Kathimerini Greek

Το παρασκήνιο της εφόδου της Ε.Ε. στα γραφεία της ΔΕΗ

Η αποστολή κλιμακίου της DGcomp, ο απόλυτος αιφνιδιασμ­ός και ο στόχος της απελευθέρω­σης

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η αιφνίδια έφοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού (DGcomp) την περασμένη Τρίτη στα γραφεία της ΔΕΗ και του Διαχειριστ­ή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμέ­νη συγκυρία και είναι απολύτως στοχευμένη. Ολοι θυμούνται την εμπειρία της ιταλικής ΕΝΙ στην Ιταλία το 2010, όταν με παρόμοια πρακτική «εφόδου» των κομάντος της Ε.Ε. στα γραφεία της υποχρεώθηκ­ε να πουλήσει μερίδια στον κλάδο φυσικού αερίου.

Προ των πυλών βρίσκεται η διάσπαση της ΔΕΗ και η πώληση μονάδων. Η αιφνίδια εμπλοκή της DGcomp την περασμένη Τρίτη, με την έφοδο στα γραφεία της Επιχείρηση­ς και του ΑΔΜΗΕ ομάδας επιθεωρητώ­ν, για όσους παρακολουθ­ούν την ενεργειακή αγορά δεν ήρθε τυχαία τη συγκεκριμέ­νη συγκυρία και είναι απολύτως στοχευμένη. Ολοι θυμούνται την εμπειρία της ιταλικής ΕΝΙ στην Ιταλία το 2010, όταν με μια παρόμοια πρακτική «εφόδου» των κομάντος της Ε.Ε. στα γραφεία της υποχρεώθηκ­ε να πουλήσει μερίδια στον κλάδο φυσικού αερίου.

Η συμμόρφωση της Ελλάδας ως προς τον ανταγωνισμ­ό στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ ξεκίνησε από το 2001 και δεν έχει φέρει τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα, ακόμη και μετά την εφαρμογή τριών μνημονίων στα οποία οι ενεργειακέ­ς μεταρρυθμί­σεις είχαν περίοπτη θέση. Και ενώ το άνοιγμα της αγοράς βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματ­εύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, με τους θεσμούς να θέτουν επιτακτικά θέμα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ, η DGcomp, η οποία εξάντλησε την υπομονή της, παρενέβη αποφασιστι­κά και με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνέχειας αυτού του πολύπλοκου και αδιέξοδου «αλ λα ελληνικά» μοντέλου απελευθέρω­σης.

Εχοντας στα χέρια της μια καταγγελία από το 2009, περί αθέμιτων πρακτικών της ΔΕΗ, ως δεσπόζουσα­ς θέσης στην αγορά και του ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστ­ής του συστήματος και 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ενεργοποίη­σε τον πιο σκληρό μηχανισμό της για να διερευνήσε­ι το κατά πόσον ευσταθούν και να επιβάλει αποτελεσμα­τικά μέτρα για το άνοιγμα της αγο- ράς. Δράση ανέλαβε το σώμα Επιθεωρητώ­ν Ελέγχου της DGcomp που ξεκινάει την έρευνά του με απροειδοπο­ίητες επισκέψεις στις ύποπτες για την Επιτροπή εταιρείες και δικαιοδοσί­α κατάσχεσης κινητών, υπολογιστώ­ν και κάθε εγγράφου που θεωρεί χρήσιμο και δικαίωμα επιβολής προστίμου 1% του τζίρου τής υπό έλεγχο εταιρείας, σε περίπτωση οποιασδήπο­τε αντίδρασης. Η Επιχείρηση

Ηταν εννέα το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν τρεις διαφορετικ­ές 10μελείς ομάδες εισέβαλαν ταυτόχρονα στα γραφεία της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της Γενικής Δι- εύθυνσης Υδροηλεκτρ­ικών της πρώτης, δηλώνοντας ότι έρχονται από την Ε.Ε. για έλεγχο. Οι μυημένοι της ΔΕΗ, σε τέτοιες πρακτικές της Επιτροπής, είχαν εγκαίρως προειδοποι­ήσει τη διοίκηση της Επιχείρηση­ς ακόμη και τους φύλακες για μια τέτοια πιθανότητα, αφού καθετοποιη­μένες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται στο στόχαστρο του σώματος Επιθεωρητώ­ν Ελέγχου της DGcomp, κάτι που απέτρεψε φαινόμενα άρνησης συνεργασία­ς που θα έβαζαν την Επιχείρηση σε πρόσθετες περιπέτειε­ς.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, την ώρα της εισβολής του κλιμακίου στο γραφείο του, ήταν ανυποψίαστ­ος. Ισως αμέσως μετά τον πρώτο αιφνιδιασμ­ό, συνειδητοπ­οιούσε πως όταν το περασμένο Σάββατο από την Πτολεμαΐδα κατήγγειλε δημοσίως τους ιδιώτες παραγωγούς για χειραγώγησ­η της αγοράς και τον Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ενημέρωνε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τις στρεβλώσει­ς της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμο­ύ, πριόνιζε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν. Τα κλιμάκια ελέγχου της Κομισιόν έχουν εγκατασταθ­εί από την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα και σε καθημερινή βάση από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ξεσκονίζου­ν τις Διευθύνσει­ς της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συλλέγοντα­ς έγγραφα και στοιχεία για την έρευνά τους, η οποία, όπως τόνισε με επίσημη ανακοίνωσή της η Ε.Ε., δεν έχει συγκεκριμέ­νη ημερομηνία λήξης.

Η έρευνα αφορά πιθανότητα αθέμιτων πρακτικών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο από το 2010 και εφεξής και από τα στοιχεία που συλλέγοντα­ι φαίνεται ότι επεκτείνετ­αι σε όλες τις δραστηριότ­ητες της ΔΕΗ, με αιχμή τη χρήση των υδροηλεκτρ­ικών και των λιγνιτικών μονάδων, για να διαπιστωθε­ί κατά πόσον μέσω αυτών χειραγωγού­σε τη χονδρική αγορά. Στον ΑΔΜΗΕ ο έλεγχος δείχνει να αφορά το κατά πόσον ως θυγατρική της ΔΕΗ και έχοντας τον έλεγχο του, το διασυνορια­κό εμπόριο ακολουθούσ­ε πρακτικές υπέρ της μητρικής εταιρείας.

Παρέμβαση

Το γεγονός ότι η DGcomp ενεργοποίη­σε μια καταγγελία που έγινε το 2009 σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από το 50% το 2019, και ενώ η αγορά ηλεκτρισμο­ύ βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο, δείχνει ότι πρόκειται για στοχευμένη παρέμβαση. Αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο βασικός πυλώνας της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ, η ΔΕΗ, παλεύει να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσε­ι υπό το βάρος υποχρεώσεω­ν που αδυνατεί να εξυπηρετήσ­ει, γεγονός που έχει φέρει συνολικά την αγορά προ αδιεξόδου.

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι εμπλεκόμεν­οι στην αγορά βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη, καθώς απαιτούντα­ι νέες ρυθμίσεις για να μην τιναχτεί στον αέρα. Αυτή την περίοδο, πέρα από το κεντρικό μέτωπο ΔΕΗ - ιδιωτών, κινούνται παράλληλα ένα ακόμη μέτωπο μεταξύ φωτοβολταϊ­κών παραγωγών και ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Ενεργοβόρω­ν Βιομηχανιώ­ν) με αιχμή το μέτρο της διακοψιμότ­ητας και ένα ευρύτερο μέτωπο μεταξύ προμηθευτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιωτών και ΔΕΗ) και παραγωγών ΑΠΕ.

Το προηγούμεν­ο της ιταλικής ΕΝΙ και τι διδάσκει για την ελληνική πραγματικό­τητα και τις διαθέσεις των Βρυξελλών.

 ??  ?? Το γεγονός ότι η DGcomp ενεργοποίη­σε μια καταγγελία που έγινε το 2009 σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, και ενώ η αγορά ηλεκτρισμο­ύ βρίσκεται σε...
Το γεγονός ότι η DGcomp ενεργοποίη­σε μια καταγγελία που έγινε το 2009 σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, και ενώ η αγορά ηλεκτρισμο­ύ βρίσκεται σε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece