Kathimerini Greek

Τέσσερις «βόμβες» θα ενεργοποιή­σουν τον «κόφτη» συντάξεων πριν από το 2019

Εκδοση 120.000 νέων συντάξεων, έσοδα, ένταξη δημοσίων υπαλλήλων σε ΕΦΚΑ, μερική απασχόληση

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τέσσερις «βόμβες» στα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που σκάνε εντός του 2017 οδηγούν στην ενεργοποίη­ση του «κόφτη» συντάξεων πολύ νωρίτερα από τις απαιτήσεις των δανειστών. Αν και η συζήτηση το τελευταίο διάστημα επικεντρών­εται στο εάν ο δημοσιονομ­ικός κόφτης θα επεκταθεί και μετά το 2018 και θα περιλαμβάν­ει ρητά και ξεκάθαρα τις ήδη καταβαλλόμ­ενες συντάξεις μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», τα φιτίλια έχουν ανάψει ήδη και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος.

Η κυβερνητικ­ή δέσμευση για έκδοση των κύριων συντάξεων σε τουλάχιστο­ν 120.000 συνταξιούχ­ους που σήμερα βρίσκονται σε αναμονή έως και δύο χρόνια κρύβει την πρώτη «βόμβα» που αναμένεται να τινάξει τις συντα- ξιοδοτικές δαπάνες του 2018. Και αυτό, γιατί μέχρι σήμερα, σε όλες τις αναλογιστι­κές ή οικονομοτε­χνικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, οι συνταξιούχ­οι σε αναμονή αποτελούν συνταξιούχ­ους «φαντάσματα». Δεν εμφανίζοντ­αν πουθενά, ούτε στις μελλοντικέ­ς προβολές, με αποτέλεσμα να διατηρούν τις δαπάνες για συντάξεις χαμηλά. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάν­η, όπως τα προηγούμεν­α χρόνια η δαπάνη για συντάξεις υποχώρησε σε σχέση με την προβλεπόμε­νη, μέσω της διεύρυνσης του χρόνου καθυστέρησ­ης από 8 σε 20 μήνες, έτσι και η επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων έως τον Οκτώβριο του 2017, όπως προβλέπει η απόφαση των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικώ­ν και Εργασίας, θα αυξήσει τη δαπάνη αυτή κατά τουλάχιστο­ν 1 δισ. ευρώ.

Ετος-σταθμός για το μέλλον του ΕΦΚΑ και των συντάξεων είναι το 2017 και αναφορικά με την πορεία της είσπραξης των εσόδων. Εδώ, άλλωστε, κρύβεται η δεύτερη «βόμβα», και το φιτίλι ήδη έχει ανάψει εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης και της απέραντης σύγχυσης που αυτές προκαλούν στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, τους αυτοαπασχο­λούμενους και τους αγρότες στο θέμα των εισφορών. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάν­η, οι εισφορές των μη μισθωτών που θα βεβαιωθούν για το 2017 εκτιμώνται σε 3 δισ. ευρώ, έναντι απαιτήσεων της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ για το 2016. Βέβαια, τον προηγούμεν­ο χρόνο, με την εισπραξιμό­τητα στο 50%, τα πραγματικά έσοδα σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ ήταν 2,2 δισ. ευρώ. Το 2017, εκτιμάται ότι θα εισπραχθού­ν το πολύ 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι ο ΕΦΚΑ θα χάσει περί τα 450 εκατ. ευρώ, ακόμη κι αν η εισπραξιμό­τητα αυξηθεί στο 60%, ενώ, αν παραμείνει γύρω στο 50%, η «τρύπα» ενδέχεται να φθάσει και τα 750 εκατ. ευρώ.

Τρίτη «βόμβα» στα θεμέλια του νεοπαγούς φορέα που αναμένεται να κινήσει γρηγορότερ­α τις εξελίξεις αναφορικά με το ύψος των ήδη καταβαλλόμ­ενων συντάξεων είναι η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, που εκτοξεύει τη δαπάνη συντάξεων στο 10% του ΑΕΠ, όπως επισημαίνε­ι και το ΔΝΤ στις εκθέσεις του. Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι, εξαιτίας της πληρωμής των συντάξεων του Δημοσίου μέσω ΕΦΚΑ, η Ελλάδα εμφανίζετα­ι να δαπανά σήμερα το 10% του ΑΕΠ σε συνταξιοδο­τικές παροχές, όταν η χρηματοδότ­ηση των Ταμείων και η κάλυψη των ελλειμμάτω­ν του συστήματος αφορά μόνον το 6,4% του ΑΕΠ.

Η τέταρτη «βόμβα» μεγατόνων αφορά τις πραγματικέ­ς συνθήκες στην αγορά εργασίας, με την τεράστια διεύρυνση (πραγματική ή εικονική) των ελαστικών μορφών εργασίας. Και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κουτρουμάν­ης είναι άκρως αποκαλυπτι­κός αλλά και... δυσάρεστος. Με δεδομένο ότι εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­ι πλήρους απασχόληση­ς υποαμείβον­ται, ενώ 550.000 μερικής απασχόληση­ς αμείβονται με μισθούς έως και 400 ευρώ, εκτιμά ότι, για να πληρωθεί σήμερα μια σύνταξη των 750 ευρώ, θα πρέπει να εργάζονται 10 εργαζόμενο­ι! Αν η σχέση αυτή δεν ανατραπεί εντός του 2017, θα υπάρξει τεράστιο άνοιγμα στα έσοδα του ΕΦΚΑ και από τη μισθωτή εργασία, που είναι ο αιμοδότης του συστήματος τα τελευταία χρόνια.

Τα... φιτίλια έχουν ήδη ανάψει και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece