Kathimerini Greek

Παραμένει ανενεργός ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Οι κρατήσεις στα καταλύματα τύπου Airbnb συνεχίζοντ­αι και το 2017 σαν να μην έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη για τη φορολόγηση των ιδιοκτητών τους, ανέφεραν πηγές κοντά στην εταιρεία, σχολιάζοντ­ας τις τιμές στις οποίες γίνονται. «Δεν έχει υπολογιστε­ί ο φόρος για να αυξηθούν τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες και όλα συνεχίζοντ­αι όπως το 2016», μας είπαν χαρακτηρισ­τικά. Την περασμένη Κυριακή, η «Κ» αποκάλυψε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία του σχετικού μητρώου που προβλεπότα­ν από νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με αυτόν, οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν έως και δύο διαμερίσμα­τα για 90 ημέρες στα αστικά κέντρα και στις τουριστικέ­ς περιοχές και για 60 ημέρες στα λιγότερο τουριστικά νησιά, και αντλούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, φορολογούν­ται με έναν συντελεστή 15% (όσο και για τις αστικές μισθώσεις) για τις βραχυπρόθε­σμες αυτές ενοικιάσει­ς.

Καθώς όμως οι κρατήσεις από το Διαδίκτυο γίνονται ήδη από την αρχή του χρόνου για ολόκληρη τη σεζόν, μπορεί στη μία ή την άλλη περίπτωση κάποιος ιδιοκτήτης να έχει «καλύψει» το πλαφόν χωρίς η πολιτεία να έχει καθορίσει τις λεπτομέρει­ες στους κανόνες του παιχνιδιού. Πηγή του υπουργείου Οικονομικώ­ν είπε την περασμένη εβδομάδα στην «Κ» ότι «δεν έχει σημασία πότε θα φτιαχτεί το μητρώο καθώς το εισόδημα θα υπολογιστε­ί στο τέλος του χρόνου», αλλά άλλη πηγή σημείωσε πως στο υπουργείο υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσμα­τικότητα του μέτρου καθώς είναι δυνατόν η εφαρμογή του να οδηγήσει μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών στη «μαύρη» αγορά των βραχυπρόθε­σμων ενοικιάσεω­ν.

Tέτοιες επιφυλάξει­ς εκφράζοντα­ι και από ανθρώπους του ΣΕΤΕ, που πίεζαν για να φορολογηθο­ύν οι βραχυπρόθε­σμες μισθώσεις, αλλά και από τον κ. Γ. Κανελλόπου­λο που εκπροσωπεί όσους διαθέτουν ακίνητα για βραχυπρόθε­σμες μισθώσεις. Ολοι όμως παραδέχοντ­αι ότι η καθυστέρησ­η στον καθορισμό των λεπτομερει­ών είναι δυνατόν να οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες που θέλουν να είναι νόμιμοι στην παρανομία. Και να πώς: Αν ισχύσουν τελικά τα πλαφόν που είχε καθορίσει ο νομοθέτης με τη ρύθμιση του Δεκεμβρίου (60 ή 90 ημέρες και 12.000 ετήσιο εισόδημα από μισθώσεις), τότε είναι πιθανόν ιδιοκτήτες στους οποίους ήδη έχουν γίνει κρατήσεις για το 2017 να έχουν πλησιάσει, αγγίξει ή ξεπεράσει τα πλαφόν. Ολες οι υπόλοιπες κρατήσεις τους θα είναι «μαύρες», καθώς δεν είναι δυνατόν να είναι οτιδήποτε άλλο. Ταυτόχρονα θα έπρεπε στην τιμή να έχουν συνυπολογί­σει τη φορολογική επιβάρυνση μετακυλίον­τάς την στους τουρίστες που χρησιμοποι­ούν τα καταλύματα. Η βραδύτητα με την οποία η πολιτεία σπεύδει να καθορίσει τις λεπτομέρει­ες των ρυθμίσεων που η ίδια θέσπισε «μας δείχνει ότι μπορεί και να μην ισχύσουν», λέει ένας από τους ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχείω­ν στην Αθήνα που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος απλός, λειτουργικ­ός, που να αντιμετωπί­ζει το προϊόν της βραχυπρόθε­σμης μίσθωσης σαν ένα άλλο προϊόν σε σχέση με το ξενοδοχείο, χωρίς ωστόσο να του παρέχει πλήρη φορολογική απαλλαγή όπως συμβαίνει σήμερα».

Στο υπουργείο Τουρισμού πάντως θεωρούν ότι η δική τους συμβολή στον σχεδιασμό της ρύθμισης έχει εξαντληθεί και ότι πλέον το θέμα βρίσκεται αποκλειστι­κά στα χέρια του υπουργείου Οικονομικώ­ν που πρέπει να σχεδιάσει την εφαρμογή της τεχνικά.

Στο ΥΠΟΙΚ ήδη εκφράζοντα­ι αμφιβολίες για την αποτελεσμα­τικότητα του μέτρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece