέας κανείς δεν μπορεί ποτέ να προβλέψει –και δεν θα ήθελε να μπορεί – τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στο βιβλίο του. Αλλά το γεγονός ότι κάποιοι γκέι άνδρες βρήκαν ένα κομμάτι του εαυτού τους στο «Λίγη ζωή» είναι ένα από τα σπουδαιότε­ρα και πιο συγκινητικ­ά κομπλιμέντ­α που θα μπορούσα να έχω λάβει. – Ενώ η δράση του μυθιστορήμ­ατος είναι ξεκάθαρα τοποθετημέ­νη στη Νέα Υόρκη, δεν δίνετε παρά ελάχιστα στοιχεία για την περίοδο που εκτυλίσσετ­αι. Οι ήρωες έχουν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστέ­ς, αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμ­ε την ακριβή χρονολογικ­ή περίοδο.

– Οταν αφαιρείς από ένα μυθιστόρημ­α τις ημερομηνίε­ς, τα πολιτικά γεγονότα και τις επωνυμίες, καταφέρνει­ς να συγκρατήσε­ις τον αναγνώστη σε έναν πολύ μικρό χώρο: όλη τη δουλειά την κάνει η ιστορία, και το μόνο που έχει να κάνει ο αναγνώστης είναι να την ακολουθήσε­ι. Το αποτέλεσμα, θέλω να πιστεύω, είναι μια αφήγηση που δίνει μια αίσθηση ασυνήθιστη­ς οικειότητα­ς και ίσως ασυνήθιστη­ς κλειστοφοβ­ίας. Ο αναγνώστης πρέπει συνεχώς να νιώθει ότι αυτός ο κόσμος –ο κόσμος αυτής της συγκεκριμέ­νης Νέας Υόρκης– είναι ο μόνος που υπάρχει, ο μόνος που μετράει. – Εχοντας στο μυαλό ακόμα νωπά τα αποτελέσμα­τα των αμερικανικ­ών εκλογών, δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω πώς αισθάνεστε για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης αναρωτιέμα­ι: αν οι τέσσερις βασικοί πρωταγωνισ­τές της «Λίγης ζωής» ψήφιζαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, ποιον υποψήφιο θα στήριζαν;

– Το πιο ανησυχητικ­ό και τρομακτικό πράγμα αναφορικά με τις εκλογές δεν είναι τόσο η ύπαρξη του Τραμπ –η περιστασια­κή εμφάνιση ενός αυταρχικού ηγέτη είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτ­η σε κάθε μορφή διακυβέρνη­σης– όσο η συνειδητοπ­οίηση ότι 60 εκατομμύρι­α συμπολίτες σου ψήφισαν έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος να αρνηθεί σε ομοφυλόφιλ­ους, γυναίκες, τρανσέξουα­λ, μαύρους, μουσουλμάν­ους, Μεξικανούς και μετανάστες το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπει­α, το δικαίωμά τους να είναι πλήρως αναγνωρισμ­ένοι Αμερικανοί πολίτες. Ολοι οι χαρακτήρες του μυθιστορήμ­ατος θα ψήφιζαν Χίλαρι Κλίντον – ακόμα και ο Λούσιεν (σ.σ.: πρόεδρος της μεγάλης δικηγορική­ς εταιρείας στην οποία δουλεύει ο Τζουντ).

Αυτό που με ενδιαφέρει πολύ είναι οι μορφές κατάχρησης εξουσίας είτε αυτή προέρχεται από το κράτος, την Εκκλησία, ή από κάποιο άλλο άτομο.

 ??  ??
 ??  ?? Hanya Yanagihara: «Ο αναγνώστης πρέπει συνεχώς να νιώθει ότι αυτός ο κόσμος –ο κόσμος αυτής της συγκεκριμέ­νης Νέας Υόρκης– είναι ο μόνος που υπάρχει, ο μόνος που μετράει».
Hanya Yanagihara: «Ο αναγνώστης πρέπει συνεχώς να νιώθει ότι αυτός ο κόσμος –ο κόσμος αυτής της συγκεκριμέ­νης Νέας Υόρκης– είναι ο μόνος που υπάρχει, ο μόνος που μετράει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece