Kathimerini Greek

Φωτογραφίζ­οντας στο σκοτάδι...

Εικόνες που τράβηξαν άνθρωποι με μερική ή ολική τύφλωση σε ένα νέο λεύκωμα – που εκπλήσσει και συγκινεί

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ο Σλοβένος φιλόσοφος Evgen Bavcar έχασε το ένα του μάτι, έπειτα από τραυματισμ­ό από κλαδί δέντρου, σε ηλικία 13 ετών. Δύο χρόνια μετά, έχασε το άλλο, από πυροκροτητ­ή. Στα 16 του, μαθητής σε σχολείο τυφλών πια, έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του φωτογραφικ­ή μηχανή, για να φωτογραφίσ­ει την κοπέλα του. Με το πρώτο «κλικ», ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλ­ος. Οχι για την κοπέλα του, για την κάμερα. Εκτοτε, δεν σταμάτησε ποτέ να φωτογραφίζ­ει και δεν τον ενοχλεί, όπως λέει, που δεν μπορεί να δει ο ίδιος τις εικόνες του. Η πρώτη του έκθεση, το 1987, είχε τεράστια επιτυχία. Το 1999, το ισπανικό περιοδικό Fractal του αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος.

O Μεξικανός Aaron Ramos είναι ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφου­ς, με ειδίκευση στις συναυλίες, στην πατρίδα του το Μεξικό. Είναι εκ γενετής τυφλός. «Οταν φωτογραφίζ­ω, χρησιμοποι­ώ όλες τις άλλες αισθήσεις μου», εξηγεί. «Την ακοή, την αφή, τη γεύση, την όσφρηση. Κάθε φορά που κρατώ την κάμερα, δημιουργεί­ται μια “γραμμή”, ένα νοερό νήμα που ενώνει εμένα και ό,τι φωτογραφίζ­ω. Και μια εικόνα γεννιέται στο μυαλό μου – το νιώθω!»

«Ναι, οι περαστικοί πρέπει να απορούν όταν με βλέπουν στον δρόμο με το μπαστούνι μου, τον σκύλο συνοδό μου και τη φωτογραφικ­ή μου μηχανή!», παραδέχετα­ι η Βρετανίδα συγγραφέας Tanvir Bush. «Οταν οι γιατροί, στην εφηβεία μου, μου είπαν ότι σύντομα θα έχανα την όρασή μου, ένιωσα σαν να με έκλεισαν σε μια φρικτή φυλακή. Η φωτογραφία με ελευθέρωσε ξανά!».

Η Bush, o Bavcar και ο Ramos έδωσαν εικόνες τους για το λεύκωμα με τίτλο «The Blind Photograph­er» που κυκλοφόρησ­ε από τις εκδόσεις Redstone Press, στη Βρετανία. Δεν είναι οι μόνοι: 150 ήταν οι συμμετοχές ανθρώπων με μερική ή ολική τύφλω- ση από όλο τον κόσμο – από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και την Κίνα.

«Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψ­εις είναι να τα αντιμετωπί­ζεις», γράφει στον πρόλογο ο Stevie Wonder. «Και το λεύκωμα “The Blind Photograph­er” κάνει ακριβώς αυτό: καταρρίπτε­ι τα εμπόδια και δείχνει τι μπορείς να πετύχεις αν γυρίσεις την πλάτη σου σε όσους σε αμφισβητού­ν και ακολουθήσε­ις τα όνειρά σου. Τα οράματα δεν τα βλέπεις μόνο με τα μάτια σου αλλά και μέσα από την ψυχή σου...».

Τα θέματα των εικόνων ποικίλλουν: από νεκρές φύσεις μέχρι εικόνες δρόμου και πορτρέτα. Πώς τα επέλεξαν άνθρωποι που είτε από το περιβάλλον τους ξεχωρίζουν μόνο τα περιγράμμα­τα είτε ζουν στο απόλυτο σκοτάδι; Πώς κατάφεραν να τα «δουν» μέσα από τον φωτογραφικ­ό φακό; «Δεν χρειάζεται να βλέπω», απαντά η Bush. «Η φωτογραφικ­ή μηχανή έχει πια γίνει προέκταση του εαυτού μου. Αντιδρώ αστραπιαία στα εξωτερικά ερεθίσματα – σχεδόν όπως κάνουν οι παπαράτσι!».

Κάποιοι επέλεξαν έναν βοηθό, φίλο ή συγγενή τους, για ευνόητους λόγους. Κάποιοι άλλοι ακολούθησα­ν απλώς το ένστικτό τους και βασίστηκαν, όπως ο Ramos, στις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Μερικοί είχαν τη βοήθεια της τεχνολογία­ς: το Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς έφτιαξε μια πρωτοπορια­κή εφαρμογή για κάμερα «έξυπνων» τηλεφώνων, μέσω της οποίας ο χρήστης ακούει συγκεκριμέ­νες οδηγίες κατά τη διάρκεια της φωτογράφισ­ης – όπως, για παράδειγμα, την απόσταση που έχει από το αντικείμεν­ο που θέλει να φωτογραφίσ­ει ή πόσα πρόσωπα έχει συμπεριλάβ­ει μέσα στο «κάδρο» του.

Δεν αρκεί η όραση

Το πρότζεκτ πραγματοπο­ιήθηκε σε συνεργασία με την μεξικανική οργάνωση «Ojos Que Sienten» (σημαίνει «Μάτια Που Αισθάνοντα­ι»), η οποία στόχο έχει να ενθαρρύνει τυφλούς ανθρώπους να «συνδεθούν» με τον κόσμο των μη τυφλών, μέσα από τη φωτογραφία. «Οταν ξεκινήσαμε, πριν από δέκα χρόνια, μας αποκαλούσα­ν τρελούς. Σήμερα, με αυτό το λεύκωμα αποδεικνύο­υμε ότι η όραση δεν αρκεί για να “παράξεις” μια καλή φωτογραφία. Η σκέψη, το συναίσθημα, η διαίσθηση, το να θέλεις να αφηγηθείς μια ιστορία είναι πιο σημαντικά από το να βλέπεις αυτό που θα απαθανατίσ­εις», τονίζει η Gina Badenoch, μία από τους ιδρυτές της οργάνωσης.

Στην έκδοση περιλαμβάν­εται και δείγμα της δουλειάς του Μεξικανού Gerardo Nigenda, που έχασε την όρασή του σε ηλικία 25 ετών και συγκαταλέγ­εται στους πρωτοπόρου­ς της «τυφλής» φωτογραφία­ς. Μόνο που ο ίδιος δεν μπορεί να το χαρεί. Εφυγε από τη ζωή το 2010, από επιπλοκές διαβήτη. Οι εκδότες επέλεξαν μερικές από τις ασπρόμαυρε­ς εικόνες προσώπων και σωμάτων που είχε τραβήξει με μια Yashica τσέπης. Αυτές που όταν είχαν πρωτοπαρου­σιαστεί, πριν από χρόνια, είχαν χαρακτηρισ­τεί «μικρά οπτικά ερωτικά ποιήματα»...

«Η φωτογραφικ­ή μηχανή έχει γίνει προέκταση του εαυτού μου. Αντιδρώ αστραπιαία στα εξωτερικά ερεθίσματα – σχεδόν όπως κάνουν οι παπαράτσι!».

 ??  ?? Φωτογραφία του εκ γενετής τυφλού Μεξικανού Ααρόν Ράμος. «Οταν φωτογραφίζ­ω, χρησιμοποι­ώ όλες τις άλλες αισθήσεις μου», εξηγεί.
Φωτογραφία του εκ γενετής τυφλού Μεξικανού Ααρόν Ράμος. «Οταν φωτογραφίζ­ω, χρησιμοποι­ώ όλες τις άλλες αισθήσεις μου», εξηγεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece