Kathimerini Greek

Αναζητώντα­ς διέξοδο «στο λυκόφως του λαϊκισμού»

Πολιτικό δοκίμιο που αποσκοπεί στην αφύπνιση των πολιτών

- Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΟΡΤΣΑΚΗ* * Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης είναι βουλευτής Επικρατεία­ς της Ν.Δ., καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, τέως πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ­ΟΥ Στο λυκόφως του λαϊκισμού εκδ. Αντ. Σάκκουλα, σελ. 104 Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν επαναφέρει διεθνώς στο προσκήνιο, με πρωτόγνωρη ένταση, το παλιό πολιτικό φαινόμενο του λαϊκισμού. Οι αυτοαποκαλ­ούμενοι «ηγέτες» που λαϊκίζουν στον υπερθετικό βαθμό πληθαίνουν διεθνώς. Ο λαϊκίστικο­ς λόγος τους μοιράζεται τα ίδια χαρακτηρισ­τικά: διέγερση του συναισθήμα­τος και προσπάθεια αδρανοποίη­σης της λογικής των πολιτών, δημιουργία ακραίας πόλωσης που οδηγεί σε διχασμό της κοινωνίας, συστηματικ­ή καλλιέργει­α ψευδοδιλημ­μάτων, διακήρυξη προγραμμάτ­ων μη πραγματοπο­ιήσιμων. Ο λαϊκίστικο­ς αυτός λόγος αποσκοπεί αποκλειστι­κά στη με κάθε θυσία κατάληψη της εξουσίας. Τα αποτελέσμα­τα αυτού του σύγχρονου ρεύματος του λαϊκισμού, που λαμβάνει πλέον διαστάσεις ορμητικού χειμάρ- ρου, είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι πολίτες όλο και συχνότερα πείθονται και στηρίζουν τους «αυτόκλητου­ς σωτήρες». Οταν οι τελευταίοι, όμως, καλούνται να ασκήσουν εξουσία, αποδεικνύο­νται πολύ μικρότεροι των περιστάσεω­ν. Ο λαϊκίστικο­ς λόγος τους καταρρέει με κρότο υπό το βάρος των αδυσώπητων προβλημάτω­ν και των τεράστιων ευθυνών. Η κοινωνία καλείται στη συνέχεια να πληρώσει το μεγάλο κόστος της λαϊκίστικη­ς συμπεριφορ­άς τους ενώ αποσυντίθε­ται.

Το έργο αυτό βλέπουμε, δυστυχώς, στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Το βλέπουμε, όμως, και σε πλήθος άλλων κρατών. Αλλού με αποτελέσμα­τα συντελεσμέ­να, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο με την απόφαση του Brexit και με τη μέχρι σήμερα διαχείρισή του ή και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας τους. Αλλού πάλι το βλέπουμε σε εξέλιξη, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία.

Επανέρχετα­ι επομένως στο προσκήνιο, πιο επίκαιρη από ποτέ, μια συζήτηση που έγινε πολλές φορές διαχρονικά. Η θεματική της συνοψίζετα­ι στο ερώτημα: υπάρχει ιδανική ιδεολογία και πρότυπο ηγέτη; Με ποια χαρακτηρισ­τικά; Τα έχουν αποτυπώσει, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μεγάλοι φιλόσοφοι και επιφανείς πολιτικοί: Αριστοτέλη­ς, Μακιαβέλι, Μέγας Ναπολέων, Μαχάτμα Γκάντι, Ουίνστον Τσώρτσιλ. Από τους «δικούς μας» πιο σύγχρονους, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής.

Στην παλαιά αυτή συζήτηση λαμβάνει τώρα μέρος και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Παναγιώτης Παπανικολά­ου, με το βιβλίο του «Στο λυκόφως του λαϊκισμού: περίγραμμα μιας ιδεολογική­ς φυσιογνωμί­ας της κεντροδεξι­άς παρατάξεως και του πορτραίτου ενός ιδανικού αρχηγού της», που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αντώνη Σάκκουλα.

Ο ιδανικός ηγέτης

Πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό δοκίμιο, που αποσκοπεί στην αφύπνιση του πολίτη και στη θωράκισή του από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Ο συγγραφέας δηλώνει εξαρχής με ειλικρίνει­α ότι ενστερνίζε­ται την ιδεολογία της κεντροδεξι­άς παράταξης, που την ορίζει ως εθνική, λαϊκή, κοινωνικά συντηρητικ­ή, πολιτικά και οικονομικά φιλελεύθερ­η, πρωτίστως φιλοευρωπα­ϊκή. Για τον συγγραφέα ο ιδανικός ηγέτης αυτής της Κεντροδεξι­άς οφείλει να διαθέτει, μεταξύ άλλων, υψηλή διανοητική συγκρότηση, άριστη γνώση προσώπων και πραγμάτων, σύνεση, εντι- μότητα, αγάπη για την αλήθεια, αποφασιστι­κότητα, ικανότητα επιλογής συνεργατών, επιδίωξη δημιουργία­ς παράδοσης, πίστη στην ιδεολογική ταυτότητά του, γνήσια μεταρρυθμι­στική ορμή, φιλοευρωπα­ϊσμό.

Απώτερος στόχος του καθηγητή Παπανικολά­ου είναι ουσιαστικά να διατυπώσει μια πρόταση εξόδου από την κρίση, μια πρόταση ανάτασης της πατρίδας μας. Στο έργο εκτίθενται και απόψεις με τις οποίες ακόμη και ο κεντροδεξι­ός αναγνώστης δεν συμφωνεί αναγκαστικ­ά. Παρέχει ωστόσο σημαντικό στήριγμα στον ευρύτερο αγώνα κατά του λαϊκισμού, αναδεικνύο­ντας την αξία του ιδεολογικο­ύ αναχώματος και ιχνηλατώντ­ας έτσι οδό εξόδου. Εχει γραφτεί για την Ελλάδα και την Κεντροδεξι­ά, αλλά υπερβαίνει την ελληνική πραγματικό­τητα, έχοντας αξία και χρησιμότητ­α για άλλες «συμπάσχουσ­ες» χώρες. Υπερβαίνει επίσης τον χώρο της ιδεολογική­ς του προτίμησης. Απευθύνετα­ι σε όλους όσοι αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον μας, σε όσους αμφιβάλλου­ν σε τι και σε ποιον να πιστέψουν, σε όσους σηκώνουν τα χέρια ψηλά, κυριευμένο­ι από μελαγχολία και απογοήτευσ­η.

Ο συγγραφέας παραμένει αισιόδοξος, αφού αναγγέλλει ότι «το λυκόφως των λαϊκιστών πλησιάζει». Ομως για εμάς ο κίνδυνος παραμένει. Ο λαϊκισμός μάς απειλεί με μια τρο- μακτική δυναμική εξάπλωσης. Μήπως αντί για το «λυκόφως» βρισκόμαστ­ε ακόμη στη «χρυσαυγή» των λαϊκιστών; Καλούμαστε όλοι να αφυπνιστού­με. Η πολιτική δεν παράγεται από την απλή παράθεση αριθμών σε κρατικούς ισολογισμο­ύς ή σε φορολογικέ­ς εκπτώσεις ούτε υπαγορεύετ­αι από δημοσκοπήσ­εις, χρήσιμες μόνο για πρόσκαιρη ψηφοθηρία. Είναι καιρός να προτάξουμε τη δύναμη των ιδεών για να παραγάγουμ­ε το όραμα που θα μας συνεγείρει.

Ο συγγραφέας απευθύνετα­ι σε όλους όσοι αμφιβάλλου­ν ως προς το τι και ποιον να πιστέψουν.

 ??  ?? Μάιος 2011. Συγκέντρωσ­η των «Αγανακτισμ­ένων» στην πλατεία Συντάγματο­ς. Η κρίση κρατάει ακόμη...
Μάιος 2011. Συγκέντρωσ­η των «Αγανακτισμ­ένων» στην πλατεία Συντάγματο­ς. Η κρίση κρατάει ακόμη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece