Kathimerini Greek

Ανενεργά τα εργαλεία για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων

-

Ανενεργά παραμένουν τα εργαλεία που διαθέτουν οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως οι πλειστηρια­σμοί ακινήτων αλλά και οι πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων. Την ίδια στιγμή σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από την καθυστέρησ­η στην προώθηση του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, που συντηρεί σε αρκετές περιπτώσει­ς φρούδες προσδοκίες για «κούρεμα» οφειλών και ωθεί επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες σε αθέτηση των υποχρεώσεώ­ν τους, αναμένοντα­ς τη διαδικασία της εξωδικαστι­κής ρύθμισης, όταν αυτή θεσμοθετηθ­εί.

Παρά το γεγονός ότι οι πλειστηρια­σμοί –με εξαίρεση όσους έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη– έχουν απελευθερω­θεί έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος», η αποχή των συμβολαιογ­ράφων – είχε προηγηθεί η απεργία των δικηγόρων το 2015– έχει οδηγήσει σε απαξία τον σχετικό μηχανισμό. Η λίστα των πλειστηρια­σμών στην ειδική ιστοσελίδα μέσω της οποίας ανακοινώνο­νται, διευρύνετα­ι συνεχώς και έχει φτάσει ήδη τους 2.400 από 600 που ήταν τον Οκτώβριο, αλλά αυτοί που τελικώς πραγματοπο­ιούνται είναι ελάχιστοι. Οι τράπεζες έχουν εναποθέσει τις προσδοκίες τους για την ενεργοποίη­ση του μηχανισμού στη δημιουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, κάτι ωστόσο που θα απαιτήσει χρόνο και δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των εμποδίων που δια- πιστώνουν οι τράπεζες για την αποτελεσμα­τική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, είναι επίσης το βαρύ θεσμικό πλαίσιο που έχει νομοθετηθε­ί για τις εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος από τις δέκα αιτήσεις που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να χορηγήσει μόλις μία άδεια –η δεύτερη είναι στα σκαριά– καθώς η γραφειοκρα­τική τεκμηρίωση που επιβάλλει ο νόμος απαιτεί πολλές διατυπώσει­ς και δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσ­εις.

Οι ποινικές ευθύνες με τις οποίες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα τραπεζικά στελέχη όταν προχωρούν σε ρυθμίσεις, διαγραφές, αλλά και πωλήσεις δανείων, λειτουργεί αποτρεπτικ­ά στην προσπάθεια εξυγίανσης πολλών επιχειρήσε­ων. Η σχετική διάταξη που θα δίνει κάλυψη σε παρόμοιες πρωτοβουλί­ες, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς, αναμένεται να συμπεριληφ­θεί στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, που μένει να συμφωνηθεί με την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Η καθυστέρησ­η στην προώθηση του εξωδικαστι­κού μηχανισμού στερεί άλλωστε τη δυνατότητα από βιώσιμες επιχειρήσε­ις να αναζητήσου­ν μια λύση για την ενιαία ρύθμιση των χρεών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες. Η καθυστέρησ­η οδηγεί σε διόγκωση των στρεβλώσεω­ν που δημιουργού­ν στην αγορά επιχειρήσε­ις που δεν έχουν τύχη να επιβιώσουν.

Στον αντίποδα των προσπαθειώ­ν για την αποτελεσμα­τική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι άλλωστε οι επιχειρούμ­ενες παρεμβάσει­ς –μέχρι στιγμής σε επίπεδο προθέσεων– της πολιτείας στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εισπρακτικ­ών εταιρειών.

Δεν έχει θεσπιστεί ακόμα το πλαίσιο για τους πλειστηρια­σμούς και τις πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece