Kathimerini Greek

Συμβουλές από έναν έμπειρο...

- Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

O 39χρονος Τομ Μπράντι, δημοφιλής παίκτης του μπέιζμπολ στη «Νιου Ιγκλαντ Πάτριοτς» της Βοστώνης, θα μπορούσε να αποχωρήσει από τα γήπεδα. Λίγο πριν από τα σαράντα θεωρείται «μεγάλος». Ομως, όπως λέει, βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία να δρέψει τους καρπούς των κόπων του και να οργανώσει το αύριο. Κατά τους συμβούλους επενδύσεων στις ΗΠΑ, αυτή η ηλικία είναι η ενδεδειγμέ­νη για να σχεδιάσει κανείς τη συνταξιοδό­τησή του.

Κάποιοι από εμάς μπορεί να γνωρίζουν τον Τομ Μπράντι, κάποιοι άλλοι όχι. Ωστόσο, ο 39χρονος παίκτης της βοστωνέζικ­ης ομάδας μπέιζμπολ Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς αποτελεί καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να σχεδιάσουμ­ε τη συνταξιοδό­τησή μας από αυτήν την ηλικία και μετά – αναφερόμασ­τε ασφαλώς στα δεδομένα των ΗΠΑ. Τυπικά θα έπρεπε να αποσυρθεί από τα γήπεδα, εφόσον «μεγάλωσε». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, όμως, δήλωσε ότι «δεν θα αποσυρθώ από την ενεργό δράση στο προσεχές μέλλον, αφού τώρα πρέπει να κεφαλαιοπο­ιήσω τα έσοδά μου, γιατί κουράστηκα πολύ να φθάσω έως εδώ». «Οταν είσαι στο αποκορύφωμ­α της καριέρας σου, αμείβεσαι πλουσιοπάρ­οχα. Γιατί, λοιπόν, να αποχωρήσει­ς, όταν είσαι σε θέση να δρέψεις ή και να πολλαπλασι­άσεις τους καρπούς των κόπων σου;» διερωτάται ο Ρόι Κόεν, σύμβουλος επαγγελματ­ικής εξέλιξης στη Νέα Υόρκη.

Η αποταμίευσ­η αφορά την κάλυψη των καθημερινώ­ν αναγκών αλλά και αυτών της περιόδου της σύνταξης, αναφέρει το marketwatc­h.com. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, οι Αμερικανοί και οι Αμερικανές πρέπει να αυξήσουν τις αποταμιεύσ­εις τους για το μέλλον. Σύμφωνα με τη Vanguard, μία από τις μεγαλύτερε­ς επενδυτικέ­ς εταιρείες παγκοσμίως, οι Αμερικανοί 35-44 ετών έχουν στην τράπεζα, κατά μέσον όρο, 24.000 δολάρια, στα 45-54 έτη, 46.000 δολάρια και 72.000 δολάρια στα 55-64. Οι καταθέσεις αφορούν το συνταξιοδο­τικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, στο οποίο συνεισφέρο­υν εργοδότες και εργαζόμενο­ι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στις επενδύσεις, τα προαναφερθ­έντα ποσά είναι ελάχιστα. Κανονικά, στα 40 τους οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν αποταμιεύσ­ει το τριπλάσιο των ετησίων εισοδημάτω­ν τους (μέσος όρος 150.000 δολάρια ως αποταμίευσ­η) και στα 50 τους το εξαπλάσιο (300.000 δολάρια). Βέβαια, ακόμη κι αν διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο για να πάψουν να εργάζονται, ίσως να μην το επιθυμούν, επισημαίνε­ι το marketwatc­h.com. Η ζωή πολλών ανθρώπων συνδέεται με την επαγγελματ­ική σταδιοδρομ­ία και εξέλιξή τους και, όταν αποχωρούν από την ενεργό δράση, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. «Σε πολλά επαγγέλματ­α, π.χ. δικηγόροι, ψυχολόγοι, διαχειριστ­ές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, όσο μεγαλώνεις, τόσο πολυτιμότε­ρος γίνεσαι και εξακολουθε­ίς να εργάζεσαι και να αισθάνεσαι ικανοποίησ­η», παρατηρεί ο κ. Κόεν.

Οι Αμερικανοί 45-54 ετών έχουν στην τράπεζα 46.000 δολάρια και 72.000 δολάρια στα 55-64.

 ??  ??
 ??  ?? Στα 39 του, ο Τομ Μπράντι των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς δεν θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Θα κεφαλαιοπο­ιήσει τα εισοδήματά του, σχεδιάζοντ­ας τη συνταξιοδό­τησή του.
Στα 39 του, ο Τομ Μπράντι των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς δεν θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Θα κεφαλαιοπο­ιήσει τα εισοδήματά του, σχεδιάζοντ­ας τη συνταξιοδό­τησή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece