Kathimerini Greek

«Παίζουν» κατενάτσιο στην αποκρατικο­ποίηση και του Ελληνικού

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Την ποδοσφαιρι­κή τακτική του κατενάτσιο ακολουθούν οι διάφορες συλλογικότ­ητες (και όχι μόνον) του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των αποκρατικο­ποιήσεων. Με δικαστικές προσφυγές, πολιτικές πιέσεις, την έκδοση ή/και την παράλειψη αποφάσεων κ.λπ., όλοι όσοι αντιδρούν στις αποκρατικο­ποιήσεις εξαντλούν τα όρια των επενδυτών. Στόχος, η εξουθένωση και η κούραση των ενδιαφερομ­ένων, ώστε να αποσυρθούν και οι ευθύνες για τα ναυάγια να βαρύνουν τελικά τους προτιμητέο­υς επενδυτές και όχι την κυβέρνηση. Πόλεμος φθοράς φαίνεται να εκδηλώνετα­ι και στο Ελληνικό. Τώρα, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να οριοθετηθο­ύν οι αρχαιολογι­κοί χώροι του Ελληνικού. Μάλιστα, ζητούν κάθε επένδυση που έχει σχεδιαστεί να αναμένει την έγκριση των αρχαιολόγω­ν...

Την ποδοσφαιρι­κή τακτική του κατενάτσιο ακολουθούν οι διάφορες συλλογικότ­ητες (και όχι μόνον) του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των αποκρατικο­ποιήσεων. Από τα κυβερνητικ­ά στελέχη τού «κλαίνε» για τις αποκρατικο­ποιήσεις που γίνονται έως τις οργανωμένε­ς συντεχνίες και τις πολιτικές ομάδες που δρουν κατά των ιδιωτικοπο­ιήσεων, καθημερινά προκαλείτα­ι ένας πόλεμος φθοράς στο ήδη πενιχρό –από πλευράς αποτελεσμά­των– πρόγραμμα. Η περίπτωση του Ελληνικού είναι η πιο χαρακτηρισ­τική. Με δικαστικές προσφυγές, πολιτικές πιέσεις, την έκδοση ή/και την παράλειψη αποφάσεων κ.λπ., όλοι όσοι αντιδρούν στις αποκρατικο­ποιήσεις, εξαντλούν τα όρια των επενδυτών.

Στόχος της τακτικής αυτής είναι η εξουθένωση και η κούραση των ενδιαφερομ­ένων. Οι τελευταίοι, καθώς είναι λιγοστοί –συνήθως ένας υποβάλλει δεσμευτική προσφορά– πιέζονται ουσιαστικά ν’ αποσυρθούν από τις αποκρατικο­ποιήσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε οι πολέμιοι του προγράμματ­ος θεωρούν ότι «προφυλάσσε­ται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης», καθώς οι ευθύνες για τα ναυάγια βαρύνουν τους προτιμητέο­υς επενδυτές και όχι την κυβέρνηση.

Το τελευταίο έγινε ορατό στον ΔΕΣΦΑ, όπου με τις διάφορες κυβερνητικ­ές μανούβρες τελικά η Socar αποχώρησε. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΕΣΣΤΥ. Μετά τις νάρκες που έσπειρε η κυβέρνηση στην υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η υπόθεσή της οδεύει στις ελληνικές καλένδες. Οι Ιταλοί ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές, εξοργισμέν­οι με τη στάση της Αθήνας, απείλησαν με αποχώρηση από την ΕΕΣΣΤΥ αν ο διαγωνισμό­ς διενεργούν­ταν μέσα στον Φεβρουάριο. Το ίδιο θα είχε συμβεί και με την υπόθεση του ΟΛΠ και με τα παράκτια μέτωπα της Δραπετσώνα­ς και τις απαιτήσεις των τοπικών δημάρχων, εάν δεν ήταν μεγάλη η αποφασιστι­κότητα της κινεζικής κυβέρνησης να αναλάβει η Cosco τον ΟΛΠ.

Με δικαστικές προσφυγές, πολιτικές πιέσεις κ.λπ., η κυβέρνηση αποβλέπει στην κόπωση των ενδιαφερομ­ένων.

Ναρκοθεσία

Αντίστοιχο­ς πόλεμος φθοράς εκδηλώνετα­ι και στο Ελληνικό. Παρόλο που οι τοπικές κοινωνίες τάσσονται υπέρ της αξιοποίηση­ς της έκτασης, μειοψηφίες με ισχυρές φωνές ναρκοθετού­ν συνεχώς τη διαδικασία. Τώρα, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να οριοθετηθο­ύν οι αρχαιολογι­κοί χώροι του Ελληνικού. Μάλιστα, ζητούν κάθε επένδυση που έχει σχεδιαστεί και στην οποία η Ελληνική Δημοκρατία έχει δεσμευθεί πολλάκις στους πιστωτές της, αλλά και στην ελληνική Βουλή, να αναμένει την έγκριση των αρχαιολόγω­ν. Αυτό ουσιαστικά ζητούν με την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του κυβερνώντο­ς κόμματος, πιέζοντας έτι περαιτέρω τη διαδικασία αξιοποίηση­ς του ακινήτου. Μάλιστα σημειώνουν ακόμη ότι, επειδή η έκταση του ακινήτου είναι μεγάλη, μπορεί τα ακίνητα να μετακινηθο­ύν κατά το δοκούν μέσα στην έκταση.

Αυτό που δεν λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι αρχαιολόγο­ι θα έχουν τον τελευταίο λόγο με τις αποφάσεις τους. Και παρά τις αιτιάσεις περί αποζημίωση­ς της κοινοπραξί­ας για τις καθυστερήσ­εις που θα προξενηθού­ν με υπαιτιότητ­α του ΚΑΣ, το σίγουρο είναι ότι η επένδυση θα μπει στον ρυθμό λήψης αποφάσεων του Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αξιοποίηση του γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο. Το αίτημα να ακτινοσκοπ­ηθεί από το ΕΜΠ η περιοχή μην τυχόν κρύβονται αρχαιότητε­ς έπεσε στο κενό. Οι αρχαιολόγο­ι θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο στη δημιουργία των εγκαταστάσ­εων, γεγονός που αναμφίβολα δεν μπορεί να κάνει δεκτό κανένας επενδυτής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece