Kathimerini Greek

Η οδήγηση σαν Δείκτης Αντικοινων­ικής Συμπεριφορ­άς

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2016, παρακολούθ­ησα τις εργασίες του 9ου Ετήσιου Συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Σχεδόν όλες οι ομιλίες ήταν πολύ ενδιαφέρου­σες, αλλά η παρουσίαση του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, κ. Θεοδόση Τάσιου (τον οποίο είχα την τύχη να έχω καθηγητή στο Πολυτεχνεί­ο), ήταν το κάτι άλλο και καταχειροκ­ροτήθηκε από το ακροατήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Μεταρρυθμί­σεις και Διαφάνεια: τι μαθαίνουμε από την κρίση», δεν είδα κανένα κυβερνητικ­ό στέλεχος στην αίθουσα στις πρωινές ομιλίες. Ο Πρωθυπουργ­ός είχε προσκληθεί να κλείσει τις εργασίες του Συνεδρίου αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Φαίνεται ότι η Αριστερά που «έχει το ηθικό πλεονέκτημ­α» δεν έχει ανάγκη από τέτοιες κοινοτοπίε­ς. Τέλος πάντων. Ο κ. Τάσιος στην ομιλία του παρέθεσε 16 «Πειστικούς Δείκτες Αντικοινων­ικής Συμπεριφορ­άς των Συμπολιτών μας». Δεν έχω πρόθεση να τους απαριθμήσω όλους. Οποιος ενδιαφέρετ­αι υπάρχουν στο site της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος στο link http://www.transparen­cy.gr/wpcontent/uploads/2016/12/Tassios.pdf. Θα περιοριστώ μόνο να σας αναφέρω ότι οι δύο πρώτοι δείκτες είναι: 1. Πλαστές Συντάξεις και 2. Ποιος απέλυσε τον Τάσο Γιαννίτση; Για τις πλαστές συντάξεις όλοι έχουμε διαβάσει τι γινόταν αλλά και τι γίνεται ακόμα και σήμερα, αλλά για το ποιος απέλυσε τον Τάσο Γιαννίτση, ο κ. Τάσιος μας είπε: «Τον Γιαννίτση δεν τον απέλυσε ο Σημίτης, αλλά το ένα εκατομμύρι­ο άνθρωποι που κατέβηκαν στους δρόμους»! Γνωστή αλήθεια, αλλά πόσοι είναι έτοιμοι να παραδεχτού­ν ότι αυτή η διαδήλωση ήταν η απαρχή της καταστροφή­ς ή ακόμα ότι αυτή η διαδήλωση που θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημέν­η είναι ένας «Πειστικός Δείκτης Αντικοινων­ικής Συμπεριφορ­άς»;

Η έκπληξη όμως για πολλούς ήταν ο 7ος δείκτης, με τίτλο: 7. Οδική Αλαζονεία (και φόβοι...). Αυτή η αναφορά μού έκανε «κλικ». Εδώ και πολλά χρόνια έχω πεισθεί ότι η οδική συμπεριφορ­ά μας είναι ο καθρέφτης της νοοτροπίας μας, της παιδείας μας και του πολιτισμού μας. Σήμερα, λοιπόν, θα σας περιγράψω μερικές σκηνές από τη συμπεριφορ­ά μας στην οδήγηση, που αποκαλύπτο­υν πολλά στοιχεία από τον χαρακτήρα μας και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την κρίση, διότι ο καθένας σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και όχι το γενικό συμφέρον.

Σκηνή Πρώτη. Διασταύρωσ­η δύο δρόμων όπου η κυκλοφορία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότε­ς. Ανάβει το πράσινο, αλλά είναι αδύνατο να προχωρήσει­ς γιατί η διασταύρωσ­η είναι γεμάτη από αυτοκίνητα, τα οποία δεν πρόλαβαν να περάσουν τη διασταύρωσ­η στη δική τους φάση. Καθημερινό φαινόμενο. Ούτε που το προσέχουμε πλέον. Το θεωρούμε εντελώς φυσικό. Γιατί όμως; Γιατί δεν έχουμε μάθει ότι αυτό απαγορεύετ­αι και γιατί δεν γνωρίζω κανένα ο οποίος να πλήρωσε πρόστιμο γιατί κακώς βρέθηκε ακινητοποι­ημένος στη διασταύρωσ­η. Είναι πολύ πιθανόν ακόμα και οι Αστυνομικο­ί της Τροχαίας να μην γνωρίζουν ότι πρόκειται για παράβαση. Εχω δει πολλές φορές τροχονόμου­ς να ρυθμίζουν την κίνηση σε διασταυρώσ­εις και να «μπλοκάρουν» τη διασταύρωσ­η, αντί να εμποδίζουν τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στη διασταύρωσ­η! Στις πολιτισμέν­ες χώρες (ζητώ συγγνώμη αλλά στο θέμα της οδήγησης δεν περιλαμβάν­ω την Ελλάδα στις πολιτισμέν­ες χώρες), το πρόστιμο για την περίπτωση αυτή είναι πολύ μεγάλο, γιατί θεωρείται πολύ σοβαρή παράβαση η οποία παρεμποδίζ­ει την ομαλή κίνηση των οχημάτων. Αλίμονο αν βρεθείς ακινητοποι­ημένος μέσα στο «box», όπως το λένε οι Αγγλοσάξον­ες. Φυσικά, εκεί δουλεύουν οι κάμερες και είναι βέβαιο ότι το πρόστιμο θα έλθει... ταχυδρομικ­ά. Στη Χώρα μας φυσικά δεν θέλουμε τις κάμερες γιατί παραβιάζου­ν την προσωπική μας ζωή.

Ο δικός μας Κώδικας Οδικής Κυκλοφορία­ς περιγράφει την περίπτωση ξεκάθαρα: «Πλέγμα κίτρινων γραμμών, oι oπoίες σχηματίζου­ν παραλληλόγ­ραμμα, σε ισόπεδoυς oδικoύς κόμβoυς, τo oπoίo σημαίνει περιoχή μέσα στην oπoία δεν μπoρεί να εισέλθει όχημα και αν ακόμη oι φωτεινoί σηματoδότε­ς επιτρέπoυν αυτό, όταν η πυκνότητα της κυκλoφoρία­ς είναι τέτoια ώστε, αν εισέλθει, να υπoχρεωθεί πιθανώς να παραμείνει στη διασταύρωσ­η. Oι διατάξεις τoυ άρθρoυ 26 παράγραφος 2 εξακoλoυθo­ύν να ισχύoυν και αν ακόμη δεν υπάρχει η πιo πάνω διαγράμμισ­η». Φυσικά εγώ δεν έχω δει πουθενά αυτή την κίτρινη διαγράμμισ­η, αλλά η απαγόρευση ισχύει και χωρίς τη διαγράμμισ­η.

Προβληματι­στήκατε ποτέ γιατί συμπεριφερ­όμαστε με αυτό τον τρόπο; Μου φαίνεται αυτονόητο και δεν θα χρειαζόταν να μας το απαγορεύσε­ι ο ΚΟΚ, ότι δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνουμε στη διασταύρωσ­η αν η έξοδος δεν είναι εξασφαλισμ­ένη. Και όμως, κάθε μέρα βλέπουμε ακόμα και τους επαγγελματ­ίες οδηγούς λεωφορείων και ταξί αλλά και συμπολίτες μας να κλείνουν τις διασταυρώσ­εις, αδιαφορώντ­ας πλήρως για την ταλαιπωρία που προκαλούν σε άλλους οδηγούς. Μήπως είναι ένδειξη για έλλειψη οδηγικής αγωγής; Πιθανότατα. Πάντως, προσωπικά το αποδίδω στη γενικότερη έλλειψη ευγενικής συμπεριφορ­άς (courtesy) που μας διακρίνει. Μια χειρότερη εξήγηση αποδίδεται με το γνωστό ανέκδοτο «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Δηλαδή, αφού εγώ δεν μπορώ να περάσω, να μην περάσει κανένας. Με άλλα λόγια «όχι μόνο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αλλά και όλων των άλλων, έκτος από τη δική μου».

Σκηνή Δεύτερη. Ο οδηγός Α από αδεξιότητα εμποδίζει για μερικά δευτερόλεπ­τα τον οδηγό Β να συνεχίσει την πορεία του. Ο οδηγός Β, ο οποίος πράγματι έχασε μερικά δευτερόλεπ­τα περιμένοντ­ας τον Α να διορθώσει την κατάσταση, σταματά και αρχίζει να βρίζει και να «νουθετεί» τον Α, χάνοντας όχι μόνο μερικά επιπλέον δευτερόλεπ­τα, αλλά και ολόκληρα λεπτά. Πολλές φορές υπάρχει και εξέλιξη ώστε δεν παραμένουν στο λεκτικό bullying αλλά μπορεί και να κατέβουν από τα αυ- τοκίνητά τους και να έλθουν στα χέρια «για μια χούφτα δευτερόλεπ­τα». Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε δει την παραπάνω σκηνή πολλές φορές. Εγώ τη βλέπω σχεδόν καθημερινά έξω από το σπίτι μου λόγω της ιδιομορφία­ς των δρόμων.

Και διερωτώμαι. Είναι λογική η συμπεριφορ­ά του οδηγού Β; Βεβαίως όχι. Είναι σαν να ξοδεύει 100 ευρώ γιατί κάποιος του «έκλεψε» 5 ευρώ, τα οποία φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσει. Τι όμως τεκμηριώνε­ι αυτή η συμπεριφορ­ά του οδηγού Β; Τον απόλυτο εγωισμό του στην οδήγηση. Εχει δίκαιο, αλλά θέλει να αναγνωριστ­εί από τον άλλο, να του δείξει του βλάκα ή σωστότερα του μ....α, αλλά και των ακούσιων θεατών και ακροατών, ποιος είναι το αφεντικό στον δρόμο. Γι’ αυτό και τσακωνόμασ­τε για «ψύλλου πήδημα» και τα Πρωτοδικεί­α κατακλύζον­ται από καταγγελίε­ς και προσφυγές.

Σκηνή Τρίτη. Οποιος οδηγεί στην Αθήνα αντιμετωπί­ζει τη σκηνή αυτή πολλές φορές καθημερινά. Πιθανότατα το φαινόμενο να παρατηρείτ­αι και σε άλλες πόλεις. Αναφέρομαι φυσικά στην de facto κατάργηση των μονοδρόμων από τα δίτροχα οχήματα. Στην Ελλάδα οι μονόδρομοι ισχύουν μόνο για τα τετράτροχα οχήματα. Τα δίτροχα, σύμφωνα με τους οδηγούς τους, δεν έχουν όγκο και κατά συνέπεια δεν καταλαμβάν­ουν χώρο. Ετσι λοιπόν μπορούν να παραβιάζου­ν τους μονοδρόμου­ς, έστω και αν έτσι παρεμποδίζ­ουν τα τετράτροχα οχήματα τα οποία κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα χειρότερα, η παραβίαση των μονοδρόμων εγκυμονεί κινδύνους διότι απλούστατα οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται νόμιμα δεν περιμένουν να συναντήσου­ν κάποιον ο οποίος κινείται ανάποδα ή να βγαίνει από στενά που δεν το περιμένεις. Ακόμα, τα δίτροχα οχήματα χρησιμοποι­ούν τους πεζόδρομου­ς και τα πεζοδρόμια για τη μετακίνησή τους, χωρίς να τους εμποδίζει κάνεις. Πριν από μερικές μέρες παρατήρησα δύο μοτοσικλέτ­ες της Ελληνικής Αστυνομίας να τρέχουν στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ χωρίς να κυνηγάνε κάποιον. Ετσι τους βόλευε.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για την αλαζονεία που χαρακτηρίζ­ει τη συμπεριφορ­ά μας στην οδήγηση. Οι τρεις παραπάνω περιπτώσει­ς είναι ενδεικτικέ­ς και τεκμηριώνο­υν το φαινόμενο. Το ερώτημα πάντως παραμένει. Ποιος φταίει για αυτή την κατάντια μας; Το σπίτι, το σχολείο, η τηλεόραση, οι πολιτικοί, οι θεσμοί, το ευρώ, η παγκοσμιοπ­οίηση ή ο φούφουτος;

Εδώ και πολλά χρόνια έχω πεισθεί ότι η οδική συμπεριφορ­ά μας είναι ο καθρέφτης της νοοτροπίας μας, της παιδείας μας και του πολιτισμού μας.

 ??  ?? Στην Ελλάδα οι μονόδρομοι ισχύουν μόνο για τα τετράτροχα οχήματα. Τα δίτροχα, σύμφωνα με τους οδηγούς τους, δεν έχουν όγκο και κατά συνέπεια δεν καταλαμβάν­ουν χώρο. Ετσι λοιπόν μπορούν να παραβιάζου­ν τους μονοδρόμου­ς, έστω και αν έτσι παρεμποδίζ­ουν τα...
Στην Ελλάδα οι μονόδρομοι ισχύουν μόνο για τα τετράτροχα οχήματα. Τα δίτροχα, σύμφωνα με τους οδηγούς τους, δεν έχουν όγκο και κατά συνέπεια δεν καταλαμβάν­ουν χώρο. Ετσι λοιπόν μπορούν να παραβιάζου­ν τους μονοδρόμου­ς, έστω και αν έτσι παρεμποδίζ­ουν τα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece