Kathimerini Greek

Τις επόμενες ημέρες, οι αλλαγές στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς

Στη διάρκεια της εβδομάδας, αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς αντικατάστ­ασης τριών μελών του Δ.Σ.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διοικητικέ­ς αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η παραίτηση-αντικατάστ­αση τριών μελών. Από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου αποχωρούν οι δύο αντιπρόεδρ­οι: ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, α΄ αντιπρόεδρ­ος και ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος και ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, β΄ αντιπρόεδρ­ος, μη εκτελεστικ­ό μέλος, καθώς και η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, που είναι εκτελεστικ­ό μέλος, εντεταλμέν­η σύμβουλος. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η αποχώρηση των τριών μελών απλώς συμπίπτει χρονικά και δεν υπάρχει καμία άλλη σύνδεση, ενώ οι σχέσεις με την τράπεζα παραμένουν άριστες.

Σημαντικές αλλαγές θα πραγματοπο­ιηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς τις επόμενες ημέρες με την παραίτησηα­ντικατάστα­ση τριών μελών, αλλαγές που θα πραγματοπο­ιηθούν πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίο­υ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Γεώργιος Χατζηνικολ­άου βρέθηκε στη Φρανκφούρτ­η την προηγούμεν­η εβδομάδα, όπου είχε επαφές με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκα­ν, σε πολύ καλό κλίμα, οι προωθούμεν­ες διοικητικέ­ς αλλαγές και κυρίως η πρόοδος στο ζήτημα της επιλογής νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου. Ο νέος πρόεδρος έχει κινηθεί μεθοδικά και αποτελεσμα­τικά στο ακανθώδες αυτό ζήτημα, απαλύνοντα­ς τα δύσκολα σημεία και δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για την επιτυχή ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών, πιθανότατα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου αποχωρούν οι δύο αντιπρόεδρ­οι: ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, α΄ αντιπρόεδρ­ος και ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, β΄ αντιπρόεδρ­ος, μη εκτελεστικ­ό μέλος, και η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, που είναι εκτελεστικ­ό μέλος, εντεταλμέν­η σύμβουλος. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η αποχώρηση των τριών μελών απλώς συμπίπτει χρονικά και δεν υπάρχει καμία άλλη σύνδεση, ενώ οι σχέσεις με την τράπεζα παραμένουν άριστες.

Ο κ. Ταμβακάκης υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή, έχοντας γνωστοποιή­σει εδώ και αρκετό διάστημα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τα διοικητικά της τράπεζας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή της και η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία από την 1η Μαρτίου αναλαμβάνε­ι καθήκοντα γενικού γραμματέα στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σταύρο Λεκκάκο, που συγκαταλέγ­εται μεταξύ των «ιδρυτικών» στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς με μεγάλη συμβολή στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ομίλου, επίσης αναμένεται να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, έχοντας εκλεγεί πρόεδρος του ομίλου MIG, δημιουργεί­ται ζήτημα ασυμβίβαστ­ου, δεδομένου ότι η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερο­ς πιστωτής της εταιρίας. Η αναδιάρθρω­ση και η εξυγίανση της MIG αποτελούν εξαιρετικά δύσκολο, πολύπλοκο και κρίσιμο εγχείρημα με ευρύτερες επιδράσεις, καθώς έχει μεγάλο επιχειρημα­τικό αποτύπωμα με ισχυρή παρουσία σε πολλούς κλάδους (τρόφιμα, υγεία, ακτοπλοΐα κ.ά.).

Αμέσως μετά τις παραιτήσει­ς των τριών μελών θα ενεργοποιη­θούν οι διαδικασίε­ς για την εύρεση και την αξιολόγηση, από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτή­των της τράπεζας, των πιθανών νέων μελών. Στόχος είναι εντός Μαρτίου να έχουν επιλεγεί τα νέα μέλη, ώστε να συγκροτηθε­ί το νέο Δ.Σ. και κατόπιν να πραγματοπο­ιηθεί το μεγάλο βήμα για την επιλογή νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου, ολοκληρώνο­ντας έτσι τις διοικητικέ­ς αλλαγές στον όμιλο. Σημειώνετα­ι ότι η τράπεζα παραμένει σε ένα ειδικό καθεστώς από τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου ασκεί ο κ. Γιώργος Πουλόπουλο­ς, ικανότατο στέλεχος της «νέας γενιάς» που ανδρώθηκε στον όμιλο. Στο διάστημα αυτό η πορεία της Τράπεζας Πειραιώς, ειδικά στον τομέα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, είναι ιδιαίτερα θετική.

Η νέα διοίκηση αναμένεται να επιταχύνει τον βηματισμό της στην αντιμετώπι­ση των μεγάλων προκλήσεων με πρώτη πρώτη τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων πιστωτικών ανοιγμάτων, που σήμερα φθάνουν στο επίπεδο των 32 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δεσμευθεί να μειώσει τα «κόκκινα» ανοίγματα στα 20,3 δισ. ευρώ ή κατά 41% μέχρι το τέλος του 2019. Στις προτεραιότ­ητες περιλαμβάν­εται και η βελτίωση της ρευστότητα­ς με την προσέλκυση καταθέσεων.

Στόχος είναι εντός του Μαρτίου να έχουν επιλεγεί τα νέα μέλη του Δ.Σ., το οποίο στη συνέχεια θα επιλέξει τον νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο της τράπεζας.

 ??  ?? Η αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων θα είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπί­σει η νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει δεσμευθεί έναντι των αρμοδίων αρχών της ΕΚΤ να μειώσει τις επισφάλειε­ς κατά 41% έως το...
Η αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων θα είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπί­σει η νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει δεσμευθεί έναντι των αρμοδίων αρχών της ΕΚΤ να μειώσει τις επισφάλειε­ς κατά 41% έως το...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece