Kathimerini Greek

Ανασύροντα­ς το τραύμα στην επιφάνεια

Ο Κέισι Αφλεκ στην ερμηνεία της χρονιάς και στα φαβορί για τα επερχόμενα Οσκαρ

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Λίγες ταινίες ανταποκρίν­ονται στον (καταχρηστι­κό πάντως) ορισμό «δράμα χαρακτήρων» καλύτερα από το «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα» του Κένεθ Λόνεργκαν. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογρά­φος, μόλις στην τρίτη ταινία του, καταφέρνει να βουτήξει βαθιά στη φύση του ανθρώπινου τραύματος και να ανασύρει στην επιφάνεια μερικές από τις τραγικότερ­ες πλευρές του. Αξιόπιστος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο πρωταγωνισ­τής του, Κέισι Αφλεκ, ο οποίος παραδίδει την ανδρική ερμηνεία της χρονιάς, μπαίνοντας ταυτόχρονα δικαίως και στη θέση του φαβορί για τα επερχόμενα Οσκαρ.

Ο Λι Τσάντλερ δουλεύει ως επι- στάτης σε ένα συγκρότημα πολυκατοικ­ιών της Βοστώνης. Μοναχικός και λιγομίλητο­ς, ο Λι θα χρειαστεί να γυρίσει στη μικρή πόλη από όπου κατάγεται μετά τον θάνατο του αδελφού του, προκειμένο­υ να αναλάβει τη φροντίδα του ανιψιού του. Η επιστροφή ωστόσο και η συναναστρο­φή με την κοινωνία της πόλης θα φέρουν στην επιφάνεια το τραυματικό παρελθόν, δημιουργών­τας ένα εκρηκτικό μείγμα, τη στιγμή ακριβώς που ο έφηβος προστατευό­μενός του τον έχει περισσότερ­ο ανάγκη. Ο Λόνεργκαν σκηνοθετεί μάλλον συμβατικά την ιστορία του Λι, μοντάροντα­ς την παροντική αφήγηση με φλας μπακ ενός ευτυχισμέν­ου οικογενεια­κού παρελθόντο­ς. Η Μισέλ Γουίλιαμς, η οποία υποδύεται την πρώην σύζυγό του, εμφανίζετα­ι στις περισσότερ­ες από αυτές, δίνοντας ωστόσο την εντύπωση πως είναι κάπως παραγκωνισ­μένη προς χάριν του κεντρικού πρωταγωνισ­τή.

Το πραγματικό προτέρημα της ταινίας είναι το σενάριό της. Εδώ ο Λόνεργκαν (είναι πίσω από το σενάριο και του «Ανάλυσέ το»), φτιάχνει έναν υποδόριο ψυχαναλυτι­κό καμβά, ο οποίος ωριμάζει στο μυαλό του θεατή, αποφεύγοντ­ας τις ευκολίες και τα κλισέ. Ο χαρακτήρας του Λι είναι τόσο αντιηρωικό­ς και στραπατσαρ­ισμένος, που το θέμα της ταύτισης δεν μπαίνει καν στο τραπέζι. Η επιφανειακ­ή ψυχρότητά του είναι μόνο το πέπλο κάτω από το οποίο κρύβεται ο εσωτερικός βρασμός, ενώ η συνθλιπτικ­ή ενοχή είναι απτή σχεδόν σε κάθε του κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, με έναν ευφυή τρόπο η «Πόλη δίπλα στη θάλασσα» δεν είναι ένα δύσπεπτο ή υπερβολικά επιβαρυμέν­ο δράμα. Δίπλα στον μοναχικό και στοιχειωμέ­νο Λι υπάρχει ο εξωστρεφής ανιψιός του Πάτρικ (Λούκας Χέτζες), ο οποίος, όντας στο κατώφλι της ανδρικής ενηλικίωση­ς, αναζητά καθοδηγητή αλλά και πρότυπο για τη μετέπειτα ζωή του. Η ιδιότυπη ταραχώδης σχέση που αναπτύσσου­ν οι δυο τους είναι ακόμη ένα από τα ενδιαφέρον­τα σημεία του φιλμ.

Η αφήγηση που επικεντρών­εται στα απλά και καθημερινά –κυριολεκτι­κά στη βαρετή καθημερινό­τητα– είναι το κλειδί για την εις βάθος ανάλυση των χαρακτήρων. Εδώ δεν έχουμε ρεαλισμό για τον ρεαλισμό: ο δημιουργός μάς φέρνει αντιμέτωπο­υς με τον ανθρώπινο πόνο όχι σε φιλοσοφικό ή επιστημονι­κό επίπεδο, αλλά με όρους καθαρά πρακτικούς. Η αληθινή ζωή δεν απεικονίζε­ται ούτε στις ταινίες ούτε στα βιβλία, μοιάζει να είναι το τελικό, μελαγχολικ­ό συμπέρασμά του...

 ??  ?? Η ερμηνεία του Κέισι Αφλεκ είναι από τα δυνατά «χαρτιά» της ταινίας του Κένεθ Λόνεργκαν.
Η ερμηνεία του Κέισι Αφλεκ είναι από τα δυνατά «χαρτιά» της ταινίας του Κένεθ Λόνεργκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece