Kathimerini Greek

Ποιος εμποδίζει την εθνική ανάταση;

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ* * Ο κ. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλ­ος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, διευθυντής του ΠΜΣ «Διακυβέρνη­ση και Επιχειρημα­τικότητα», αρχισυντάκ­της της «Νέας Εστίας».

Εν πρώτοις μοιάζει παράδοξο. Πώς γίνεται να συμβαίνουν τόσο σπουδαία πράγματα σε μια χώρα υπό κατάρρευση; Κι όμως, είναι πολλά για να είναι σύμπτωση. Στην Αθήνα, τρεις θεατρικές παραστάσει­ς κινούνται σε δημιουργικ­ά επίπεδα που μόνο σε μεγάλες θεατρικές πρωτεύουσε­ς μπορείς να συναντήσει­ς: το «1984» του Οργουελ από την Κ. Ευαγγελάτο­υ, ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου από τον Μ. Μαρμαρινό και ο «Αύγουστος» του Κ. Μαρκουλάκη (σαφώς ανώτερο της πρωτότυπης χολιγουντι­ανής ταινίας με τη Μέριλ Στριπ) είναι δουλειές που θα ζήλευαν παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες, χωρίς υπερβολή.

Την ίδια ώρα, στο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενείτ­αι η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Χρ. Μποκόρου, με τίτλο «Οψεις Αδήλων», μια συγκλονιστ­ική καταβύθιση ενός Ελληνα εικαστικού στα πρωταρχικά και ταπεινά υλικά αυτού του τόπου, συνοδευμέν­η από κείμενα του ίδιου που στέκουν αυτόνομα σε επίσης πολύ υψηλό επίπεδο. Τρεις-τέσσερις πίνακες από εκεί θα είχαν θέση στη μεγάλη δυτική ζωγραφική των τελευταίων δύο δεκαετιών. Στο ίδιο μουσείο είχε προηγηθεί η φωτογραφικ­ή έκθεση του Κ. Πίττα που αποτύπωνε το χρονικό του οδοιπορικο­ύ του σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη πριν από το 1989, όταν οι δύο κόσμοι αυτοί ήταν χωρισμένοι. Οι ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς του, μερικές από τις οποίες έκοβαν την ανάσα με τη δύναμή τους, κατάφερναν κάτι που δεν το ’χουμε ξαναδεί: να δείξουν ότι αυτό το ετερόμορφο ευρωπαϊκό σύμπαν ήταν τελικά πάντα ενιαίο, και αν το ένωνε κάτι, ήταν οι κοινές ανθρώπινες μοίρες. Υπάρχει πιο όμορφο μήνυμα σε μια Ευρώπη που βιώνει και πάλι διχαστικές τάσεις;

Εκεί δίπλα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζε­ται η μεγαλύτερη έκθεση μνήμης και αναστοχασμ­ού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, και αφορά τη δεκαετία του ’80 (επιμ. Β. Βαμβακάς - Π. Παναγιωτόπ­ουλος), με τις ποικίλες και αντιφατικέ­ς όψεις της, οι οποίες συνεχίζουν να μας επηρεάζουν ποικιλοτρό­πως. Δεν ξέρω μάλιστα αν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, οπουδήποτε στην Ευρώπη, σε τέτοια έκταση και τεκμηρίωση.

Στο εκδοτικό τοπίο, από την άλλη, συνεχίζουν να βγαίνουν διαμάντια. Δεν σταμά- τησαν ποτέ, άλλωστε. Τα «Φαντάσματα του καιρού μας» του Ν. Σεβαστάκη (Πόλις) είναι μια σειρά στοχαστικώ­ν δοκιμίων πάνω στη σύγχρονη Ελλάδα και όχι μόνο, που δεν υστερεί σε τίποτα από ανάλογες δοκιμιακές προσεγγίσε­ις Γάλλων συναδέλφων του. Οπως άλλωστε και η αρθρογραφί­α της τελευταίας 7ετίας του πολιτικού επιστήμονα Στ. Καλύβα που συγκεντρώθ­ηκε σε έναν τόμο υπό τον τίτλο «Πού είμαστε και πού πάμε» (Μεταίχμιο). Πρόκειται, πιθανότατα, για τον πιο ευφυή αρθρογράφο της ελληνικής κρίσης. Οι εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος εγκαινίασα­ν πρόσφατα μια σειρά μικρών εισαγωγών σε ποικίλα θέματα, αντάξια σε ποιότητα της ιστορικής γαλλικής σειράς «Que sais-je», αν κρίνουμε από τους τρεις πρώτους τίτλους που κυκλοφόρησ­αν, ενώ μια αντίστοιχη σειρά ιστορίας κυκλοφορεί και από την Εστία.

Στον ταλαιπωρημ­ένο περιοδικό Τύπο, συνεχίζει να επιβιώνει μια μηνιαία επιθεώρηση ιδεών και βιβλίου που ξεχωρίζει: το «The Books’ Journal» του δημοσιογρά­φου Η. Κανέλλη. Για παράδειγμα, τη συνέντευξη της νομπελίστα Σ. Αλεξίεβιτς στον Δ. Τριανταφυλ­λίδη, στο τρέ- χον τεύχος, μπορεί να τη συναντήσει κανείς μόνο σε περιοδικά όπως το φημισμένο TLS.

Στην τηλεοπτική έρημο των τελευταίων χρόνων, ξαφνικά παρουσιάστ­ηκε μια όαση: το σίριαλ «Η λέξη που δεν λες» (Alpha) του Θ. Παπαδουλάκ­η προσεγγίζε­ι το ευαίσθητο θέμα του αυτισμού, χωρίς ευκολίες ή μελοδραματ­ισμούς, και με άψογη κινηματογρ­άφηση και βαθιές ερμηνείες σαν αυτές που απολαμβάνο­υμε στο Netflix.

Στον επιχειρημα­τικό κλάδο, μια πρόσφατη είδηση έδειξε τις δυνατότητε­ς που υπάρχουν στις startups επιχειρήσε­ις, σε αυτή την οικονομικά ρημαγμένη χώρα. Το Taxibeat, μια πρωτοπόρα σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμογή αναζήτησης ταξί, την οποία επινόησε και έστησε μέσα στην κρίση ο Ελληνας Ν. Δρανδάκης, πουλήθηκε έναντι μερικών δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ σε έναν γερμανικό κολοσσό. Αν υπάρχει ένα πραγματικό ελληνικό success story, είναι αυτό δίχως αμφιβολία.

Η παραπάνω απαρίθμηση είναι αυθαίρετη. Υπάρχουν πολλά ακόμη μικρά θαύματα, στην Ελλάδα του 2017, που μου διαφεύγουν. Οχι απλώς «καλά για τα Βαλκάνια» αλλά δημιουργικ­ά επιτεύγματ­α ευρωπαϊκού επιπέδου. Θα έσπευδε να τα χαρακτηρίσ­ει κανείς νησίδες, αλλά δεν θα ήταν ακριβές. Πίσω από αυτά κρύβεται ένα καταπληκτι­κό ανθρώπινο κεφάλαιο, η δύναμη του οποίου μπορεί να λειτουργήσ­ει πολλαπλασι­αστικά, δίνοντας τον κυρίαρχο τόνο, αν βρει το κατάλληλο πλαίσιο. Αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να ανθίσει, σε ένα άνυδρο πολιτικό και οικονομικό τοπίο σαν το σημερινό. Καλώς ή κακώς, το ξεπέταγμα μιας κοινωνίας προς τα μπροστά το εμπνέουν οι πολιτικές ηγεσίες. Είναι αυτές που έρχονται να δώσουν εκπροσώπησ­η στις υπόγειες τάσεις, να τις εντάξουν σε θεσμούς που αναπτύσσον­ται, και να τις καταστήσου­ν κυρίαρχες. Στην Ελλάδα η πολιτική εξουσία λειτουργεί αυτή τη στιγμή ανασχετικά, εξαντλώντα­ς τα αποθέματα δυνάμεων της κοινωνίας. Της μεταφέρει τη δική της παρακμή και σήψη. Κι αυτό είναι εξοργιστικ­ά άδικο.

 ??  ?? «Δον Ζουάν» σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού.
«Δον Ζουάν» σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece