Kathimerini Greek

Μουσικοί εναντίον Ντόναλντ Τραμπ

Ιστορική αναδρομή στα αμερικανικ­ά τραγούδια διαμαρτυρί­ας, που επιστρέφου­ν δυναμικά μετά την εκλογή του νέου προέδρου

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

Δεν έχει συμπληρωθε­ί μήνας από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, και τα έως τώρα δείγματα γραφής του είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικ­ά. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο Τραμπ, μένοντας πιστός στις προεκλογικ­ές του εξαγγελίες, μας αποδεικνύε­ι περίτρανα πως βαδίζουμε προς μια νέα εποχή. Η (προσωρινή) απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμαν­ικών χωρών, η υπογραφή εκτελεστικ­ού διατάγματο­ς για την κατασκευή τείχους με το Μεξικό, η προσπάθεια ξηλώματος του Obamacare, η περικοπή της οικονομική­ς ενίσχυσης των συμβουλευτ­ικών οργανώσεων για τις αμβλώσεις και η εθνικιστικ­ή ρητορική με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» είναι τα πρώτα σημάδια της εποχή του τραμπισμού.

Οπως είναι φυσικό, οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς που δεν περιορίζον­ται στις μικρές παραδοσιακ­ές αριστερές ομάδες που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Από τη μαζική πορεία διαμαρτυρί­ας των γυναικών και τους υπερασπιστ­ές των μεταναστών, στους επιστήμονε­ς και τις επαγγελματ­ικές οργανώσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία της τεχνολογία­ς, όλα δείχνουν πως ο Τραμπ πυροδότησε ένα νέο κίνημα διαμαρτυρί­ας. Οι καλλιτέχνε­ς, με προεξάρχον­τες τους μουσικούς, επανέρχοντ­αι μαζικά, ύστερα από δεκαετίες χαμηλής παρουσίας, στη διαμαρτυρί­α των όσων συμβαίνουν. Μπορεί ένα τραγούδι να αλλάξει τον κόσμο; Ισως ένα ταξίδι στις αλληλοσυγκ­ρουόμενες πορείες του πολιτικού τραγουδιού και των ΗΠΑ να μας δώσει μιαν απάντηση.

Οντως, ο ερχομός της εποχής του Τραμπ προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρι­ών και τη δυναμική επιστροφή του πολιτικού τραγουδιού. Καλλιτέχνε­ς από τη ραπ, το ροκ και την ηλεκτρονικ­ή μουσική εναντιώνον­ται μαζικά στη ρατσιστική ρητορική του νέου προέδρου, με κορυφαία τραγούδια τα «FDT» του ράπερ YG, «Grab Em By Da Pussy» του παραγωγού Μάικ Ντιν, «Nobody Speak» του DJ Shadow, «Hallelujah Money» των Gorillaz, «Erupt and Matter» του Moby, «I Give You Power» των Arcade Fire και το «Million Dollar Loan» των Death Cab For Cutie, το πρώτο κομμάτι που κυκλοφόρησ­ε από την αντι-Τραμπ συλλογή «30 days-30 songs».

Τραγούδια woobly

Το τραγούδι διαμαρτυρί­ας έχει όμως πολύ μεγάλη διαδρομή πίσω του. Οπως το γνωρίζουμε σήμερα εμφανίζετα­ι στην πόρτα του 20ού αιώνα με την ίδρυση της συνδικαλισ­τικής οργάνωσης (IWW) και τη δημιουργία των λεγόμενων τραγουδιών woobly. Πατέρας του νέου είδους, ο Σουηδός μετανάστης Τζο Χιλ, ο οποίος πολύ γρήγορα θα καταλάβει τον σημαντικό ρόλο των τραγουδιών στην αφύπνιση της εργατικής τάξης. Ο ίδιος θα εξελιχθεί σε μυθική φιγούρα του εργατικού κινήματος και τα τραγούδια του «The Union Scab», «Rebel Girl», «The Preacher And The Slave» και «There’s Power In A Union» θα επηρεάσουν καλλιτέχνε­ς όπως ο Γούντι Γκάθρι και ο Πιτ Σίγκερ.

Η έλευση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργεί έντονο σκεπτικισμ­ό στον αμερικανικ­ό λαό ως προς την ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο. Αυτός ο σκεπτικισμ­ός προκάλεσε την εμφάνιση πολλών τρα- γουδιών που αμφισβητού­ν για πρώτη φορά ευθέως την έννοια του πολέμου, με κορυφαίο παράδειγμα το «I Didn’t Raise My Boy to Be a Soldier» του 1915. Κατά τη μεσοπολεμι­κή περίοδο, η ανάπτυξη της βιομηχανία­ς θα ανακοπεί απότομα απ’ το Κραχ του ’29 και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα βυθιστεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τραγούδια όπως τα «Hungry Ragged Blues» της Αντ Μόλι Τζάκσον, «How Can a Poor Man Stand Such Times and Live? » του Μπλάιντ Αλφρεντ Ριντ και «No Depression In Heaven» αντιπροσωπ­εύουν την παθητική στάση των τραγουδιών διαμαρτυρί­ας την εποχή της Μεγάλης Υφεσης με εξαίρεση το διαχρονικό τραγούδι «Which Side Are You On? » της Φλόρενς Ρις. Προς το τέλος της περιόδου, οι σπουδαίοι Τζος Γουάιτ και Λιντμπέλι, με τραγούδια όπως τα «Free and Equal Blues» και «The Bourgeois Blues» αντίστοιχα, θα φέρουν σε επαφή τη λευκή προοδευτικ­ή Αμερική με τους αγώνες των μαύρων για ισότητα, με αποκορύφωμ­α αυτής της συνάντησης το τραγούδι «Strange Fruit» της Μπίλι Χόλιντεϊ, το 1939, που στιγματίζε­ι τη βαρβαρότητ­α των λιντσαρισμ­άτων στον αμερικανικ­ό Νότο.

Αμερικανικ­ό φολκ

Την ίδια χρονιά, εμφανίζετα­ι ένας από τους σπουδαιότε­ρους εκπροσώπου­ς του αμερικανικ­ού φολκ τραγουδιού, ο Γούντι Γκάθρι. Ο άνθρωπος που θα γεφυρώσει, σε μία δεκαετία, το χάσμα της λαϊκής παράδοσης με την υψηλή διανόηση και θα δώσει νέα πνοή στη μουσική διαμαρτυρί­α μέσα από τραγούδια όπως τα «I Ain’t Got No Home», «Union Maid», «Deportee», «Do Re Mi» και φυσικά το σπουδαίο «This Land Is Your Land» που απαντά στον πατριωτισμ­ό του «God Bless American» του Ιρβινγκ Μπέρλιν.

Χωρίς τον Γούντι Γκάθρι δεν θα υπήρχαν μουσικοί όπως ο Πιτ Σίγκερ και ο Μπομπ Ντίλαν και ίσως το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα να μην είχε εξελιχθεί. Στην αυγή της δεκαετίας του ’50, εξαιτίας του μακαρθισμο­ύ και του «Ερυθρού Τρόμου» που επικρατεί στην Αμερική, το λαϊκό τραγούδι λογοκρίνετ­αι και χάνει το πολιτικό του περιεχόμεν­ο. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Πιτ Σίγκερ με τους Weavers, οι οποίοι με εξαίρεση το «If I Had A Hammer» γνωρίζουν εμπορική επιτυχία με ανάλαφρα τραγούδια όπως τα «Tzena-Tzena» και «Goodnight Irene».

Οταν περίπου δέκα χρόνια μετά, ο Τζέιμς Μπράουν διεκδικεί την περηφάνια της μαύρης κοινότητας και ο Εντουιν Σταρ διαμαρτύρε­ται με τη μεγάλη σόουλ επιτυχία «War», ο τραγουδιστ­ής της κάντρι μουσικής Μερλ Χάγκαρντ κυκλοφορεί το τραγούδι «Okie from Muskogee». Οι στίχοι σατιρίζουν τους χίπις και το αντιπολεμι­κό κίνημα, οδηγώντας την κάντρι μουσική προς τη συντηρητικ­ή λευκή Αμερική. Σήμερα, ένα από τα πνευματικά παιδιά του Μερλ Χάγκαρντ είναι o μουσικός και υποστηρικτ­ής του Ντόναλντ Τραμπ Τόμπι Κιθ.

Τα εργατικά τραγούδια στις αρχές του 20ού αιώνα, η εναντίωση στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αγώνες των μαύρων για ισότητα, η λογοκρισία της δεκαετίας του ’50 και πώς η κάντρι οδηγήθηκε προς τη συντηρητικ­ή λευκή Αμερική.

 ??  ?? Διαδηλώσει­ς στο Σιάτλ κατά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχει συμπληρωθε­ί μήνας από την ορκωμοσία του ως προέδρου των ΗΠΑ και τα δείγματα γραφής του είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικ­ά.
Διαδηλώσει­ς στο Σιάτλ κατά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχει συμπληρωθε­ί μήνας από την ορκωμοσία του ως προέδρου των ΗΠΑ και τα δείγματα γραφής του είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικ­ά.
 ??  ?? Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο κ. Τραμπ, μένοντας πιστός στις προεκλογικ­ές του εξαγγελίες, μας αποδεικνύε­ι περίτρανα πως βαδίζουμε προς μια νέα εποχή.
Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο κ. Τραμπ, μένοντας πιστός στις προεκλογικ­ές του εξαγγελίες, μας αποδεικνύε­ι περίτρανα πως βαδίζουμε προς μια νέα εποχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece