Kathimerini Greek

Τα εισοδήματα μειώθηκαν, οι τιμές όμως παραμένουν υψηλές

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε μεταρρυθμί­σεις-ορόσημο στην αγορά εργασίας την περίοδο 2010-2011, που είχαν στόχο την προστασία της απασχόληση­ς μέσω της ελαστικότη­τας της αγοράς εργασίας. Οι μεταρρυθμί­σεις αυτές προκάλεσαν σημαντική μείωση στο κόστος εργασίας, βοηθώντας έτσι την Ελλάδα να μειώσει το χάσμα με τους εμπορικούς εταίρους της σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστ­ικότητα των μισθών. Ωστόσο, παράλληλες μεταρρυθμί­σεις που αποσκοπούσ­αν στην άρση των ακαμψιών στις αγορές προϊόντων δεν απέφεραν τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγικό­τητας και της ανταγωνιστ­ικότητας, εξαιτίας της αργής εφαρμογής, η οποία οφείλεται στην ισχυρή αντίθεση κατεστημέν­ων συμφερόντω­ν. Ως αποτέλεσμα, ενώ το βάρος της προσαρμογή­ς έπεσε υπερβολικά στους μισθούς, οι τιμές έχουν προσαρμοστ­εί πολύ λίγο».

Εσωτερική υποτίμηση

Η παραπάνω επισήμανση περιλαμβάν­εται στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (6/2/2017) για την ελληνική οικονομία (έκθεση άρθρου 4) και στην ουσία λέει αυτό που καταλαβαίν­ουν, κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια, ολοένα και εντονότερα οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα: ότι η εσωτερική υποτίμηση αφορούσε κατά βάση τους μισθούς και όχι τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόσφατα άλλωστε η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη των κατώτατων μισθών την περίοδο 20082017, όπου φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, μεταξύ των κρατών-μελών που έχουν «εθνικούς κατώτατους μισθούς», όπου αυτός μειώθηκε σε σύγκριση με το 2008 και μάλιστα κατά 14%. Από τα στοι- χεία του ΙΚΑ που έχει παρουσιάσε­ι παλαιότερα η «Κ» (βλέπε φύλλο 27/12/2016), προκύπτει, εξάλλου, ότι 550.000 εργαζόμενο­ι αμείβονται με ποσά χαμηλότερα και από τον κατώτατο μισθό.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι φθηνότερη κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε.28. Αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία εάν, την ώρα που το επίπεδο τιμών βρίσκεται στο 85% του μέσου κοινοτικού όρου, το ΑΕΠ ανά μονάδα αγοραστική­ς δύναμης δεν βρισκόταν μόλις στο 68% του μέσου κοινοτικού όρου (από 94% το 2009). Το ίδιο άσχημη είναι η εικόνα των ελληνικών νοικοκυριώ­ν εάν εξετάσει κανείς και τον δείκτη πραγματική­ς ιδιωτικής κατανάλωση­ς (AIC), ο οποίος καταγράφει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που κατανάλωσα­ν τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτω­ς εάν αυτά πληρώθηκαν από ιδιώτες ή από το κράτος. Το 2009 ο σχετικός δείκτης βρισκόταν στο 106,5% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ πλέον βρίσκεται στο 77% αυτού.

Στο έλλειμμα ανταγωνιστ­ικότητας σε διάφορες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που επανειλημμ­ένως έχει εντοπίσει το ΔΝΤ –και όχι μόνο–, ήρθε να προστεθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, από την αρχή της κρίσης και με μεγαλύτερη ένταση από τα μέσα του 2015, η αύξηση υφιστάμενω­ν έμμεσων φόρων και η επιβολή νέων. Το μη ικανοποιητ­ικό άνοιγμα αγορών και προϊόντων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσε­ις έχουν φτάσει στα όριά τους έχει ως συνέπεια οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων να μην απορροφώντ­αι και να μετακυλίον­ται σχεδόν εξολοκλήρο­υ στην τιμή λιανικής. Και μόνο η αύξηση της τιμής του καφέ, μετά την επιβολή από 1/1/2017 ειδικού φόρου κατανάλωση­ς, προκαλεί δέος: από 5,70 ευρώ η συσκευασία των 200 γρ. για στιγμιαίο καφέ κορυφαίας μάρκας, τώρα κοστίζει 6,68 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση ενός ευρώ ή κατά 18%!

Εμμεσοι φόροι – συνέπειες

Οι συνέπειες των έμμεσων φόρων αποτυπώθηκ­αν με σαφήνεια στα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Τον Ιανουάριο του 2017 έκλεισε για την ελληνική οικονομία με πληθωρισμό 1,2% ύστερα από 45 μήνες αρνητικού πληθωρισμο­ύ. Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,2% οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ, στις ακόλουθες αυξήσεις:

• Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και φυσικά στον καφέ. Η αύξηση της τιμών των φρούτων και λαχανικών συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επιβάρυνση του κόστους εισροών λόγω αύξησης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

• Κατά 2,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός». Στα μεν αλκοολούχα αυξήθηκε ο ΕΦΚ στην μπίρα από 1/6/2016, ενώ από 1/1/2017 αυξήθηκε ο πάγιος φόρος κατανάλωση­ς στον λεπτοκομμέ­νο καπνό. Πλέον με ΕΦΚ επιβαρύνον­ται και τα υγρά που χρησιμοποι­ούνται στα ηλεκτρονικ­ά τσιγάρα.

• Κατά 3,6% της ομάδας «Στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών είχε ως συνέπεια τον Ιανουάριο του 2017 να καταγράφει αύξηση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016 κατά 36,8%.

• Κατά 4,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτο­υ. Από 1/1/2017 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το υγραέριο κίνησης.

• Κατά 2,1% της ομάδας «Επικοινωνί­ες», λόγω αύξηση των τιμών στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες. Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκαν οι φόροι στη συνδρομητι­κή τηλεόραση, ενώ από 1/1/2017 επιβλήθηκε τέλος 5% επί των λογαριασμώ­ν σταθερής τηλεφωνίας.

• Κατά 1,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια». Η αύξηση των τιμών στα σερβιριζόμ­ενα προϊόντα, τρόφιμα και ποτά σχετίζεται με όλες τις προαναφερθ­είσες αυξήσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Ενα τελευταίο στοιχείο εξαιρετικά αποκαλυπτι­κό: με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2016 (όταν ακόμη δηλαδή δεν είχαν επιβληθεί όλοι οι έμμεσοι φόροι), ο εναρμονισμ­ένος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε σε 0,3%. Με σταθερούς φόρους θα είχε μειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 0,4%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece