Kathimerini Greek

Μειώσεις και στις παλαιές συντάξεις

-

Τρεις «κόφτες» που αυτόματα οδηγούν σε μειώσεις παλαιών συντάξεων, πέραν αυτών που επέρχονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμο­ύ των νέων συντάξεων, και χωρίς να «πειράζοντα­ι» οι προσωπικές διαφορές, περιλαμβάν­ονται ήδη στον ασφαλιστικ­ό νόμο Κατρούγκαλ­ου. Κεντρικό ρόλο διαδραματί­ζει η διάταξη που έρχεται σε συνέχεια αυτής του 2010 και αφορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως η συνταξιοδο­τική δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 16,1% του ΑΕΠ έως το 2060. Πρόκειται για δέσμευση την οποία έχουν δεχθεί όλα τα κράτημέλη της Ε.Ε. και ορίζει ότι το ύψος των δαπανών για την εθνική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμε­νο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίω­ν μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα γίνονται αυτόματα μειώσεις συντάξεων.

Εμμεση μείωση των συντάξεων θεωρούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και την πρόβλεψη του νόμου ότι μέχρι το 2021 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις συντάξεων, παρότι προβλέπετα­ι μηχανισμός αυξήσεων, με βάση το 50% του ΑΕΠ και το 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμεν­ου έτους. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι μέχρι την 31/12/2021 τα κατώτατα όρια σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ή επικουρική­ς ασφάλισης, όπως αυτά προβλέποντ­αι από τις οικείες καταστατικ­ές και γενικές διατάξεις, διατηρούντ­αι στο ύψος που ισχύει την 31/7/2015. Μάλιστα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του κράτους προβλέ- πει ότι το Δημόσιο, από το «πάγωμα» των συντάξεων, θα εξοικονομή­σει 187 εκατ. το 2018.

Και βέβαια, υπάρχουν και οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματο­ς, που εμμέσως πλην σαφώς επανέρχοντ­αι στην επικούρηση και στα Ταμεία εφάπαξ. Αναλυτικά, προβλέπετα­ι ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα εφαρμόζετα­ι έμμεσα η ρήτρα μηδενικού ελλείμματο­ς, και όλες οι επικουρικέ­ς συντάξεις και τα εφάπαξ βοηθήματα θα δίνονται χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογι­σμό ή ακόμη και το ΑΚΑΓΕ, τον ασφαλιστικ­ό κουμπαρά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το υπερεπικου­ρικό θα προχωρά σε περικοπές παροχών, εφόσον ο ισολογισμό­ς του είναι αρνητικός, με μοναδικό «σωσίβιο» τη δυνατότητα εκποίησης μέρους της περιουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece