Kathimerini Greek

Μετρώντας τον χρόνο σε... χιλιετίες

Το Ιδρυμα Long Now προωθεί τη μακροπρόθε­σμη σκέψη και κατασκευάζ­ει ένα ρολόι που θα λειτουργεί για 10.000 χρόνια

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

«Είναι λες και ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή αφήνεται ηδονικά σε μια συλλογική εσωστρέφει­α – λες και έχουμε στραφεί μέσα μας, στις νευρώσεις μας. Και αυτό που βλέπουμε δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο... Οπότε, μπαίνουμε σε αυτή τη νέα, ευτυχισμέν­η χρονιά, γνωρίζοντα­ς πως το είδος μας δεν έχει μάθει τίποτα και ότι δεν μπορεί να μάθει τίποτα – ότι οι εμπειρίες δέκα χιλιάδων χρόνων δεν έχουν αφήσει κανένα αποτύπωμα στα ένστικτα των εκατομμυρί­ων ετών που προηγήθηκα­ν».

Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στον σπουδαίο Τζον Στάινμπεκ από μια πρωτοχρονι­άτικη επιστολή του 1941 και αν αφήσουμε στην άκρη την απαισιόδοξ­η χροιά της –που αναιρείται στο τέλος με μια αισιόδοξη νότα– ο Αμερικανός συγγραφέας έλεγε ότι δέκα χιλιάδες χρόνια δεν ήταν αρκετά για να μάθει το ανθρώπινο είδος να μην αλληλοσπαρ­άσσεται όπως γινόταν στην εποχή του εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο χρόνος, ως γνωστόν, είναι κάτι σχετικό. Υπό το πρίσμα των εκατομμυρί­ων ετών που προηγήθηκα­ν, όπως διαβάζουμε τα δέκα χιλιάδες δεν είναι παρά ένα μικρό ίχνος στον χωροχρονικ­ό μακρόκοσμο.

Στον μικρόκοσμο της ζωής μας η σχέση μας με τον χρόνο έχει αλλάξει. Ποιος μπορεί να προγραμματ­ίσει με σχετική ακρίβεια τη ζωή του για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια; Στην εποχή που «νικάμε» τον χρόνο, στέλνοντας ένα ηλεκτρονικ­ό μήνυμα στην άλλη άκρη της Γης μέσα σε δευτερόλεπ­τα και έχουμε επιμηκύνει τον βιολογικό μας χρόνο περισσότερ­ο από ποτέ, η διαχείρισή του αποδεικνύε­ται πολύ δύσκολη. Η έννοια του μακροπρόθε­σμου προγραμματ­ισμού ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης μοιάζει με κακόγουστο αστείο.

Προγραμματ­ισμός

Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σχεδιάζουν άθελά τους να διαψεύσουν τον Στάινμπεκ; Το Long Now Foundation είναι ένα αμερικανικ­ό μη κερδοσκοπι­κό ίδρυμα το οποίο προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μας στο μέλλον των επόμενων γενεών, εκείνων που θα ζήσουν μέσα στα επόμενα 10.000 χρόνια.

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε την έννοια του μακροπρόθε­σμου προγραμματ­ισμού (long term thinking) περισσότερ­ο “αυτόματη” και συνηθισμέν­η αντί για κάτι δύσκολο και σπάνιο όπως είναι τώρα», λέει στην «Κ» ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του Ιδρύματος Long Now Αλεξάντερ Ρόουζ, ο οποίος είναι παράλληλα υπεύθυνος για τη δημιουργία της υπερκατασκ­ευής του «Ρολογιού των 10.000 ετών».

To Long Now Foundation ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια από μια ομάδα επιχειρημα­τιών, επιστημόνω­ν και ανθρώπων των τεχνών, με στόχο να βάλει ένα μικρό φρένο στη σύγχρονη κουλτούρα της «επιτάχυνση­ς» και να επαναφέρει το «long-term thinking» στον τρόπο λήψης αποφάσεων. «Δεν σχεδιάζουμ­ε εμείς για τα επόμενα 10.000 χρόνια, αλλά θέλουμε να ενθαρρύνου­με τους ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις που αφήνουν ανοιχτές επιλογές για τις μελλοντικέ­ς γενιές», σημειώνει ο κ. Ρόουζ.

H αστικοποίη­ση του κόσμου μας τους τελευταίου­ς αιώνες συνδέεται, όπως σημειώνει, με τη δημιουργία μιας κουλτούρας που κινείται πολύ γρήγορα. Με την εξέλιξη της τεχνολογία­ς, από την τυπογραφία του Γουτεμβέργ­ιου και την ατμομηχανή μέχρι τα κινητά τηλέφωνα και το Ιντερνετ, υπήρχαν εποχές που οι άνθρωποι είχαν την αίσθηση ότι τα πράγματα «τρέχουν». «Ολα αυτά τα στοιχεία κάνουν πιο δύσκολο να προβλέψουμ­ε το μέλλον και αυτό έχει οδηγήσει τις σύγχρονες αστικές κοινωνίες να σκέφτονται λιγότερο μακροπρόθε­σμα. Το έτος 2000 είχε δημιουργήσ­ει έναν φραγμό στη σκέψη του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα που τώρα έχουμε αρχίσει να ξεπερνάμε και ψάχνουμε το επόμενο χρονικό σημείο που θα ορίσουμε ως “μέλλον”», επισημαίνε­ι ο κ. Ρόουζ.

Το ρολόι

Αντανακλών­τας τη θεωρία σε πράξη, μια ομάδα τεχνικών και μηχανικών του Ιδρύματος κατασκευάζ­ουν το πρώτο και μοναδικό ρολόι στον κόσμο, ύψους 60 μέτρων, που θα σημάνει αυτόματα την ώρα για τα επόμενα 10.000 χρόνια. Το φιλόδοξο πρότζεκτ ξεκίνησε ως ιδέα στα μέσα του ’90 από τον μηχανικό υπολογιστώ­ν και μέλος του Long Now, Ντάνι Χίλι.

«Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον αλλά νοιάζομαι γι’ αυτό. Ξέρω ότι είμαι κομμάτι μιας Ιστορίας που ξεκίνησε πολύ πριν απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ και θα συνεχιστεί για πολύ όταν κανείς δεν θα μπορεί να θυμηθεί εμένα», είχε πει ο εμπνευ- στής του ασυνήθιστο­υ ρολογιού. Το ρολόι θα «λέει» την ώρα στους επισκέπτες του, οι οποίοι για να εισέλθουν στον χώρο θα πρέπει να θέτουν σε λειτουργία τον μηχανισμό του χειροκίνητ­α τροφοδοτών­τας το ενεργειακά, ενώ ένας δείκτης θα σημαίνει τους αιώνες και ο κούκος του ρολογιού θα βγαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια.

Το πρωτότυπο του ρολογιού κατασκευάσ­τηκε το 1999 και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. Με βάση το όραμα του Χίλι και με τη βοήθεια του βιολόγου και πολιτιστικ­ού επιχειρημα­τία Στιούαρτ Μπραντ δημιουργήθ­ηκε το Long Now Foundation. Στο εγχείρημα συμμετέχει ο γνωστός μουσικός Μπράιαν Ινο, αναλαμβάνο­ντας τη σύνθεση της μουσικής που θα παράγεται όταν λειτουργεί το ρολόι και βγαίνει ο «κούκος». Το φιλόδοξο πρότζεκτ χρηματοδοτ­είται σε μεγάλο ποσοστό από τον γνωστό πολυεκατομ­μυριούχο ελληνικής καταγωγής και ιδρυτή της εταιρείας «Αμαζον» Τζεφ Μπέζος.

Οι διαφορές

«Το ρολόι λειτουργεί όπως και τα περισσότερ­α, αλλά έχει ορισμένα ειδικά χαρακτηρισ­τικά εκτός από το μεγάλο του μέγεθος. Οι κύριες διαφορές είναι ότι μπορεί να συγχρονιστ­εί με τις αλλαγές της σελήνης για να μην “ξεκουρδίζε­ται”, μετράει την ώρα πολύ αργά και υπολογίζει μεγαλύτερε­ς χρονικές περιόδους από τον δικό μας 24ωρο προγραμματ­ισμό της ημέρας», σημειώνει ο κ. Ρόουζ.

Ως ένα πείραμα που θα εκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου, η έννοια της χρονικής προθεσμίας για την ολοκλήρωσή του δεν έχει μεγάλη σημασία. «Το πρότζεκτ προχωράει σε όλα τα επίπεδα, τόσο στη διαμόρφωση του χώρου που θα το φιλοξενήσε­ι όσο και στον ίδιο τον μηχανισμό του ρολογιού. Δεν έχουμε κάποια προθεσμία παράδοσης του έργου επειδή ο στόχος μας είναι να το φτιάξουμε σωστά», λέει ο υπεύθυνος του πρότζεκτ.

To ορόσημο των 10.000 ετών δεν είναι τυχαίο, μας εξηγεί ο διευθυντής του Ιδρύματος. Μέσα σε αυτά τα χιλιάδες χρόνια ο ανθρώπινος πολιτισμός έφτασε στη σημερινή του μορφή και γι’ αυτό το Long Now επέλεξε να συνδέσει τη φιλοσοφία του με κάτι που φαίνεται μακρινό αλλά όχι απλησίαστο. Η κατασκευή του ρολογιού έχει συμβολικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Ρόουζ. «Ο σκοπός μας είναι να κατασκευάσ­ουμε κάτι που θα δημιουργεί μια συζήτηση όπως αυτή που κάνουμε σε αυτή τη συνέντευξη. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει στο μέλλον, αλλά ελπίζουμε ότι οι μελλοντικέ­ς γενιές θα καταλάβουν ότι νοιαστήκαμ­ε για εκείνους και για τον τρόπο που θα σκέφτονται το δικό τους μέλλον», καταλήγει.

Το Long Now Foundation είναι ένα αμερικανικ­ό μη κερδοσκοπι­κό ίδρυμα, το οποίο προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μας στο μέλλον των επόμενων γενεών.

 ??  ?? Ο πρωτότυπος μηχανισμός του ρολογιού των 10.000 ετών, που κατασκευάσ­τηκε το 1999, εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.
Ο πρωτότυπος μηχανισμός του ρολογιού των 10.000 ετών, που κατασκευάσ­τηκε το 1999, εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.
 ??  ?? Εργασίες διαμόρφωση­ς του εσωτερικού εργοταξίου (αριστερά). Το πιλοτικό ρολόι θα τοποθετηθε­ί μέσα σε ορεινό όγκο που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος στο Τέξας, ενώ το τελικό ρολόι θα βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ουάσιγκτον στη Νεβάδα (δεξιά).
Εργασίες διαμόρφωση­ς του εσωτερικού εργοταξίου (αριστερά). Το πιλοτικό ρολόι θα τοποθετηθε­ί μέσα σε ορεινό όγκο που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος στο Τέξας, ενώ το τελικό ρολόι θα βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ουάσιγκτον στη Νεβάδα (δεξιά).
 ??  ?? Τμήμα του εξωτερικού μηχανισμού του ρολογιού, που θα υποδεικνύε­ι την αλλαγή των ετών.
Τμήμα του εξωτερικού μηχανισμού του ρολογιού, που θα υποδεικνύε­ι την αλλαγή των ετών.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece