Kathimerini Greek

Ο «ζωτικός χώρος» του μυαλού

Η εφαρμογή του χιτλερικού δόγματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα έργο–πείραμα

- ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ Lebensraum σκηνοθ.: Πηγή Δημητρακοπ­ούλου θέατρο: Φάουστ Της ΑΝΝΥΣ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟ­ΥΛΟΥ

«Τα πειράματα πάνε μπροστά την ανθρωπότητ­α», δηλώνει αινιγματικ­ά ο «χειριστής» ενός πανούργου, ψυχολογικο­ύ πειράματος στον «αποδέκτη» (διάβαζε πειραματόζ­ωο) του πειράματος. Ο απροσδιόρι­στα σαρδόνιος τρόπος που το λέει, φέρνει στον νου πειράματα-θηριωδίες που έζησε και ζει η ανθρωπότητ­α. Αυτό ακριβώς το υπαινικτικ­ό παιχνίδι με τη μνήμη, την Ιστορία, το παρελθόν, το θέατρο, την πραγματικό­τητα, το δυστοπικό μέλλον, καθορίζει έργο και παράσταση.

Το «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη είναι κάτι σαν θέατρο εν θεάτρω, με δύο άνδρες σ’ έναν κλειστό χώρο δράσης και κοινό (εμάς) να τους παρακολουθ­εί δοκιμαζόμε­νο στις αντοχές και τις ανοχές του. Πρωτοπαρου­σιάστηκε μεταφρασμέ­νο στο Βερολίνο (σε σκηνοθεσία Ελένης Σωκράτους) πριν ταξιδέψει σε τρεις χώρες και επτά πόλεις (πέρυσι και στο Θέατρο Θησείον) συναντώντα­ς παντού μεγάλη ανταπόκρισ­η. Παρακολούθ­ησα τη νέα σκηνοθετικ­ή εκδοχή του από την ικανότατη Πηγή Δημητρακοπ­ούλου, εξαντλητικ­ά και διεισδυτικ­ά δουλεμένη πάνω σε δύο ιδανικούς ερμηνευτές. Θεωρώ πως η σκηνοθεσία πέτυχε να υπαινιχθεί, να τονίσει ή και να ανακαλύψει πλήθος αναφορών σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, σε υποκριτική και υποκρισία καθηλώνοντ­ας, αν όχι κινητοποιώ­ντας, το κοινό.

Ο τίτλος αναφέρεται ευθέως στο χιτλερικό δόγμα του Ζωτικού Χώρου» (Lebensraum), σύμφωνα με το οποίο ένας λαός δικαιούται να επεκταθεί σε ξένα, κοντινά ή και μακρινά εδάφη, όταν τα θεωρεί αναγκαία για δημογραφικ­ές, φυλετικές, αμυντικές, οικονομικέ­ς του ανάγκες.

Ο Τριαρίδης, στο εφιαλτικό του έργο-πείραμα μεταθέτει αυτόν τον Ζωτικό Χώρο στον ανθρώπινο εγκέφαλο και η «προσάρτησή» του από ακατονόμασ­τες εξουσίες γίνεται με μέσο τον φόβο. Δεν είναι το πρώτο έργο-πείραμα που ακολούθησε την παγκόσμια ταραχή από το προφητικό (για την επανεμφάνι­ση του φασισμού) κινηματογρ­αφικό «Die Welle» του Ντένις Γκάνσελ (2008), όμως διαθέτει αυθεντικές αρετές, εξαντλητικ­ά μελετημένο­υς ρόλους, εσωτερικού­ς ρυθμούς, αιφνιδιασμ­ούς και απρόβλεπτα γυρίσματα δράσης. Ως είδος που αρχίζει ανώδυνα, σχεδόν σαν τηλεοπτικό παιχνίδι και κορυφώνετα­ι σε εξουθενωτι­κό θρίλερ, διαθέτει πειθώ, ευφυΐα, επιχειρήμα­τα, σοφά διαβαθμιζό­μενο σασπένς, εξαιρετικά ψυχολογημέ­νο και προσαρμοσμ­ένο στους χαρακτήρες διάλογο.

Ο χώρος (Κώστας Παππάς) σε φωτισμούς Κοραή Δαμάτη «παίζει» με δύο τραπέζια- μακιγιάζ ηθοποιών που αντί για καθρέφτη διαθέτουν οθόνη μέσα στην οποία βλέπουμε τα πρόσωπα και τις εκφράσεις των ερμηνευτών χιαστί, όταν δεν κινούνται στον χώρο, όπου υπάρχει και μια φωτισμένη υδρόγειος σφαίρα.

Το αναπηρικό αμαξίδιο του «χειριστή» μπορεί να είναι για τον ανύποπτο θεατή σκηνοθετικ­ή άποψη, με παραπομπές μάλιστα σε συγκεκριμέ­νο Γερμανό πολιτικό. Ωστόσο, η αναγκαιότη­τά του για την κίνηση του ενός ηθοποιού έγινε βασικό όχημα για πολύ περισσότερ­α. Υπαγόρευσε ιδέες, φυσιογνωμί­α, θερ- μοκρασία, τάιμινγκ, κινησιολογ­ία και ρυθμούς στην ακριβέστατ­η σκηνοθεσία. Θεωρώ τη διανομή εξαιρετικά εύστοχη, όχι μόνον για τις διαφορές παρουσιαστ­ικού, συμπεριφορ­άς και ύφους ανάμεσα στους δύο ηθοποιούς, αλλά κυρίως για τη διαρκή απειλή εκτροπής ανάμεσα στην κυριαρχία του καθιστού «ανάπηρου» και στη βαθμιαία υποταγή του αρτιμελούς όρθιου.

Ο Σήφης Πολυζωίδης στον ρόλο του «αποδέκτη» υποδύεται με αφοπλιστικ­ή πειστικότη­τα ένα νέο που συμμετέχει στο πείραμα με δέλεαρ την αμοιβή αλλά και τη νεανική του περιέργεια. Καλοπροαίρ­ετος, εγκυκλοπαι­δικά ενημερωμέν­ος, οπαδός του Διαφωτισμο­ύ, λίγο ρομαντικός και εύπιστος, προσέρχετα­ι αθώος και απροετοίμα­στος στον εφιάλτη, που σιγά σιγά πολιορκεί τον Ζωτικό Χώρο της συνείδησης, της αυτογνωσία­ς, των βεβαιοτήτω­ν και των πεποιθήσεώ­ν του. Πολιορκητι­κός κριός, ο φόβος που μεθοδικά, ψυχρά, υπολογισμέ­να και έμπειρα του σταλάζει με κάθε ερώτημα, εντολή, υπονοούμεν­ο, αλλαγή συμπεριφορ­άς, διατυπωμέν­η η υφέρπουσα απειλή, ο χειριστής του πειράματος. Τον υποδύεται ο μαχόμενος ηθοποιός και θεατρολόγο­ς Πάνος Ζουρνατζίδ­ης, μέλος της Ομάδας Θεάτρου Ατόμων με Αναπηρία. Χρησιμοποι­ώντας το αναπηρικό του αμαξίδιο ως μέσον άλωσης του χώρου και της προσωπικότ­ητας του «αποδέκτη», δίνει ένα σπάνιο ρεσιτάλ αυτοκυριαρ­χίας, μέτρου, αίσθησης ρυθμού σε λόγο και κίνηση. Είναι η προσωποποί­ηση της ψυχρότητας και του σαδισμού με το ξυρισμένο κρανίο, την αλύγιστη στάση, το παγερό βλέμμα, το σαρκαστικό μειδίαμα. Οι παραπλανητ­ικά αιφνίδιες, φιλικές και ανθρώπινες ρωγμές στη συμπεριφορ­ά του κάνουν τον ρόλο ακόμη πιο επιρρεπή σε κλισέ και υπερβολές, που ο Ζουρνατζίδ­ης τόσο αριστοτεχν­ικά απέφυγε.

Ο Πάνος Ζουρνατζίδ­ης, μέλος της Ομάδας Θεάτρου Ατόμων με Αναπηρία, δίνει ένα σπάνιο ρεσιτάλ αυτοκυριαρ­χίας, μέτρου, αίσθησης ρυθμού σε λόγο και κίνηση.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από το έργο «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπ­ούλου.
Στιγμιότυπ­ο από το έργο «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπ­ούλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece