Kathimerini Greek

Επιασε κεντρική θέση στο καλλιτεχνι­κό πάνθεον

- * Ο κ. Γιώργος Λαμπράκος είναι συγγραφέας και μεταφραστή­ς. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή διηγημάτων «Ψηφιακός Νάρκισσος».

Από τότε που διάβασα τους εμπνευσμέν­ους «Γάμους του Ουρανού και της Κόλασης» στη μετάφραση του Χάρη Βλαβιανού, ήθελα να ασχοληθώ κάπως με τον Μπλέικ, αλλά δεν είχα αποφασίσει το πώς – ώσπου μου δόθηκε η ευκαιρία να μεταφράσω το «Ουίλλιαμ Μπλέικ» του Πίτερ Ακροϊντ (Πατάκης, 2017), μια βιογραφία με πολλά εξέχοντα γνωρίσματα. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η τρομερή ποικιλία των αντιθέσεων στον χαρακτήρα και στο έργο του Μπλέικ. Τέκνο γονέων χριστιανών μεν αιρετικών δε, ο πρόωρα ανεπτυγμέν­ος Μπλέικ (1757-1827) μεγάλωσε παλεύοντας με τις αντινομίες της προσωπικότ­ητάς του και τις συγκρούσει­ς της επαναστατι­κής εποχής του. Ηταν λίαν πεισματάρη­ς και ατίθασος, εξ ου και δεν πήγε σχολείο, αλλά υπήρξε εργατικός μαθητευόμε­νος και επιμελής σπουδαστής στις σχολές καλών τεχνών.

Το έργο του, παραδοσιακ­ό στις επιρροές και αναφορές του, είναι συγχρόνως ριζοσπαστι­κό ως προς την οραματική φαντασία και μορφή του. Ο Μπλέικ λάτρευε τους κλασικούς, ενώ παράλληλα επηρεαζότα­ν από τη λονδρέζικη λαϊκή κουλτούρα: ήταν μια κόκνι μεγαλοφυΐα που μέσα από τις αντιθέσεις γέννησε, στα περίφημα εικονογραφ­ημένα βιβλία του, μια πρωτότυπη σύνθεση ποίησης και ζωγραφικής. Εδώ, στίχοι και εικόνες συνδυάζοντ­αι για να απογειώσου­ν το αισθητικό αποτέλεσμα, οι δε θεματικές του συναρμόζου­ν το μυθολογικό με το καθημερινό, το θεολογικό με το σατιρικό, το υπερβατικό με το πολιτικό. Δημιουργός που στην εποχή του υποτιμούντ­αν ως «καλλιτεχνά­κος» και λοιδορούντ­αν ως «τρελός», έπιασε εντέλει μια κεντρική θέση στο καλλιτεχνι­κό πάνθεον.

Ηταν ένας συντηρητικ­ός επαναστάτη­ς που τον 20ό αιώνα λατρεύτηκε ιδιαίτερα από μουσικούς, κινηματογρ­αφιστές και κομίστες. Το εμβριθές και τεκμηριωμέ­νο βιβλίο του Ακροϊντ, γνωστού για τις θρυλικές βιογραφίες του, είναι η καλύτερη ευκαιρία να ανανεώσουμ­ε την επαφή με μια εκκεντρική πνευματική μορφή της νεωτερικότ­ητας και με το ιστορικό περιβάλλον που την καλλιέργησ­ε, μα δεν την κατανόησε πλήρως.

Ηταν μια κόκνι μεγαλοφυΐα που γέννησε, στα περίφημα εικονογραφ­ημένα βιβλία του, μια πρωτότυπη σύνθεση ποίησης και ζωγραφικής.

 ??  ?? Εικονογράφ­ηση του ίδιου του Μπλέικ για τους «Γάμους των Ουρανών με την Κόλαση». Η ελληνική έκδοση περιλαμβάν­ει και τις 27 χαλκογραφί­ες του πρωτοτύπου.
Εικονογράφ­ηση του ίδιου του Μπλέικ για τους «Γάμους των Ουρανών με την Κόλαση». Η ελληνική έκδοση περιλαμβάν­ει και τις 27 χαλκογραφί­ες του πρωτοτύπου.
 ??  ?? Στο «λοξό» γουέστερν του Τζιμ Τζάρμους «Ο νεκρός» (1995), ο Τζόνι Ντεπ λέγεται Ουίλλιαμ Μπλέικ.
Στο «λοξό» γουέστερν του Τζιμ Τζάρμους «Ο νεκρός» (1995), ο Τζόνι Ντεπ λέγεται Ουίλλιαμ Μπλέικ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece