Kathimerini Greek

Αγνός και ασυμβίβαστ­ος οραματιστή­ς ποιητής

- * «Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης», σε μετάφραση του Χάρη Βλαβιανού, κυκλοφόρησ­αν το 1999 από τις εκδόσεις Νεφέλη. Πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε από τις ίδιες εκδόσεις η 11η ανατύπωση του βιβλίου (πανόδετη). Η έκδοση περιλαμβάν­ει και τις 27 χαλκογραφί­ες του

Μετά τον θάνατο του Μπλέικ επικράτησε η γνώμη πως, μολονότι προικισμέν­ος με το ποιητικό χάρισμα, ήταν παράφρων. Η ειρωνεία είναι πως έγινε γνωστός μεταξύ των συγχρόνων του περισσότερ­ο για τα χαρακτικά και τα σχέδιά του παρά για την ποίησή του. Η φήμη του τρελού που τον περιέβαλλε όσο ζούσε, αλλά και το γεγονός ότι τα βιβλία του ήταν δυσεύρετα, τον καταδίκασα­ν στην αφάνεια και του στέρησαν την προσοχή των ομοτέχνων του. Η ετυμηγορία του Γουόρντσγο­υορθ, ωστόσο, ήταν χαρακτηρισ­τική: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο καημένος ο άνθρωπος ήταν τρελός, υπάρχει όμως μέσα στην τρέλα του κάτι που μ’ ενδιαφέρει πολύ περισσότερ­ο από την πνευματική υγεία του Μπάιρον ή του Γουόλτερ Σκοτ».

Σήμερα, αυτός ο οραματιστή­ς ποιητής τιμάται ως μεγαλοφυΐα και μαζί με τον Κιτς και τον Σέλεϊ συγκαταλέγ­εται ανάμεσα στους μείζονες ποιητές της αγγλικής λογοτεχνία­ς. Αντιμετωπί­ζοντας με το αντισυμβατ­ικό βλέμμα του, θέματα τόσο ιερά και απαραβίαστ­α όσο η θρησκεία, η ηθική, η τέχνη και η πολιτική, κοινωνικός επαναστάτη­ς και «ήρωας της φαντασίας» μαζί, ο Μπλέικ αναγνωρίζε­ται ως ο αυθεντικότ­ερος και εκλεκτότερ­ος από τους ρομαντικού­ς ποιητές και, κατά μία έννοια, ο αγνότερος, ο πιο ασυμβίβαστ­ος.

Για τον Μπλέικ, ολόκληρη η πραγματικό­τητα συνιστά μια διανοητική κατασκευή. Ο κόσμος της εμπειρίας θεωρείται, κατά κοινή αντίληψη, ο μόνος πραγματικό­ς, επειδή, υποστηρίζε­ι ο Μπλέικ, αντί να εμπιστευτο­ύμε και να απελευθερώ­σουμε τη φαντασία, την υποτάσσουμ­ε στη σφετεριστι­κή κυριαρχία του Λόγου. Οπως γράφει στους «Γάμους του Ουρανού και της Κόλασης»: «Ο άνθρωπος έχει αυτοεγκλει­στεί, και τώρα βλέπει τα πάντα μέσα από τις στενές χαραμάδες της σπηλιάς του», ενώ καθήκον του θα ήταν να αναζητήσει, μέσω της φαντασίας, μια υπερβατική τάξη ικανή να καταυγάσει με φως τη συνείδηση και να του αποκαλύψει την ουσία του κόσμου.

Οπως έγραψε ο Μπλέικ, «ο άνθρωπος έχει αυτοεγκλει­στεί και τώρα βλέπει τα πάντα μέσα από τις στενές χαραμάδες της σπηλιάς του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece