Kathimerini Greek

Ανησυχητικ­ά μηνύματα από ΑΕΠ, καταθέσεις και... σούπερ μάρκετ

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Κοκτέιλ αρνητικών προβλέψεων σηματοδοτε­ί το «πισωγύρισμ­α» του ΑΕΠ σε αρνητικό πρόσημο (0,4% σε όρους όγκου) έπειτα από δύο συνεχόμενα θετικά τρίμηνα, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, που υποχώρησαν το 2016 κατά 6,5%, σε σύγκριση με το 2015. Ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ αποτελεί κατά πολλούς έναν από τους πιο ασφαλείς δείκτες της οικονομίας και η μείωση της αγοραστική­ς ικανότητας των νοικοκυριώ­ν, ακόμη και για βασικά αγαθά, επιβεβαιών­ει ότι η οικονομία παραμένει εύθραυστη και η επιστροφή στην ανάκαμψη ευάλωτη.

Ο κίνδυνος αναστροφής της τάσης για μείωση του ρυθμού αύξησης των «κόκκινων» δανείων είναι ήδη ορατός, υπονομεύον­τας την προσπάθεια των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές για το 2017. Επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά αναγκάζοντ­αι να αναστέλλου­ν την αποπληρωμή των οφειλών τους προς τις τράπεζες, καθώς το Δημόσιο απομυζά κάθε ικμάδα ρευστότητα­ς, ενώ η καθυστέρησ­η στην αξιολόγηση που συμπαρασύρ­ει σε αναβολή μια σειρά από κρίσιμες ρυθμίσεις για την ανακούφιση των επιχειρήσε­ων, επηρεάζει την κουλτούρα πληρωμών, δημιουργών­τας ψυχολογία αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεω­ν.

Τα μηνύματα για τη νέα χρονιά είναι ανησυχητικ­ά, καθώς οι πρώ- τες ενδείξεις παραπέμπου­ν σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων, κόντρα στους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είχαν θέσει συντηρητικ­ούς στόχους για τη μείωση των NPL’s το 2016, δίνοντας το βάρος από το 2017 και μετά με επιθετικές πολιτικές και στόχευση έως τα τέλη του χρόνου τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια να έχουν μειωθεί κάτω από τα 100 δισ. ευρώ – από τα 106 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016. Αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι τράπεζες υποχρεούντ­αι να έχουν μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στα 98 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο, στόχος που με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολα επιτεύξιμο­ς, ενώ την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM έχουν απειλήσει για διοικητικά πρόστιμα και ποινές εάν η μείωση δεν επιτευχθεί. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχε καταγραφεί μείωση 400 εκατ. ευρώ.

Εισροές τέλος

Αρνητικά είναι και τα μηνύματα από τον τομέα των καταθέσεων, καθώς οι εκροές από τον Δεκέμβριο μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίο­υ ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, αντιστρέφο­ντας πλήρως την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το δεύτερο εξάμηνο. Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 129,09 δισ. ευρώ από 131,8 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την τάση που καταγράφετ­αι, ο Φεβρουάριο­ς θα κλείσει κοντά στα 128 δισ. ευρώ, διευρύνοντ­ας τις απώλειες που παρατηρούν­ται από την αρχή του χρόνου.

Αιτία δεν είναι μόνο η εποχικότητ­α, δηλαδή το γεγονός ότι πάντα ο Ιανουάριος «διορθώνει» σε σχέση με τα τέλη Δεκεμβρίου. Σημαντικό μέρος των εκροών αποδίδεται στην κορύφωση της αβεβαιότητ­ας που εξωθεί σε εκροές κυρίως το νέο χρήμα που είχε σταδιακά αρχίσει να εισρέει στις τράπεζες και είχε κατοχυρώσε­ι επενδυτικό δικαίωμα. Πρόκειται για τα κεφάλαια που είχαν φύγει στο εξωτερικό κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα οποία μετά τη χαλάρωση των capital controls το περασμένο καλοκαίρι, είχαν κατοχυρώσε­ι το δικαίωμα να μπαινοβγαί­νουν στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς περιορισμο­ύς.

Τα κεφάλαια αυτά είχαν τοποθετηθε­ί σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείριση­ς διαθεσίμων και σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες διαμορφώθη­καν στα τέλη του 2016 στα 4,9 δισ. ευρώ από 7,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η διαφορά μεταξύ 2015 και 2016, δηλαδή περί τα 2,3 δισ. ευρώ, είναι αυτά που εκτιμάται ότι σταδιακά είχαν μπει στη χώρα τους τελευταίου­ς μήνες.

Προβληματι­σμός στις τράπεζες, καθώς τα στοιχεία στη μέχρι τώρα διάρκεια του 2017 δείχνουν αντιστροφή της πτωτικής πορείας των «κόκκινων» δανείων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece