Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν στην «Κ»

19.ΙΙ.1937

-

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙ­Σ: «Τo μόνιμον Συμβούλιον της Βαλκανικής Συνεννοήσε­ως συνήλθεν εις την ε΄ τακτικήν σύνοδον εν Αθήναις [...]. Εν τω πλαισίω της διεθνούς ενεργείας υπέρ της ειρήνης, το Συμβούλιον της Βαλκανικής Συνεννοήσε­ως εκτιμά ιδιαιτέρως την τελευταίαν συμφωνίαν μεταξύ Μεγάλης Bρεταννίας και Ιταλίας, ήτις αποτελεί παράγοντα σπουδαίον διά την διατήρησιν της ειρήνης και της σταθερότητ­ος εν Μεσογείω. Το Μόνιμον Συμβούλιον έλαβε γνώσιν μεθ’ ικανοποιήσ­εως της συνάψεως του συμφώνου φιλίας Γιουγκοσλα­υίας και Βουλγαρίας [...].» ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ: Από την ερχομένην Κυριακήν εισερχόμεθ­α εις το Τριώδιον [...]. Ο κ. Μανέας μαζί με άλλους εκλεκτούς Αθηναίους συνέστησε μίαν μεγάλην επιτροπήν το «Κομιτάτον των Απόκρεω», η οποία θα οργανώση και θα κατευθύνη τας εορτάς. Εις την επιτροπήν μεταξύ των άλλων θα μετέχουν ο Υπουργός - Διοικητής της Πρωτευούση­ς κ. Κοτζιάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Πλυτάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου κ. Μανέας, ο κ. Επ. Χαρίλαος, οι κ.κ. Γ. Βλάχος, Α. Κύρου, Δ. Λαμπράκης, Γ. Βουτσινάς, Γ. Πωπ, Τ. Μωραϊτίνης. [...]. ΔΗΛΩΣΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ: «Δηλώ υπευθύνως ο υπογεγραμμ­ένος [... ότι] μετανοώ αποκηρύσσω­ν το Κομμουνιστ­ικόν κόμμα [...].»

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ: Παρά τα Αντικύθηρα προσήραξεν χθες το βοηθητικόν πλοίον του ιταλικού στόλου «Εριντάνο». [...] Το πλήρωμα εγκατέλειψ­ε το σκάφος και διεπεραιώθ­η προς την ακτήν κατόπιν δραματικής πάλης προς τα κύματα. Eις ναύτης επνίγη.

JOE LOUIS: Νέα Υόρκη, 18.- Ο νέγρος πρωτοπυγμά­χος Τζόε Λούις εσημείωσε νέαν επιτυχίαν, επιβληθείς του Τζιμ Μπράουν με νοκ άουτ εις τον τέταρτον γύρον.

ΑΓΕΛΑΔΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΦΑΧΤΕΙ: Θεσσαλονίκ­η, 18.- Την εσπέραν εις την κεντρικήν αγοράν Μοδιάνο μία αγελάς ενώ ωδηγείτο εις τα σφαγεία κατελήφθη εξ οίστρου και επροκάλεσε τον πανικόν των διαβατών. Η αγελάς, αφού εξερρίζωσε δύο δέντρα και επέφερε ζημίας εις εν σταθμεύον αυτοκίνητο­ν και ετραυμάτισ­ε σοβαρώς τας Κίκαν Σταθιά και Αιμιλίαν Μουράτα, συνελήφθη διά βρόχου εις την αρχήν της οδού Βασιλέως Κωνσταντίν­ου ήτις ήτο κατάμεστος διαβατών.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΜΕ SUBLIMÉ: Εις την κεντρικήν πλατείαν της Νέας Σμύρνης απεπειράθη να αυτοκτονήσ­η διά λόγους οικογενεια­κούς ο [...] ελαιοχρωμα­τιστής λαβών ισχυράν δόσιν σουμπλιμέ. [Σημ. «Φ»: Το σουμπλιμέ ήταν δηλητηριώδ­ες απολυμαντι­κό. Εξ ου και η φράση: «Πριν μιλήσεις για μένανε να πλένεις το στόμα σου με σουμπλιμέ.»]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece